ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 15 ΕΚ. ΕΥΡΩ: ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ 19ης ΜΑΪΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΖΩΝΗ 3 ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

 

  • «Τα προγράμματα τα οποία τρέχουν είναι από τα μεγαλύτερα της Περιφέρειας και σήμερα έρχεται να γίνει πράξη η ετοιμότητα που είχαμε»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται τρία μεγάλα έργα του Δήμου Δράμας, τα οποία και λύνουν χρόνια προβλήματα και αναβαθμίζουν ουσιαστικά την πόλη και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων. Ήδη έχουν ξεκινήσει και εκτελούνται στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης της περιοχής ανάμεσα στην Αγία Βαρβάρα και το δημοτικό κήπο με το πρώτο υποέργο να αφορά τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Ζώνη 3, η οποία αφορά ένα μεγάλο τμήμα του νοτίου μέρους της πόλης, καθώς και η κατασκευή της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής σε χώρο πλησίον του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Για τα συγκεκριμένα έργα μίλησαν στην εφημερίδα «Εργασία… συν» τόσο ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκο όσο και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης, οι οποίοι παρέθεσαν σειρά λεπτομερειών για τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Δράμα.

 

«Λύνουμε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό το θέμα της διαχείρισης και της επεξεργασίας των απορριμμάτων»

 

Η κατασκευή της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής απορριμμάτων είναι συνολικού προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ και ήδη ο ανάδοχος εργολάβος έχει ξεκινήσει τη διαμόρφωση του χώρου, ο οποίος βρίσκεται πλησίον του ΚΔΑΥ. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος: «Θεωρώ ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε την οριστικοποίηση του στησίματος του εργοστασίου. Θα κόψουμε με λίγα λόγια και κορδέλα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά θα έχουμε την επεξεργασία του πράσινου κάδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται και στη συνέχεια σε αυτόν τον συγκεκριμένο χώρο θα έχουμε και το δεύτερο εργοστάσιο, αυτό των Προδιαλεγμένων. Κι έτσι θα έχουμε την ανάπτυξη και του καφέ κάδου για τα οργανικά. Άρα λύνουμε σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό το θέμα της διαχείρισης και της επεξεργασίας των απορριμμάτων με δύο μονάδες που θα γίνουν για την Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας».

 

«Το μεγαλύτερο έργο που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο της Δράμας»

Ένα ακόμη μεγάλο έργο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι αυτό της βιοκλιματικής αναβάθμισης της οδού 19ης Μαΐου και ευρύτερα της περιοχής ανάμεσα στην Αγία Βαρβάρα και στο δημοτικό κήπο. Ήδη έχει ξεκινήσει το υποέργο που αφορά τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης με την εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου σε σημείο μπροστά από τα γραφεία της ΔΕΥΑΔ με κατεύθυνση προς τον Άγιο Νικόλαο. Αυτό το πρώτο έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 800.000 ευρώ και υλοποιείται από τη ΔΕΥΑΔ, ενώ το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης στο σύνολό του ξεπερνάει τα 5 εκ. ευρώ. Συνολικά το έργο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο Δήμο Δράμας αγγίζει τα 8,4 εκ. ευρώ. Ουσιαστικά με την βιοκλιματική αναβάθμιση ενοποιείται η περιοχή ανάμεσα στην Αγία Βαρβάρα και το δημοτικό κήπο και αλλάζει η όψη ενός μεγάλου τμήματος του κέντρου της πόλης.

Κατά την διάρκεια της συνολικής παρέμβασης αναμένεται να γίνουν: υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, κατασκευή νέου δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης στην οδό 19ης Μαΐου, αναδόμηση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων, διαμόρφωση παρτεριών και φυτεύσεις κατά μήκος της οδού 19ης Μαΐου και στους υπόλοιπους άξονες, εγκατάσταση ειδικών κατασκευών βιοκλιματικής αναβάθμισης κατά μήκος της οδού 19ης Μαΐου, κατασκευή δικτύων υποδομής με έμφαση στο σύστημα απορροής όμβριων υδάτων, ηλεκτροφωτισμός στο δίκτυο των δημόσιων χώρων της περιοχής παρέμβασης, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση κυκλοφορίας.

Στο κέντρο της περιοχής παρέμβασης θα διαμορφωθεί «πλατεία» όπου θα συντρέχουν οι άξονες σύνδεσης των περιοχών πρασίνου, τα πεζοδρόμια θα διευρυνθούν και θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων και πρασίνου, ενώ το οδόστρωμα θα ανυψωθεί στη στάθμη των υφιστάμενων πεζοδρομίων. Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων, θα τοποθετηθούν σκίαστρα και στέγαστρα στάσεων με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες και συστήματα υδατονέφωσης.

