Με το πρωτοφανές μέγεθος και την ομορφιά του, το τζαμί στην πόλη Σάλι στην Τσετσενική Δημοκρατία της Ρωσίας έχει μια εκπληκτική παρουσία. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά στην Ευρώπη, με χωρητικότητα περίπου 20.000 πιστών. Η τεράστια δομή του είναι με λευκό μάρμαρο Θάσου σε όλο τον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό του, το οποίο επιδεικνύει λαμπερά αποτελέσματα και καθαρότητα – συμβάλλοντας περαιτέρω στην εκπληκτική του εμφάνιση.
“Το τζαμί αντανακλά την αισθητική της ουζμπεκικής αρχιτεκτονικής και ρυθμού, η οποία είναι πολύ δημοφιλής και έχει χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε τζαμιά, αλλά και σε κυβερνητικά κτίρια”, δήλωσε η ομάδα του FHL Kiriakidis Group στη Δράμα, παραγωγός εταιρεία πέτρας, και κατασκευαστής του έργου. «Έχει σαφείς γραμμές και στοιχεία που είναι απόλυτα κατάλληλα για να συνδυαστούν με μια νέα προσέγγιση και σύγχρονες μορφές. Ο αρχιτέκτονας, ο οποίος επιλέχθηκε από τον ανάδοχο, είναι ο ίδιος Ουζμπέκος, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό.”
Η εταιρεία FHL Κυριακίδης έχει συνηθίσει να εργάζεται σε έργα τέτοιου μεγέθους, γι ‘αυτό και σαν εταιρεία επιλέχθηκε για αυτή τη δουλειά. «Είμαστε ήδη πολύ έμπειροι σε δομές αυτού του μεγέθους», όπως δήλωσαν. «Είχαμε την ευκαιρία να διαθέσουμε όλη την επένδυση από λευκό μάρμαρο για το Μεγάλο Τζαμί του Αμπού Ντάμπι (Τζαμί Shaik Zayed Bin Sultan), καθώς και πολλά κυβερνητικά κτίρια στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, όπως η Αίθουσα Συνεδριάσεων (Palace of International Forum), το Εθνικό Κοινοβούλιο και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Επομένως, ο λεπτός χειρισμός στην παραγωγή και την εφαρμογή τεράστιων τεμαχίων μαρμάρου δεν ήταν καινούργιος για εμάς, κάτι που σίγουρα ήταν ένα από τα κριτήρια για να επιλεγεί η εταιρεία μας για αυτή τη δουλειά».
Ένα εντυπωσιακό σχέδιο
Ο αρχιτέκτονας διάλεξε το Λευκό μάρμαρο της Θάσου για το χρώμα και τη «δημοφιλία» του. “Έχει μια μοναδική αστραφτερή λευκότητα”, δήλωσε η ομάδα του FHL Kiriakidis. «Κάτω από το φως του ήλιου, φαίνεται ότι είναι κατασκευασμένο από μυριάδες κρυστάλλους που μοιάζουν με διαμάντια. Το μάρμαρο της Θάσου εξακολουθεί να είναι ένα πολύ δημοφιλές οικοδομικό υλικό σήμερα, παρέχοντας απόλυτη πολυτέλεια όπου και αν τοποθετηθεί. Το λευκό χρώμα είναι επιπλέον ένα πολύ συμβολικό χρώμα και συνώνυμο με αρετές όπως η καθαρότητα, τα νέα ξεκινήματα και η ειλικρίνεια».
Η εταιρεία εξηγεί ότι το μάρμαρο είναι ένα «αιώνιο δομικό υλικό, ένα γεγονός που αποδεικνύεται μέσα από την ιστορία της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα, ειδικά, έχει έναν από τους παλαιότερους πολιτισμούς και άφθονη κληρονομιά με μνημειακά κτίρια από λευκό μάρμαρο, και ιδιαίτερα μάρμαρο Θάσου, οπότε φυσικά θεωρούμε ότι η βιωσιμότητα της φυσικής πέτρας έπαιξε τεράστιο ρόλο κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Το τζαμί Σάλι είναι σχεδιασμένο σε παραδοσιακό Ουζμπεκικό ρυθμό, με πολλές στήλες. Η καθαρά λευκή αρχιτεκτονική τονίζεται με ζωντανά χρώματα και διακοσμητικά στοιχεία. Μια παλέτα φυσικών λίθων ενσωματώθηκε στα σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των γρανίτη Blue Bahia, Baltic Brown, Mary Gold και Tunas Green. Indian Green, Giallo Reale, and Rosso Alicante marble, and K21 onyx.
Η ομάδα του FHL Kiriakidis εξηγεί: «Τα πολύχρωμα ένθετα που δημιουργήσαμε από έγχρωμο μάρμαρο και γρανίτη τονίζουν πολύ όμορφα την ολόλευκη λευκότητα ολόκληρου του τζαμιού-δίνοντας ένα παιχνιδιάρικο τόνο».
Παραγωγή του μαρμάρου
Συνολικά, η FHL Κυριακίδης επεξεργάστηκε περίπου 36.000 τόνους Λευκό μάρμαρο Θάσου, συμπεριλαμβανομένων πολλών περίτεχνων τεχνουργημάτων. «Τα μαρμάρινα κομμάτια ήταν πολύ μεγάλα και βαριά. Κάθε κομμάτι μαρμάρου παρήχθη στο εργοστάσιό μας στη Δράμα. Έπρεπε να στεγνώσει, να επιθεωρηθεί, να συσκευαστεί σωστά σε εμπορευματοκιβώτια, να μεταφερθεί οδικώς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και να σταλεί με πλοία και φορτηγά στον τελικό προορισμό στην πόλη Σάλι στη Δημοκρατία της Τσετσενίας».
«Ο υπεργολάβος του ομίλου μας ανέλαβε όλη τη δουλειά εγκατάστασης, καθώς έχουμε δουλέψει σε πολλά έργα μαζί», δήλωσε η ομάδα του FHL Κυριακίδης. «Έπρεπε να δουλέψουμε εντελώς μαζί, με πολλές επισκέψεις επιτόπου από την ελληνική ομάδα σχεδιασμού».
Οι εργασίες για το τέμενος στην πόλη Σάλι ξεκίνησαν το 2016 και το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2019. «Λάβαμε πολλά θετικά σχόλια και νιώθουμε εξαιρετική τιμή που κερδίσαμε ένα Κορυφαίο Βραβείο Αριστείας του 2019 στην κατηγορία Architectural Carving/Lettering/Sculpture, από το Ινστιτούτο Natural Stone, για αυτό το όμορφο έργο », δήλωσε η ομάδα της εταιρείας FHL Κυριακίδης.
Πηγή: stonenews.eu