Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Δώρα Αυγέρη.

Συνοδευομένη από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δράμας, η κ. Αυγέρη επισκέφτηκε τα Κέντρα Υγείας Κ. Νευροκοπίου, Προσοτσάνης και Δράμας, ενώ πραγματοποίησε και συνάντηση με τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Βουλευτή κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο, τον πρ. Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη και τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας κ. Δημήτρη Καρβούνη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η κ. Αυγέρη παραβρέθηκε στον ετήσιο χορό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Δράμα, η Βουλευτής και Αν. Τομεάρχης Υγείας κ. Αυγέρη, μαζί με τον Βουλευτή κ. Ξανθόπουλο, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., επικεντρώνοντας στα ζητήματα που αφορούν την Υγεία. Συγκεκριμένα παρατέθηκαν προβλήματα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της περιοδείας στα Κέντρα Υγείας του Νομού, οι λόγοι για τους οποίους αυτά υπάρχουν, καθώς και οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Υγεία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε: «Η προσπάθεια που κάνουμε με την κ. Αυγέρη έχει σχέση με τον τομέα Υγείας, γιατί για εμάς είναι κεφαλαιώδες, κομβικό και ταυτοτικό στοιχείο και ταυτόχρονα θέλουμε να υπομνήσουμε την πολύ μεγάλη σημασία που έχει ο δημόσιος τομέας υγείας για την επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση. Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου, συνεχίσαμε στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, επισκεφτήκαμε και το Κέντρο Υγείας Δράμας, συνομιλήσαμε με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Η κατάσταση είναι αυτή την οποία γνωρίζουν όλοι οι πολίτες της Δράμας. Είναι ουσιαστικά ένα υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο κινείται με τον αυτόματο πιλότο. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού ουσιαστικά λειτουργεί μόνο στα χαρτιά και έχει τεράστια προβλήματα και απόδοσης, αλλά και πρακτικής εφαρμογής. Υπάρχει το πολύ σοβαρό πρόβλημα των αντιφάσεων στα επιμέρους Κέντρα Υγείας, όπου για παράδειγμα υπάρχουν ασθενοφόρα στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου και δεν υπάρχουν οδηγοί. Υπάρχουν Γενικοί Ιατροί στο Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης, δεν υπάρχουν Ειδικοί Γιατροί. Κι αυτές οι παθογένειες συνεχίζονται και εντείνονται από τη στάση που κρατάει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. απέναντι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τελευταία απόδειξη της στάσης αυτής είναι η ακύρωση του πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας, που είναι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, προβάλλουμε, προτείνουμε, θέτουμε σε δημόσια συζήτηση μια εντελώς διαφορετική πρόταση που έχει εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και με την έννοια αυτή ζητάμε από τους πολίτες να αξιολογήσουν τις δύο προτάσεις που κατατίθενται στον δημόσιο διάλογο, στην προεκλογική συζήτηση, τι είδους σύστημα υγείας θέλουμε. Επαρκώς στελεχωμένο, καλά χρηματοδοτημένο, δημόσιο σύστημα υγείας ή δημόσιο σύστημα υγείας σε εισαγωγικό το δημόσιο με επιμέρους μεταγραφές και ενισχύσεις από τον ιδιωτικό τομέα».

 

«Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου»

 