Αμέσως μετά τα έργα που αφορούν το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης θα ακολουθήσουν εργασίες για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού, που θα γίνει σε ποσοστό 95% σε μια περιοχή 30.380 τετραγωνικών μέτρων μεταξύ του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας και του δημοτικού κήπου, η οποία περιλαμβάνει τις οδούς Καραϊσκάκη, Θεοτοκοπούλου, Σούτσου, τον πεζόδροµο Ορφέως, 19ης Μαΐου, Παρµενίδη, Βίτσι και Κύπρου.

Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» για το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Για να απαντήσουμε σε όλους αυτούς που λέγανε με δυνατά λόγια και με μεγάλες επικεφαλίδες ότι αυτό το έργο δεν πρόκειται να ξεκινήσει, το έργο αυτό ξεκίνησε. Είναι το μεγαλύτερο έργο που γίνεται τα τελευταία χρόνια στο Δήμο της Δράμας. Αλλάζει ουσιαστικά όλη την περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Όπως βλέπετε, δεν δυσχεραίνετε καθόλου η λειτουργία των καταστημάτων. Ο φόβος που υπήρχε στους καταστηματάρχες δεν υφίσταται. Υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τον ανάδοχο εργολάβο, με τα μαγαζιά και με τη Δημοτική Αρχή. Ό,τι πρόβλημα παρουσιάζεται προσπαθούμε κατευθείαν να το λύσουμε. Θεωρώ ότι αυτό το έργο προχωράει. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού πάνω από 8 εκ. ευρώ. Το έργο που ήδη ξεκίνησε είναι για τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε την περιοχή, γιατί όταν υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα πάντα αυτά τα μαγαζιά είχαν πρόβλημα. Με αυτή την παρέμβαση λύνεται και αυτό το ζήτημα και ξεκινάει συγχρόνως και το ΒΑΑ, το οποίο το συζητούσαμε εδώ και αρκετό καιρό και ήδη έχει πάρει σάρκα και οστά».

Για το συγκεκριμένο έργο δηλώσεις στην «Εργασία… συν» έγιναν και από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννη. Όπως είπε για το πρώτο υποέργο ο κ. Χατζηγιάννης, «είναι από τα πιο σημαντικά έργα υποδομών που θα παίξουν σημαντικότατο έργο στην εκτέλεση του έργου του ΒΑΑ. Θα αναβαθμιστεί πλήρως η περιοχή. Έπρεπε πρώτα να γίνει αυτό το έργο και μετά θα ξεκινήσει το έργο του ΒΑΑ. Αυτό είναι υποέργο του ΒΑΑ. Πηγαίνουμε κομμάτι – κομμάτι. Κατασκευάζεται ένα τμήμα και στη συνέχεια σκεπάζεται, για να μην έχουμε καθόλου όχληση ούτε στους πολίτες, ούτε στους καταστηματάρχες, γιατί είχαν ενδοιασμούς όταν ανακοινώθηκε το έργο. Δεν θα υπάρξει καθόλου όχληση στον κόσμο. Σκάβουμε, εκτελέσουμε, σκεπάζουμε. Κι αφού σκεπάσουμε την τομή με 3Α, στη συνέχεια θα έρθουμε και θα ρίξουμε δέκα πόντους τσιμέντου, προκειμένου να μην υπάρχει ούτε σκόνη. Και μετά θα ξαναμπούν τα τσιμέντα και θα μπει ασφαλτικό. Είναι μια σημαντική παρέμβαση, η οποία θα δώσει λύση στους περίοικους». Εξηγώντας την πορεία των εργασιών, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε: «Ξεκινήσαμε και πάμε προς την Ατλαντίδα. Από την Ατλαντίδα μετά θα πάμε προς τον Άγιο Νικόλαο. Έχουμε συνεννοηθεί ακόμη και με τα Αστικά ΚΤΕΛ, προκειμένου όταν φτάσουμε στο σημείο που είναι και οι αφετηρίες, τα Αστικά να μετακομίσουν και θα πάνε στην απέναντι πλευρά κι εμείς θα δουλεύουμε απέναντι από αυτά, για να μην δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα». «Πρόκειται για παρεμβάσεις στην ύδρευση και στην αποχέτευση με αγωγούς πολυαιθυλενίου τρίτης γενιάς, δηλαδή τελειότερος αγωγός δεν υπάρχει. Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Και μετά από αυτές τις παρεμβάσεις θα έρθουν οι ΔΕΗ και ΟΤΕ για να κάνουν υπογειοποιήση στα καλώδια. Θα αλλάξει εντελώς η περιοχή σε πρώτη φάση μόνο από τα έργα υποδομής. Στη συνέχεια θα γίνει η εκτέλεση του κυρίου έργου του ΒΑΑ και θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς και θα αλλάξει εντελώς η αισθητική. Θα είναι ό,τι καλύτερο για τη Δράμα. Νομίζω είναι προς όφελος όλων των Δραμινών και ως Δημοτική Αρχή μπορούμε να πούμε ότι ξεκινήσαμε και κάνουμε ένα από τα πιο δυνατά έργα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ.

