ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου 2017. Η πρώτη συνεδρίαση ήταν κατεπείγουσα και είχε στην ημερήσια διάταξη 5 θέματα, εκ των οποίων τα δύο σημαντικότερα αφορούσαν τη λειτουργία Χριστουγεννιάτικης αγοράς κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης. Η δεύτερη συνεδρίαση αφορούσε την καταβολή σε χρήμα των μέσων ατομικής προστασίας και της παροχής γάλακτος στις συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων για τα έτη 2012-2016. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όσα προβλέπονται για συλλογή υπογραφών από το 1/3 του σώματος, μετά από γραπτό αίτημα από 12 (σε σύνολο 13) Δημοτικών Συμβούλων και από τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης («πόλη+ζωή», «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Project Δράμα 2020» και «Λαϊκή Συσπείρωση»).

Μάλιστα, και οι δύο συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία μεγάλου ακροατηρίου, καθώς πλήθος ενδιαφερομένων για τα προαναφερόμενα θέματα (επαγγελματίες για τη χριστουγεννιάτικη αγορά και συμβασιούχες καθαρίστριες) παραβρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν με Προεδρεύοντα τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λευτέρη Χρυσοχοΐδη από την παράταξη «πόλη+ζωή», ο οποίος εξέδωσε και τα προσκλήσεις προς το σώμα, λόγω απουσίας του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Μπαϊρακτάρη στο εξωτερικό.

 

Σε όλους τους ενδιαφερόμενους παραχωρήθηκε οικίσκος στη Χριστουγεννιάτικη αγορά της Ονειρούπολης

 

Η διαδικασία για την έγκριση λειτουργίας Χριστουγεννιάτικης αγοράς στο δημοτικό κήπο και στην πλατεία Ελευθερίας, στο πλαίσιο της Ονειρούπολης, επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς στις 13 Νοεμβρίου δημοσιεύθηκε νέος νόμος για το υπαίθριο εμπόριο. Έτσι, το θέμα εισήχθη εκ νέου για να εναρμονιστεί η διαδικασία με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το νέο νόμο εξαιρούνται βασικές κατηγορίες που συμμετείχαν σε προηγούμενες διαδικασίες, άνεργοι και σύλλογοι, καθώς και επιχειρήσεις με νομική μορφή (Ο.Ε. – Ε.Ε. – Α.Ε.). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τις 34 προκηρυγμένες θέσεις για τη Χριστουγεννιάτικη αγορά να μείνουν κενές οι 12, παρόλο που οι αιτήσεις δεν μειώθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως ειπώθηκε εντός της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Άγγελο Σολάκη θα γίνουν τα δέοντα από πλευράς Δήμου για κάλυψη των κενών θέσεων, πάντα σύμφωνα με όσα ορίζονται από το νόμο.

Στην ίδια συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη και η διεξαγωγή της κλήρωσης για τον ορισμό των δικαιούχων των οικίσκων στη Χριστουγεννιάτικη αγορά της Ονειρούπολης. Τελικά, δεν πραγματοποιήθηκε κλήρωση, καθώς από το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η αύξηση των δικαιούχων στις δύο κατηγορίες που υπήρχαν παραπάνω θέσεις από τους ενδιαφερόμενους (ζαχαρωτά και είδη λαϊκής τέχνης), έτσι ώστε να συμμετάσχουν όλοι όσοι υπέβαλαν αιτήσεις. Έτσι, ουσιαστικά ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι για όλες τις κατηγορίες, σε μια διαδικασία η οποία πραγματοποιήθηκε με ευθύνη της διαπαραταξιακής επιτροπής στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και στη συνέχεια επικυρώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Ίδια τακτική με το Δήμο Καβάλας αποφάσισε να ακολουθήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για τις σχολικές καθαρίστριες

 

Το θέμα της αναδρομικής καταβολής σε χρήμα των μέσων ατομικής προστασίας και της παροχής γάλακτος στις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες προέκυψε με νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε εντός του καλοκαιριού και είχε ως καταληκτική ημερομηνία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τις 30 Νοεμβρίου.

Ως εισηγητής του θέματος από την πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης. Ο ίδιος κατέθεσε την πρόταση αναγνώρισης και πληρωμής του ποσού (συνολικά για 80 και πλέον καθαρίστριες πρόκειται για 66.000 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.) από πλευράς Δήμου σε κάθε δικαιούχο με εγγραφή συγκεκριμένου ποσού στον προϋπολογισμό του 2018, με παράλληλο αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης από το κράτος, ενώ όπως επεσήμανε, ο έλεγχος νομιμότητας της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ενώ στη συνέχεια θα γίνει έλεγχος και από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, κατά τη διαδικασία πληρωμής των ενταλμάτων. Από πλευράς Δημοτικής Αρχής ο εισηγητής κ. Άγγελος Σολάκης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, σημείωσε ότι αναγνωρίζεται το δίκαιο του αιτήματος από τη Δημοτική Αρχή, αλλά εξήγησε για ποιους τεχνικούς λόγους δεν μπορεί να αναλάβει την πληρωμή αυτού του ποσού ο Δήμος. Μάλιστα, πρότεινε ο Δήμος να αναγνωρίσει τις οφειλές προς τις καθαρίστριες και στη συνέχεια να υποβάλει καταστάσεις στο Υπουργείο Παιδείας για να καταβληθούν από το κράτος τα ποσά που δικαιούνται.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν τόσο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης όσο και η Πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Ν. Δράμας κ. Βαρβάρα Τσακαλίδου. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της η κ. Τσακαλίδου αναφέρθηκε σε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας για το ίδιο θέμα, επισημαίνοντας ότι περιμένουν τη θετική ομόφωνη απόφαση και των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Δράμας. Έτσι, στη συνέχεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε πως αυτά που αποφασίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας είναι και η θέση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δράμας. Δηλαδή να αναγνωριστεί το δίκαιο του αιτήματος και να αποτιμηθεί το ποσό που πρέπει να καταβληθεί, να αναζητηθούν οι πόροι από την κεντρική διοίκηση (τα αρμόδια Υπουργεία), να τεθεί το θέμα στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (30/11 έως 2/12) και να διεκδικηθεί η μόνιμη εργασία για τις συμβασιούχες καθαρίστριες.

Τελικά, σε ψηφοφορία τέθηκαν σε ξεχωριστές ψηφοφορίες και οι 2 προτάσεις, τόσο αυτή του κ. Μαμσάκου όσο και αυτή του κ. Μλεκάνη, με το σώμα να υπερψηφίζει, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Δημάρχου.