Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του σώματος ανέφερε τα εξής:

Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 25-1-2021, ο κ. Τοψίδης και η παράταξή του, ο κ. Κατσιμίγας και η παράταξή του, που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, και ο κ. Περεντίδης και η παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ζήτησαν από κοινού να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ για να αλλάξει η απόφαση του Σώματος, με την οποία είχαν οριστεί οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ.
Αρνήθηκα να συγκαλέσω συνεδρίαση για αυτόν το σκοπό γιατί ενδεχόμενη αλλαγή της συγκεκριμένης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου θα αποτελούσε πρωτοφανή στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης θεσμική εκτροπή.
Τυπικοί λόγοι που άπτονται της εφαρμογής του άρθρου 167 παρ. 3 του Ν.3852/2010 με ανάγκασαν, μετά από δεύτερο αίτημα των ανωτέρω παρατάξεων, να συγκαλέσω Π.Σ., το οποίο συνεδρίασε στις 10-2-2021 και συζήτησε σχετικά με την ενδεχόμενη ανάκληση της απόφασης, που είχε ήδη λάβει ορθώς και νομίμως ήδη τον Αύγουστο του 2020.
Δε θέλω να σταθώ σε όσα ακούστηκαν σε αυτήν τη συζήτηση, ούτε και στην προσωπική επίθεση που δέχθηκα, καθώς αυτά δεν απασχολούν κανέναν. Ούτε την κοινή γνώμη, ούτε φυσικά και εμένα προσωπικά, αφού η άποψη του κ. Τοψίδη και κάποιων εκ των συνεργατών του, με αφήνει παγερά αδιάφορο.
Το σημαντικό είναι ότι το Π.Σ. με ευρεία πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση των κυρίων Τοψίδη- Κατσιμίγα και δεν υπέπεσε στην παγίδα της αλλαγής της απόφασης του, η οποία κρίθηκε δικαστικά ως απολύτως νόμιμη. Έτσι απεφεύχθη –ευτυχώς για τη νομιμότητα και για το κύρος του Οργάνου- μια τεράστια θεσμική εκτροπή, πρωτοφανής στα χρονικά της Αυτοδιοίκησης.
Θέλω να πιστεύω ότι δε θα ακολουθήσει κι άλλη προσφυγή εκ μέρους του κ. Τοψίδη και των συντρόφων του. Κι αν ακόμα γίνει όμως αυτό, εμείς θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε έννοιες όπως η Νομιμότητα, η Δημοκρατία και η Αυτοδιοίκηση.
Η ΔΕΣΜΟΣ έχει πλέον Δ.Σ. και μπορεί απρόσκοπτα (ελπίζω) να υλοποιήσει πιο γρήγορα το Πρόγραμμα της ΜΗ Επιστρεπτέας Επιχορήγησης και τα υπόλοιπα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Αυτά ενδιαφέρουν τους πολίτες της Περιφέρειας μας και όχι τα προσωπικά συμφέροντα οποιουδήποτε. Συνεχίζουμε…
Υ.Γ.1 : Για την ιστορία αναφέρω ότι κατά της ανάκλησης της απόφασης του Π.Σ. ψήφισαν 26 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, υπέρ της ανάκλησης 21 σύμβουλοι, 3 συνάδελφοι ψήφισαν Λευκό και 1 παρών.
Υ.Γ.2 : Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι ο κ. Περεντίδης, παρά το ότι υπέγραψε για τη σύγκληση του Π.Σ. και την αλλαγή της απόφασης, εν τέλει δεν την ψήφισε αλλά ψήφισε “Παρών”, προφανώς αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του επιδιωκόμενου ατοπήματος.
Υ.Γ.2 : Τέλος, θα ήταν πραγματικά άξια αναφοράς η περίπτωση κατά την οποία ο κ. Τοψίδης δε θα εξέδιδε δελτίο τύπου μετά από κάποια συνεδρίαση. Προς το παρόν καμία έκπληξη.