Στις δηλώσεις της, η κ. Αυγέρη σημείωσε: «Αυτή η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε και συναντήσαμε στα Κέντρα Υγείας, ειδικά στο Νευροκόπι, είναι μια κατάσταση που δυστυχώς συναντά κάποιος και πολύ περισσότερο βιώνει ένας ασθενής ή λήπτης υπηρεσιών υγείας σε κάθε γωνιά της χώρας. Είτε είναι σε μια απομακρυσμένη περιοχή, είτε είναι σε μια περιοχή του κέντρου, της πρωτεύουσας ή της Θεσσαλονίκη. Είναι ιδιαίτερα όμως προβληματικό να συναντά κανείς αυτή την κατάσταση σε μια απομακρυσμένη περιοχή, σε μια παραμεθόρια περιοχή, όπως για παράδειγμα είναι το Νευροκόπι. Να μην υπάρχουν οι ειδικότητες που είναι αναγκαίες, για παράδειγμα του ορθοπεδικού ή του χειρουργού, και να μην υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες όχι μόνο σε ένα δημόσιο Κέντρο Υγείας, να μην υπάρχουν καν ιδιωτικά ιατρεία, στα οποία να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς και οι κάτοικοι αυτής της απομακρυσμένης περιοχής. Να έχεις σε διάθεση δύο ασθενοφόρα, αλλά να μην αρκούν και να μην επαρκούν οι δύο οδηγοί για να καλύψουν σε 24ωρη καθημερινή βάση τις ανάγκες των ασθενών.

Η κατάσταση είναι λίγο ή πολύ ίδια και στην Προσοτσάνη, αν και είναι μια διαφορετική περιοχή, πιο κοντά στο κέντρο, πιο κοντά στη Δράμα, αλλά και εκεί υπάρχουν μηχανήματα, αλλά δεν υπάρχουν άνθρωποι. Όπως υπάρχουν μηχανήματα ή υποδομές σε κάποιες περιπτώσεις και στο Κέντρο Υγείας Δράμας, αλλά δεν υπάρχουν οι άνθρωποι. Γιατί δεν υπάρχουν οι άνθρωποι; Γιατί δεν υπάρχουν οι γιατροί; Γιατί δεν φρόντισε αυτό το σύστημα, αυτό το καθεστώς, το καθεστώς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, ακριβώς να επενδύσει στην ενίσχυση του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά αντίθετα προτίμησε αυτούς τους πόρους, που μάλιστα ήταν αρκετοί με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας, δεν πήγαν για να στελεχώσουν με γιατρούς και μόνιμο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας, τις πρωτοβάθμιες δομές φροντίδας υγείας, και τα Νοσοκομεία, αλλά είναι χρήμα που επελέγη να πάει σε λίγες και συμφωνημένες τσέπες, στα ιδιωτικά συμφέροντα. Να γίνει εύκολο και καθαρό χρήμα για τις ιδιωτικές κλινικές, σε μια περίοδο έντασης της πανδημικής κρίσης, που τα δημόσια νοσοκομεία είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσους, του κορωνοϊού, είχαν ανασταλεί οι λειτουργίες τους κατά 85 και 90%. Την ίδια στιγμή πήγαινε καθαρό και μπόλικο χρήμα στις τσέπες ιδιωτών.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει να αλλάξει γιατί είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Θανάτου που στοίχισε τις ζωές 35.000 ανθρώπων για τη διαχείριση της πανδημίας που είναι οι χειρότεροι, οι πιο αρνητικοί δείκτες, σε όλη την Ευρώπη. Κι αυτή η διαχείριση έχει και όνομα και υπογραφή. Έχει την υπογραφή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, Πλεύρη – Γκάγκα εν προκειμένω. Και έχει μια πολύ μαύρη σφραγίδα, που είναι αυτή η σφραγίδα αυτού του νόμου, που ψηφίστηκε προς το τέλος του περασμένου έτους, ο οποίος βάζει τέλος σε ένα κοινωνικό κεκτημένο, που είναι το κεκτημένο του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας από το 1983 και μετά, που μας βάζει σε εποχές πριν από τη Μεταπολίτευση, σε εποχές πάλι μαύρης ΕΡΕ, της δεκαετίας του ’50 ή του ’60, που για να μπορέσεις να πας το παιδί σου σε ένα νοσοκομείο θα έπρεπε να έχεις ή μπάρμπα στην Κορώνη ή να πουλήσεις ένα οικόπεδο, ένα χωραφάκι, για να μπορέσεις να τα καταφέρεις.

