ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Υιοθετώντας τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις του Συμβουλίου Κοινότητας Δράμας οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης («πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα») δεν ενέκριναν την παραχώρηση χρήσης του Κολυμβητηρίου, του ΔΗΓΑ και όλων των γηπέδων ποδοσφαίρου (πλην Προαστείου) στα όρια της Κοινότητας Δράμας, ζητώντας εκθέσεις καταλληλότητας από την Τεχνική Υπηρεσία
  • Την παραχώρηση χρήσης ζήτησε η Δημοτική Αρχή σε εφαρμογή της πρόσφατης ΚΥΑ (20 Αυγούστου) σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η παράταση ισχύος μέχρι τις 31-8-2021 των αδειών λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν
  • Ομόφωνα η παραχώρηση χρήσης για «Δ. Κραχτίδης», «Θόλο», κλειστό Κ. Αγρού και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα Μοναστηρακίου, Μαυροβάτου, Καλλιφύτου, Μικροχωρίου, Κουδουνιών και Χωριστής

 

Συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, το απόγευμα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας και κυρίαρχο θέμα ήταν αυτό της παραχώρησης χρήσης σε συλλόγους των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Δράμας, καθώς τα 37 από τα 58 συνολικά θέματα που συζητήθηκαν κατά την ημερήσια διάταξη είχαν σχετικό περιεχόμενο. Παράλληλα, η συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων κατέλαβε το μεγαλύτερο χρονικό μέρος συνεδρίασης, ενώ πολλές φορές προκλήθηκαν και προς στιγμήν εντάσεις.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται οι αθλητικοί σύλλογοι αιτούνται τη χρήση συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, ακολουθεί γνωμοδότηση από τις κατά τόπους Κοινότητες περί της παραχώρησης χρήσης και εν τέλει το θέμα εισάγεται προς απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την τελική απόφαση.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος εξετάστηκαν συνολικά 37 θέματα (19 έκτακτα και 18 τακτικά) περί παραχώρησης χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης («πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα») να μην εγκρίνουν τελικά τη χρήση από αθλητικούς συλλόγους σημαντικών αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Δράμας, όπως είναι το Κολυμβητήριο, το Δημοτικό Στάδιο, το Δημοτικό Γήπεδο Αθλοπαιδιών (ΔΗΓΑ), αλλά και όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στα όρια της Κοινότητας Δράμας (Ν. Κρώμνης, Αμπελακίων, Αρκαδικού, Αμπελοκήπων, Ν. Αμισού και Ν. Σεβάστειας). Από την άλλη, άδεια χρήσης έλαβαν σύλλογοι για το κλειστό «Δ. Κραχτίδης» και για τον «Θόλο». Για το μοναδικό ποδοσφαιρικό γήπεδο για το οποίο υπήρξε παραχώρηση χρήσης ήταν αυτό του Προαστείου, καθώς στο συγκεκριμένο θέμα (πρώτο στη σειρά) η παράταξη «Project Δράμα 2020» επέλεξε να ψηφίσει «παρών», μεταβάλλοντας όμως στη συνέχεια στα υπόλοιπα θέματα τη ψήφο της σε αρνητική, για λόγους που εξηγούνται στη συνέχεια.

