ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΤΗ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΟΝ ΑΓΡΟΥΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

Με ομιλήτρια τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, στο ξενοδοχείο «KOUROS», εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δράμας, με θέμα «Αγροδιατροφή & Αγροτουρισμός – Οινοτουρισμός ως εφαλτήριο ανάπτυξης. Η επιχειρηματικότητα στον κλάδο τροφίμων και ποτών».

Προλογίζοντας την εκδήλωση, απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης και ακολούθησε η ομιλία της Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καλογήρου, η οποία παρουσίασε αναλυτικά στις πολιτικές, οι οποίες υλοποιούνται από το Υπουργείο για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης, την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Επίσης, η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη δυναμική του αμπελοοινικού τομέα της Δράμας και στις σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργεί ο οινοτουρισμός, σε συνδυασμό με άλλες μορφές τουριστικής δραστηριότητας.

Όπως ανέφερε η Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην προσπάθεια αυτή καθοριστικός είναι ο ρόλος των Επιμελητηρίων, από την οποία, ως Υπουργείο, αναμένουν πάντα με ενδιαφέρον κάθε νέα πρόταση για την ενδυνάμωση του αγροδιατροφικού τομέα που άμεσα σχετίζεται με την μεταποίηση και τις μικρομεσαίες τοπικές επιχειρήσεις.

Στην έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους δύο πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, Μάριο – Μιχαήλ Τουρουτσίκα και Ευστάθιο Τσιτλακίδη, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή.

«Το σημαντικό είναι να ενώνουμε τις δυνάμεις μας οι άνθρωποι της παραγωγής με τους ανθρώπους των επιχειρήσεων»

Σε δηλώσεις της στα τοπικά Μ.Μ.Ε., η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε αρχικά στον ιδιαίτερο συμβολισμό της εκδήλωσης, καθώς πραγματοποιήθηκε την ημέρα της εορτής του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη της Αμπελουργίας. «Ευρηματικός ο κ. Πρόεδρος την ημέρα αυτή την αφιέρωσε σε μια τέτοια εκδήλωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, η κ. Καλογήρου στάθηκε στις «δυνατότητες που υπάρχουν στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και τις ευκαιρίες οι οποίες παρουσιάζονται από τη διασύνδεση του αγροδιατροφικού με τον τουριστικό τομέα», ενώ ειδικά για τη Δράμα επεσήμανε:

«Είναι ένας Νομός πρότυπο, διότι έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς το κομμάτι του οινοτουρισμού με επισκέψιμα οινοποιεία. Ένας Νομός, ο οποίος έχει ΠΟΠ κρασιά, έχει εξαιρετικές ποικιλίες. Το μικροκλίμα και τα εύφορα εδάφη δίνουν μοναδικής και εξαιρετικής ποιότητας παραγόμενα σταφύλια. Από εκεί και πέρα, το μεράκι και ο υψηλός επαγγελματισμός των ανθρώπων των οινοποιείων, συμβάλλει στο να παράγονται μοναδικά κρασιά που φτάνουν στα πέρατα του κόσμου. Υπάρχουν πολλές και δυνατές ευκαιρίες και το σημαντικό είναι να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, οι άνθρωποι της παραγωγής με τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, προκειμένου να πετυχαίνουμε το καλύτερο για τον τόπο, την ανάπτυξη και τους ανθρώπους. Μαγικές λέξεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει, όμως, μία λέξη η οποία είναι η συνεργασία, που μπορεί να βοηθήσει και να φέρει όλα να γίνουν πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα Επιμελητήρια και πραγματικά το Επιμελητήριο της Δράμας πρωτοστατεί σε πολλά ζητήματα και σε αυτό».

«Προτάσσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα μαζί με τους βασικούς στρατηγικούς κλάδους της Δράμας»

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματέα κ. Καλογήρου για τη συνεργασία και συμφωνώντας με όσα είπε η ίδια, σημείωσε:

«Η περιοχή μας πραγματικά αναγνωρίζεται για τα πρότυπα βήματά της, για τη διαφορετικότητά της στον τρόπο που προχωρά ειδικά το κομμάτι του οίνου. Η επόμενη προγραμματική περίοδος για εμάς είναι συνδυασμένη με την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής, που πρέπει να έχουμε όλοι μας. Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι το βασικό στοιχείο για όσα σας προανέφερα. Νομίζω ότι το Επιμελητήριο Δράμας επιτελεί έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο κομμάτι ειδικά της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το αμέσως επόμενο διάστημα, χαράσσουμε ένα σχέδιο, όπου θα δημιουργήσουμε ουσιαστικά και τα γκρουπ των αγροτικών επιχειρήσεων εντός του Επιμελητηρίου, τα οποία θα αποκτήσουν κι αυτά πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης σε δομές καινοτομίας, όπως είναι αυτή την οποία έχουμε, συν τις χρηματοδοτήσεις της διαφορετικότητας λόγω της καινοτομίας στην προγραμματική περίοδο 2023-2027. Αυτός είναι ο στόχος του Επιμελητηρίου. Προτάσσουμε στο ίδιο επίπεδο τον αγροδιατροφικό τομέα μαζί με τους βασικούς στρατηγικούς κλάδους, που τους γνωρίζετε στη Δράμα, όπως είναι το μάρμαρο. Και τους προτάσσουμε δυναμικά».