Αυτά θα τελειώσουν με τη νέα διακυβέρνηση, την προοδευτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τον Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα πολύ συγκροτημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα ενίσχυσης του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας, του νέου ΕΣΥ. Το παρουσίασε στην περασμένη ΔΕΘ. Είναι ένα πρόγραμμα που επικαιροποιείται κάθε μέρα και ενισχύεται, γιατί ακριβώς οι ανάγκες και οι τρύπες που δημιουργούνται από τη διαχείριση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη κάθε ημέρα πολλαπλασιάζονται και μεγεθύνονται. Είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζεται πάρα πολύ στην πίστη στο ανθρώπινο δυναμικό, στους νέους επιστήμονες, αυτούς τους ανθρώπους που σπουδάζουν εδώ στα δημόσια πανεπιστήμια, με το υστέρημα και με τις θυσίες των γονιών, και πηγαίνουν και γίνονται λαμπρά στελέχη νοσοκομείων σε ξένες χώρες, σε ευρωπαϊκές χώρες και πρωτεύουσες. Χωρίς κίνητρα για αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς ενίσχυση του εισοδήματος του πρωτοδιόριστου γιατρού, αυτό δεν μπορεί να γίνει, από το brain drain να πάμε στο brain gain. 2.000 ευρώ θα είναι ο μισθός του πρωτοδιόριστου γιατρού. Μονιμοποίηση των ανθρώπων, γιατρών, νοσηλευτών, που έδωσαν τη μάχη της πανδημίας σε όλο αυτό το πέρασμα των 4 χρόνων. Είναι μία δέσμευση που θα γίνει αμέσως πραγματικότητα με την ανάληψη της νέας διακυβέρνησης. Και κάτι πάρα πολύ σημαντικό, που αφορά και την περιοχή. Θεσμοθέτηση ειδικών κινήτρων, προκειμένου νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες, να επιλέγουν έναν τόπο, όπως είναι για παράδειγμα το Νευροκόπι, ή μια ακριτική περιοχή νησιωτική, για να μπορέσουν να δουλέψουν μέσα σε συνθήκες εργασιακής ασφάλειας και μονιμότητας. Χωρίς κίνητρα, χωρίς μισθούς με τους οποίους να μπορούν αυτοί οι νέοι άνθρωποι να ζήσουν σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές οι ίδιοι με τις οικογένειές τους, δεν μπορεί να γίνει. Και φυσικά ακόμη και στεγαστικά κίνητρα για περιοχές που είναι πάρα πολύ δύσκολες για την ανεύρεση κατοικίας, όπως είναι και η Δράμα. Ή και για περιοχές που έχουν και ιδιαίτερα κόστη διαβίωσης, όπως για παράδειγμα είναι το ακριτικό Νευροκόπι, εξαιτίας και του ψύχους και της αυξημένης δαπάνης για θέρμανση ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Άμεσες προσλήψεις. 5.000 άμεσα. 10.000 σε βάθος τριετίας. Φυσικά επένδυση στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την ενίσχυση των ΤΟΜΥ. Σχεδόν για τριπλασιασμό μιλούμε εμείς στο πρόγραμμά μας. Είναι λίγο για αρχή, αλλά στην πορεία και προϊόντος του χρόνου αυτές οι δομές θα πολλαπλασιαστούν. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με στελέχη και φυσικά των περιφερειακών, των τοπικών ιατρείων.

Χωρίς υγεία, χωρίς έγνοια για τον ηλικιωμένο στο σπίτι, σε μια απομακρυσμένη περιοχή, κανείς δεν θα επιλέξει να παραμείνει σε ένα δύσκολο, αλλά όμορφο τόπο. Νομίζω ότι αυτό δεν είναι μόνο ύψιστο πολιτικό καθήκον. Είναι πατριωτικό καθήκον. Μετρούμε λιγότερους κατοίκους σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απογραφή δεν είχε θετικά πρόσημα για ακριτικές περιοχές, και για τη Δράμα, αλλά και για άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Επομένως μην καμώνονται κάποιοι ότι είναι υπερπατριώτες. Πατριωτικό είναι να φροντίσεις οι άνθρωποι να μπορούν και να έχουν τις δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να μείνουν στον τόπο τους και να τον υπερασπίζονται».