ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Βαδίζοντας προς την γειτονιά μου είδα ονομασία οδού και θυμήθηκα τα ονόματα δύο ανδρών και ανέτρεξα σε πληροφορίες. Ας δούμε τι λένε για αυτούς.

Δούκας Ζέρβας (1879-1938): Μακεδονομάχος, οπλαρχηγός από τις Σέρρες. Γνωστός για τις μάχες κατά των Βουλγάρων Κομιτατζήδων στη Φυλλίδα, στο Άνω Νευροκόπι, στο Παγγαίο, στο Αγιοχώρι. Μάλιστα κατά τους Βαλκανικούς Αγώνες επέτυχε την απελευθέρωση της Ελευθερούπολης.

  1. Στις Σέρρες εκλέγεται Βουλευτής με το κόμμα του δικτάτορα Μεταξά.
  2. Πέθανε στο Παρίσι, ίσως από ενέδρα Βουλγάρων.

Η οικογένειά του είχε κλωστοϋφαντουργία βάμβακα και το 1908 η μάνα του τον στεφάνωσε με χρυσό στεφάνι, δώρο της ελληνικής κοινότητας των Σερρών.

Ναπολέων Ζέρβας (1891-1957): Στρατιωτικός, κινηματίας, ιδρυτής του ΕΔΕΣ και πολιτικός στην Άρτα. Καταγόταν από την Σουλιώτικη φάρα των Ζερβαίων. Με εγκύκλιες σπουδές πήγε στον στρατό και το 1914 στην Σχολή Υπαξιωματικών και μετείχε στους Βαλκανικούς Αγώνες. Άλλαζε συνεχώς στρατόπεδα στην πολιτική και ήταν πάντα διώκτης των κομμουνιστών. Το 1914 ήταν Βενιζελικός, το 1920 πηγαίνει με τον δικτάτορα Πάγκαλο και είπαν οι Βρετανοί πως πάντα ήταν επιδειξιομανής. Το 1926 γίνεται υπασπιστής του Κουντουριώτη και εναντίον του Κονδύλη και καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο, αλλά αμνηστεύτηκε. Στρέφεται εναντίον του Παλατιού και με απότακτους του Βενιζέλου μετέχει στον Εθνικό Δημοκρατικό Ελληνικό Σύνδεσμο. Το Μεταξικό καθεστώς τον φυλακίζει, διότι υποπτεύεται συνωμοσία με Γερμανούς, αλλά το 1940 αποφυλακίζεται. Η ίδρυση του ΕΔΕΣ έγινε στις 9-9-1943 με έμβλημα στο στέμμα και την σβάστικα, διότι συμβιβάστηκε με τη Μοναρχία. 1944 γίνεται υποστράτηγος του Παπανδρέου και στα Δεκεμβριανά πηγαίνει Κέρκυρα, κατά του ΕΛΑΣ. Με συμφωνία κυρίων Ζέρβα – Βάιχς καταφέρεται κατά του ΕΛΑΣ και Βελουχιώτη. 1947 ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης τριπλασιάζει τον αριθμό των θανατικών αποφάσεων στα Έκτακτα Στρατοδικεία για τον αφανισμό των Αριστερών. Δημιουργεί όμως πρόβλημα στο αστικό στρατόπεδο, λόγω αποδιοργάνωσης της Χωροφυλακής και καθαιρείται από τον Σ. Βενιζέλο και Παν. Κανελλόπουλο και Αμερικανούς. 1950 με 7 έδρες και πάλι στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με Σ. Βενιζέλο. 1952 στις εκλογές στην Άρτα γίνεται ανεξάρτητος. Αυτός ήταν ο Σουλιώτης με τα ρευστά φρονήματα, άσπονδος εχθρός κατά του Κ.Κ.Ε.