ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Γενναίες χρηματοδοτήσεις εξασφάλισαν το τελευταίο χρονικό διάστημα διάφορα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας, τα οποία θα αναβαθμιστούν μέσω της διάθεσης σημαντικών πόρων. Δυστυχώς, όμως, καμία αντίστοιχη παρέμβαση ή έστω ουσιαστικός σχεδιασμός δεν έχει δρομολογηθεί για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού και είναι αμφίβολο αν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο στο άμεσο μέλλον. Σε μια εποχή, λοιπόν, που άλλα Χιονοδρομικά Κέντρα αναπτύσσουν δυναμική και κινούνται προς την εξασφάλιση ενός ευοίωνου μέλλοντος, με σύγχρονες και αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα αποτελούν πόλο έλξης σημαντικού αριθμού επισκεπτών, ο προβληματισμός για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Δράμας και το μέλλον του είναι εύλογος.

Από την υπογραφή της σύμβασης για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά

Την Τρίτη 21 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Σερρών, υπογράφηκε η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά προϋπολογισμού 1,473 εκατ. ευρώ, όπου περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση ενός σύγχρονου συρόμενου ηλεκτροκίνητου, κεκλιμένου αναβατήρα (Lift), δυναμικότητας 900 ατόμων ανά ώρα, ο οποίος θα καλύψει τις ανάγκες αθλητών, μαθητών και επισκεπτών του Λαϊλιά. Μάλιστα, ο νέος αναβατήρας θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα, ο οποίος χρονολογείται από τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε από τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον ανάδοχο εργολάβο, παρουσία του Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Λαϊλιά Γρηγόρη Ευθυμιάδη και του Προέδρου του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σερρών Νίκου Γκότση. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τη συνδρομή του πρώην Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή προ τριετίας για την εξασφάλιση του ποσού σχετικά με την αναβάθμιση των υποδομών στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Λαϊλιά. «Είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για τον Δήμο Σερρών. Η εγκατάσταση του νέου lift σε έξι μήνες θα συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δίνοντας ώθηση στο Χιονοδρομικό Κέντρο και στον Λαϊλιά, ώστε αυτό το στολίδι του τόπου μας να πάρει και πάλι τη θέση που του αξίζει στον τουριστικό χάρτη της χώρας», ανέφερε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης κατά την υπογραφή της σύμβασης. Ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λαϊλιά Γρηγόρης Ευθυμιάδης τόνισε ότι το νέο lift μπορεί να εξυπηρετήσει και ποδηλάτες δίνοντας τη δυνατότητα στο τουριστικό θέρετρο να λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο, ενώ ανέφερε ότι στα σχέδια του Φορέα είναι η εγκατάσταση τεχνητής πίστας(dry snow) στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΣ Σερρών και διαχειριστής του Χιονοδρομικού Κέντρου Νίκος Γκότσης αφού ευχαρίστησε τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Δήμαρχο Σερρών υπογράμμισε ότι ο νέος αναβατήρας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα έργων και δράσεων για την ανάπτυξη του Λαϊλιά. Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «Υιοί Ν. Νουλίκα ΟΕ» Γιώργος Νουλίκας επισήμανε ότι το νέο Lift καλύπτει όλες τις τεχνικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζοντας την ασφαλή και γρήγορη εξυπηρέτηση των χρηστών, ενώ ταυτόχρονα είναι πιο οικονομικό στη λειτουργία του.

