ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 82 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ

 

Ν. Δένδιας: «Είναι μια πολύ σημαντική επέτειος, γιατί είναι η πρώτη ή μια από τις πρώτες μαζικές εξεγέρσεις εναντίον δυνάμεων του Άξονα στην ευρωπαϊκή ήπειρο»

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, οι εκδηλώσεις μνήμης για την 82η επέτειο της Σφαγής του Δραμινού λαού από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Παρόντες ήταν επίσης οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος κ. Πάρις Καπραβέλος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, μαθητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, ενώ ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος εκφώνησε επετειακή ομιλία.

Ακολούθησε εν πομπή μετάβαση στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και 28ης Οκτωβρίου, με στάση και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του αείμνηστου Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη στην ομώνυμη οδό.

Στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο, ενώ ομιλία για την επέτειο πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, τήρηση ενός λεπτού σιγής και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων μνήμης, ο Υπουργός κ. Δένδιας ανέφερε τα εξής: «Πρέπει να μιλήσουμε με πολύ σεβασμό για τη σημερινή μέρα, γιατί είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την Ελληνική Κυβέρνηση στις τελετές μνήμης για τα θύματα των βουλγαρικών θηριωδιών εναντίον του πληθυσμού της Δράμας το 1941. Και θέλω να πω ότι είναι μια πολύ σημαντική επέτειος, γιατί είναι η πρώτη ή μια από τις πρώτες μαζικές εξεγέρσεις εναντίον δυνάμεων του Άξονα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Ελλάδα όμως δεν έμεινε εγκλωβισμένη απλώς στη διάσωση της μνήμης των νεκρών μας. Νοηματοδότησε την πορεία της στον 21ο αιώνα, ως μια πορεία ενσωμάτωσης όλων των γειτονικών χωρών και της Βουλγαρίας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ένα ιδεώδες δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού. Νομίζω ότι έτσι τιμάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη των νεκρών μας.

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα, με κάθε τρόπο, προάγει τη φιλία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Προσλαμβάνει με θετικό τρόπο, κάθε στάση και δήλωση αποκλιμάκωσης, παραμένει όμως στέρεα προσανατολισμένη στην προστασία της ανεξαρτησίας, της εδαφικής κυριαρχίας και των εδαφικών της δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή, υπό το κράτος του Διεθνούς Δικαίου, υπό το κράτος του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή αυτών που ισχύουν για όλες τις χώρες του πλανήτη. Και αναμένει από όλες τις χώρες, και της ευρύτερης περιοχής και του πλανήτη, ανάλογη στάση και ανάλογη συμπεριφορά».