Τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το click away για τα καταστήματα λιανικής που θα ανοίξουν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Παπαθανάσης αποκάλυψε σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του click away ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται με μήνυμα ότι υπάρχει η συγκεκριμένη παραγγελία. «Δηλαδή στη μετακίνηση θα πρέπει να έχουμε πρώτα τον αριθμό 2 στο SMS και στη συνέχεια και το αποδεικτικό ότι πάμε να παραλάβουμε το συγκεκριμένο προϊόν». Όπως εξήγησε «αποδεικτικό είναι η βεβαίωση του καταστήματος ότι πάτε να πάρετε το συγκεκριμένο προϊόν».

 

«Όποιο μαγαζί έχει τη δυνατότητα, δημιουργεί ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να στείλει το αποδεικτικό για να πάμε να παραλάβουμε», συνέχισε ο κ. Παπαθανάσης ενώ τόνισε ότι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα εργαλεία για να δημιουργήσουν.

«Το mail και το αποδεικτικό μπορεί να γίνει και να προκύψει από μία επιχείρηση που αποδεικνύει το ΑΦΜ της, το όνομά της και το γεγονός ότι έχει καταχωρηθεί η παραγγελία», εξήγησε ενώ ξεκαθάρισε ότι τα κλειστά εμπορικά κέντρα δεν θα λειτουργήσουν. «Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο καταστήματα που έχουν εξωτερικό χώρο μπορούν να λειτουργήσουν», σημείωσε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε πώς θα γίνεται το click away
Λίγο αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τον Στέλιο Πέτσα, εξήγησε αναλυτικά πώς θα λειτουργεί το click away.

Ο κ. Γεωργιάδης το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει μόνο μέσω της υπηρεσίας click away και μάλιστα με την παράδοση των εμπορευμάτων στους καταναλωτές εκτός του καταστήματος, από την ερχόμενη Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου.

Για τον τρόπο λειτουργίας του click away, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστηματος POS εκτός του καταστήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.

 

Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η λειτουργία του click away αφορά μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν είσοδο έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.

Πηγή: iefimerida.gr