Από την υπογραφή της σύμβασης για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Η χρηματοδότηση του Χιονοδρομικού Κέντρου του Λαϊλιά δεν ήταν η μοναδική το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς τη Δευτέρα 20 Μαρτίου στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον ανάδοχο του έργου, η σύμβαση για την «Προμήθεια εξοπλισμού για την Αναβάθμιση, Βελτίωση και Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων», με συνολικό προϋπολογισμό 22.630.000 ευρώ και προθεσμία υλοποίησης 24 μήνες. Παρόντες ήταν ακόμη ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Αλέξης Άγριος και τεχνικοί σύμβουλοι. Σε δήλωσή του, μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης ανέφερε: «Με την υπογραφή της σύμβασης ανοίγει μία νέα σελίδα για έναν από τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς πόλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μία σύμβαση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη σε προϋπολογισμό σύμβαση για Χιονοδρομικό Κέντρο στην Ελλάδα, όπως επίσης και μία από τις μεγαλύτερες συμβάσεις που υπογράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όσον αφορά σε έργα υποδομής. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι πλέον το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος της στρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Είναι για εμάς μια πολύ χαρούμενη στιγμή και είμαστε εδώ όλοι μαζί προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα να εγκαινιάσουμε την αλλαγή σελίδας για το Χιονοδρομικό μας Κέντρο. Είμαστε σίγουροι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλοι θα μπορούν να δουν μια τελείως διαφορετική εικόνα του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων και φυσικά όλοι μαζί να μπορούμε να χαρούμε τα αποτελέσματα από αυτή την αλλαγή σελίδας». Το έργο συνοπτικά περιλαμβάνει: Βελτιώσεις αναβατήρων, βοηθητικά συστήματα – συμπληρωματικές παρεμβάσεις, σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση/εργασίες για την αναβάθμιση ενός πέτρινου κτηρίου, συμπληρωματικές εργασίες ελαφράς διαμόρφωσης γεωμετρικών χαρακτηριστικών πιστών. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος σημείωσε: «Με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινά μία νέα ημέρα για τα Καλάβρυτα, με ένα υπερσύγχρονο έργο, πολύ καλά σχεδιασμένο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας,που δίνει πλέον ζωή στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων για τα επόμενα 40 χρόνια για όλη την Περιφέρεια, για όλη την περιοχή των Καλαβρύτων, για όλους τους επιχειρηματίες, για όλους τους δημότες, αλλά και όχι μόνο των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Αχαΐας. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα αναπτυξιακό, ένα έργο σύγχρονο, ένα έργο που θέλει η χώρα σήμερα να προβάλλει γιατί μιλάμε για την ανάπτυξη της χώρας».

Οι προαναφερθείσες χρηματοδοτήσεις για τα Χιονοδρομικά Κέντρα Λαϊλιά και Καλαβρύτων έρχονται ως συνέχεια σημαντικών πόρων που έχουν διατεθεί για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού μέσω του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, μέσω του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία») στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 με τη συμμετοχή εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) το Χιονοδρομικό του Παρνασσού χρηματοδοτήθηκε με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 1.690.211,00 ευρώ για το έργο «Εκσυγχρονισμός Αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού (Φάση Β’ θέση Φτερόλακα)». Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν εργασίες για τη βέλτιστη ολοκλήρωση της λειτουργικής ενοποίησης των τουριστικών υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, μέσω νέων αναβατήρων μεταφοράς επισκεπτών και αναβαθμισμένου συστήματος ηλεκτροδότησής τους. Η χρηματοδότηση αυτή ήρθε ως συνέχεια προηγηθείσας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα : «Θεσσαλία – Στέρεα Ελλάδα – Ήπειρος» κατά τη διάρκεια του ΕΣΠΑ 2007-2013 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού ΧΚΠ (Φάση Α’)» και με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 26.853.109,33 ευρώ.

Ενώ, λοιπόν, διάφορα Χιονοδρομικά Κέντρα σε όλη τη χώρα εξασφαλίζουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις και αναβαθμίζουν τις υποδομές τους, στη Δράμα δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη προοπτική. Το τελευταίο χρονικό διάστημα –τουλάχιστον από όσα έχουν γίνει γνωστά σε δημόσιο επίπεδο- η μοναδική προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης αφορούσε το αίτημα για ένταξη του Χ.Κ. Φαλακρού στο Ταμείο Ανάκαμψης με τοποθέτηση και επίδοση σχετικής επιστολής από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ στον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, κατά την επίσκεψή του στη Δράμα την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2023. Στην περίπου 200 λέξεων επιστολή, έτσι όπως αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας εξηγούσε για ποιους λόγους θα έπρεπε να μπει το Χιονοδρομικό του Φαλακρού στο Ταμείο Ανάκαμψης. Από τότε δεν έχει υπάρξει κάποια νεότερη δημόσια ενημέρωση για τη συγκεκριμένη προσπάθεια.