Εισηγήτρια σε όλα τα θέματα από πλευράς Δημοτικής Αρχής ήταν η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Τόλιου, η οποία ανέφερε πως για τις παραχωρήσεις χρήσης ακολουθείται η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτοντας πως σύμφωνα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση η άδεια λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων δεν έχει ανακληθεί και αυτή συνεχίζει να ισχύει. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ Αρ. φύλλου 3473, 20 Αυγούστου 2020) προβλέπεται πως «για τις υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση της παρούσης αθλητικές εγκαταστάσεις, η ισχύς των αδειών λειτουργίας που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν και δεν έχουν ανακληθεί για λόγους επικινδυνότητας ή ελλιπούς ασφάλειας αθλούμενων ή θεατών παρατείνεται έως 31-8-2021». Με βάση αυτό, η Δημοτική Αρχή ζήτησε να προχωρήσει η παραχώρηση χρήσης.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν αρνητικά, ζητώντας να υπάρξουν εκθέσεις καταλληλότητας για κάθε αθλητική εγκατάσταση από την Τεχνική Υπηρεσία. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο υιοθέτησαν τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις της Κοινότητας Δράμας, η οποία συναινούσε στην παραχώρηση χρήσης υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τη λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει εκδοθεί θετική έκθεση καταλληλότητας από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, από τις εισηγήσεις των θεμάτων, η Κοινότητα Δράμας έχει απευθύνει έγγραφα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ζητώντας διευκρινίσεις για ζητήματα που σχετίζονται με το Κολυμβητήριο και με το Δημοτικό Στάδιο. Για αυτό και στις αποφάσεις που έλαβε σχετικά με τις γνωμοδοτήσεις παραχώρησης των δύο προαναφερθέντων αθλητικών εγκαταστάσεων, το Συμβούλιο της Κοινότητας Δράμας αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναβολή λήψης απόφασης.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης των θεμάτων που αφορούσαν την παραχώρηση χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων και ειδικά στα πρώτα εξ αυτών οι τόνοι πολλές φορές ανέβηκαν. Προς στιγμήν καταγράφηκε ένταση όταν ειπώθηκε από την Πρόεδρο της Κοινότητας Δράμας κ. Εύη Αθανασιάδου πως υπάρχουν για αθλητικές εγκαταστάσεις εκθέσεις καταλληλότητας από την τεχνική Υπηρεσία χωρίς να ξέρει αν είναι θετικές ή αρνητικές. Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι προσπαθεί να παραπλανήσει το σώμα. Μάλιστα για αυτό το λόγο η παράταξή του μετέβαλε τη θέση της και από «παρών» (στο πρώτο σχετικό θέμα περί παραχώρησης χρήσης για το γήπεδο του Προαστείου, η οποία εγκρίθηκε) στη συνέχεια ψήφιζε σε όλα τα υπόλοιπα αρνητικά.

Πάντως, απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Καψημάλης ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία προσπάθεια απόκρυψης. Όπως εξήγησε, ξεκίνησε η διαδικασία για έλεγχο σε 3-4 από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όμως οι μηχανικοί του Δήμου δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν σε εκθέσεις, καθώς εκδόθηκε η προαναφερθείσα ΚΥΑ με την οποία παρατάθηκε η αδειόδοτηση και για αυτό η διαδικασία σταμάτησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη ψήφιση του δεύτερου σχετικού θέματος, ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος αποχώρησε (διαμαρτυρόμενος με αυτό τον τρόπο για φράση που είπε ο κ. Τσιαμπούσης), έχοντας πάντως ψηφίσει αρνητικά στις δύο πρώτες παραχωρήσεις.

Όσον αφορά τις «περιφερειακές» αθλητικές εγκαταστάσεις στις υπόλοιπες Κοινότητες του Δήμου (πλην Κοινότητα Δράμα), ομόφωνα έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο η παραχώρηση χρήσης, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να υιοθετούν τις αντίστοιχες ομόφωνες αποφάσεις των κατά τόπους Κοινοτήτων. Έτσι, έλαβαν άδεια χρήσης τα γήπεδα ποδοσφαίρου Μοναστηρακίου, Μαυροβάτου, Καλλιφύτου, Μικροχωρίου, Κουδουνίων και Χωριστής, καθώς και το κλειστό προπονητήριο στον Κ. Αγρό.

Όσον αφορά το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, εκτιμάται ότι η διαδικασία για τα γήπεδα ποδοσφαίρου μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και να δοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα λύση. Το ίδιο, εύκολα ή δύσκολα, ενδεχομένως να συμβεί και για το ΔΗΓΑ, αλλά και για το Δημοτικό στάδιο. Από την άλλη, όσον αφορά το Κολυμβητήριο, είναι άγνωστο αν θα υπάρξει έκθεση καταλληλότητας του χώρου. Πάντως, ήδη από πλευράς διοίκησης του Δήμου έχουν γίνει ενέργειες για την ενίσχυση των κερκίδων του Κολυμβητηρίου, καθώς «τρέχει» η διαδικασία του διαγωνισμού του έργου «Ενίσχυση φέροντος οργανισμού κερκίδων κλειστού Κολυμβητηρίου» συνολικού προϋπολογισμού 90.250 ευρώ με ΦΠΑ.