Τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του επιδόματος προς τα ευάλωτα νοικοκυριά αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόθεση είναι ο αριθμός των δικαιούχων να προσεγγίσει το 1.000.000, με το μηχανισμό επιλογής να διαλέγει με απόλυτη στόχευση όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στους δικαιούχους για το έκτακτο Δώρο Πάσχα, αναμένεται να ενταχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία, ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα λάβουν το επίδομα και οι χαμηλόμισθοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι.

Στόχος είναι το επίδομα να πιστωθεί μόνο σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, γεγονός που σημαίνει ότι στην επιλογή θα πρέπει να συνυπολογιστούν αρκετοί παράγοντες. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν και επισφαλή κάθε πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα.

Οι πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν ότι το επίδομα θα δοθεί ενόψει Πάσχα σε οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά, όπως χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους και δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Το ύψος του ποσού κυμαίνεται από τα 250 έως τα 300 ευρώ.

Ωστόσο, φαίνεται πως η ουκρανική κρίση βάζει νέα δεδομένα για το κοινωνικό μέρισμα και η επιβολή του μέτρου γίνεται επιτακτική. Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα ειδικό αλγόριθμο, αναφέρουν πηγές, όπου με βάση αυτόν θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων.

Τι θα συνυπολογίσει το Υπουργείο Οικονομικών

  • Χαμηλό ή και μεσαίο εισόδημα
  • Είδος του εισοδήματος
  • Μία και μοναδική πηγή εισοδήματος
  • Σύνθεση νοικοκυριού

Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 4 Μαρτίου, όταν και θα υπάρχει επίσημη εικόνα για το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 και την πορεία των εσόδων τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι στο τραπέζι παραμένουν πολλά σενάρια τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε παράμετρο.