 

«Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων»

 

Ένα μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΔ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχει φτάσει στο 50% υλοποίησης, είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Ζώνη 3, συνολικού προϋπολογισμού 6,1 εκ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής θα έχουν αντικατασταθεί συνολικά 61.750 μέτρα αγωγών, με αλλαγή αμιαντοσωλήνων με σωλήνες τρίτης γενιάς PVC, στις περιοχές νότια της οδού 1ης Ιουλίου και συγκεκριμένα στις περιοχές Αμπελοκήπων, Προαστείου, Στενήμαχου, Αγίου Τρύφωνα, Αγίου Κωνσταντίνου και στην ευρύτερη περιοχή. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος «το έργο είναι σε αρκετά προχωρημένη μορφή», καθώς «ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί εδώ και περίπου ενάμιση μήνα».

Για την πορεία εξέλιξης των εργασιών του συγκεκριμένου έργου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Χατζηγιάννης δήλωσε στην εφημερίδα «Εργασία… συν»: «Βρισκόμαστε σε βαθμό εκτέλεσης έργων στο 50%. Εκτελούμε και τις συνδέσεις των αγωγών με τα σπίτια. Κάνουμε παράλληλα και τις παροχές. Είναι ένα έργο της τάξης των 6,1 εκ. ευρώ. Θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί, αλλά αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα στην περιοχή. Δεν υπάρχουν πλέον σωλήνες με PVC ή αμιάντου. Ό,τι παλιό υπήρχε εγκαταλείπεται και μπαίνει αγωγός τρίτης γενιάς με πολυαιθυλένιο. Και το βασικό είναι η σύνδεση όλων των παροχών στα σπίτια και στα μαγαζιά, στους πάντες. Είναι πολύ μεγάλο έργο. Ξεκινάει από την περιοχή νότια της 1ης Ιουλίου και πιάνει Σαράντα Εκκλησιές, Σιδηροδρομικό Σταθμό, Θεμιστοκλέους, Προάστειο, Στενήμαχο, Αμπελόκηπους. Όλο εκείνο το τμήμα. Θα περάσουν δηλαδή 60 χλμ. αγωγού. Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων».

 

«Είχαμε την ετοιμότητα και την ωριμότητα να διεκδικήσουμε αυτούς τους πόρους»

 

Μιλώντας συνολικά και για τα τρία μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο Δράμας, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Έχουν ξεκινήσει τα μεγάλα έργα στο Δήμο Δράμας, τα οποία έχουν να κάνουν και με την βιοκλιματική αναβάθμιση και με τα απορρίμματα και με την ύδρευση – αποχέτευση. Περίπου αγγίζουμε τα 15 εκ. ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ποσό για την ανάπτυξη της περιοχής και έμπρακτα αποδεικνύει αυτή η Δημοτική Αρχή ότι δεν είναι η Δημοτική Αρχή μόνο των λόγων, αλλά των έργων».

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για τους ισχυρισμούς ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται σε προεκλογικό χρόνο, ο κ. Μαμσάκος δήλωσε: «Δυστυχώς το θέμα του ΕΣΠΑ τρέχει εδώ και 6-7 μήνες. Αυτό που απέδειξε αυτή η Δημοτική Αρχή είναι ότι είχαμε την ετοιμότητα και την ωριμότητα να διεκδικήσουμε αυτούς τους πόρους και καταφέραμε να τους πάρουμε. Τα προγράμματα τα οποία τρέχουν είναι από τα μεγαλύτερα της Περιφέρειας και σήμερα έρχεται να γίνει πράξη η ετοιμότητα που είχαμε με την υλοποίηση αυτών των τριών μεγάλων έργων στη Δράμα».