ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 12-13 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

  •  «Επιτέλους σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρξει ένα ελληνικό σχέδιο φυγής προς τα εμπρός, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα ανακούφισης των κοινωνικών ομάδων, τα οποία βεβαίως και είναι αναγκαία, αλλά και μέτρα αναπτυξιακά που θα δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα, το διήμερο 12-13 Μαΐου, οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.). Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Επιμελητήριο Δράμας ανέλαβε τη διοργάνωση Γ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε., φιλοξενώντας εκπροσώπους από τα Επιμελητήρια όλης της χώρας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γ.Σ. οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να τους εισακούσει.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου, στο ξενοδοχείο «HYDRAMA» και συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου 13 Μαΐου στο ξενοδοχείο «ΚΟΥΡΟΣ», με ανοιχτή συνεδρίαση. Παρόντες στη Γενική Συνέλευση ήταν ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Κώστας Χρυσόγονος, η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρία Σπυράκη, οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ο Αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ο Αργύρης Περουλάκης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και πλήθος εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου από την Δράμα, την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και καλεσμένοι από το εξωτερικό.

 

«Το πολιτικό σύστημα να σταθεί δίπλα μας στην σκληρή πραγματικότητα»

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, προχώρησε σε μια συνοπτική αναφορά στο δυναμικό των επιχειρήσεων που υπάγονται σήμερα στο Επιμελητήριο Δράμας και συνέχισε την ομιλία του στεκόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Δράμας και αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας: «Η Δράμα έχει να αντιμετωπίσει διαχρονικά προβλήματα, τα οποία αφορούν κυρίως τις υποδομές και ιδιαίτερα αυτές που αποδυναμώνουν την προσβασιμότητα στην περιοχή μας, αυξάνουν την εκροή του νέου πληθυσμού και έχουν ως συνέπεια τη γήρανση του πληθυσμού και την απουσία ενός ελκυστικού πλαισίου για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας. Είναι αδήριτη ανάγκη η σύνδεση με την Εγνατία Οδό τόσο μέσω κλειστού οδικού άξονα με την Αμφίπολη όσο μέσω κλειστού άξονα για Καβάλα, λόγω της σημαντικής αύξησης στην εξαγωγική δραστηριότητα και των χαρακτηριστικών που έχει η περιοχή μας». «Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Νομού, που είναι κυρίως ο διασυνοριακός του χαρακτήρας, με τη δίοδο της Εξοχής για τη Βουλγαρία, και τα αποθέματα μαρμάρου, η φήμη που έχει αποκτήσει όσον αφορά τα οινοποιεία, την αγροτική παραγωγή, τη ξυλεία, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον και τη δυνατότητα παροχής εναλλακτικών μορφών τουρισμού πρέπει να αξιοποιηθούν τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά» πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «Παρά τα προαναφερθέντα, η μέχρι σήμερα αναπτυξιακή πορεία του Νομού δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας και των διαφόρων φορέων, παρόλο που παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η γεωγραφική της θέση και η ύπαρξη πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος» και τόνισε: «Μεγάλες ανισότητες στην ανάπτυξη και στη χωρική συνοχή μεταξύ των υπολοίπων Νομών της Περιφέρειας και κατ’ επέκταση της χώρας είναι εμφανής. Αυτό που γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι ότι ο Νομός βρίσκεται σε δυσχερή θέση μεταξύ των υπολοίπων Νομών σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς και τα επίπεδα ανάπτυξης». «Η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι άλλοι φορείς πρέπει να αναλάβουν έντονες δράσεις, χωρίς εκπτώσεις, αποσκοπώντας στην ανάδειξη και αξιοποίηση των υφιστάμενων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και τη δημιουργία νέων» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από το Επιμελητήριο, κάνοντας ειδική αναφορά στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Αναγέννησης, με το οποίο «θα υλοποιήσουμε το όραμά μας για δημιουργία θερμοκοιτίδων επιχειρηματικότητας».

«Είθισται στις Γενικές Συνελεύσεις της Κ.Ε.Ε.Ε., το φιλοξενών Επιμελητήριο και ο Πρόεδρός να δίνει το στίγμα, με μια αισιόδοξη ομιλία. Όμως, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία υπάρχουν σήμερα για τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συγκεκριμένα ανέφερε τα κυριότερα προβλήματα:

-«Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός οφειλών, δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι θα αποτύχει. Και θα αποτύχει, διότι οι διατάξεις του νόμου, όπως είναι σήμερα, δεν μπορούν να βρουν ανταπόκριση».

-«Το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο. Θα πρέπει κι αυτό να αναθεωρήσει όλες του τις λειτουργίες και να προχωρήσει σε μια διαδικασία αναγνώρισης του ρόλου των επιχειρήσεων του αναπτυξιακού, του παραγωγικού ιστού της χώρας και της πραγματικότητας. Μιας σκληρής πραγματικότητας. Και πρέπει να σταθεί δίπλα μας. Μέχρι σήμερα το τραπεζικό σύστημα, δυστυχώς, δεν στέκεται δίπλα».

-«Το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας είναι μακράν εχθρικό. Το ξέρουμε όλοι. Σήμερα για να μπορέσει να επενδύσει κάποιος εδώ θα πρέπει να αλλάξει πλήρως όλο το πλαίσιο των επενδύσεων, σε συνδυασμό με τα ζητήματα που αφορούν τη φορολογία, αλλά και ζητήματα λειτουργίας».

Ο κ. Γεωργιάδης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Δεν θέλω να πάμε και να μιζεριάζουμε κλαίγοντας και παρακαλώντας το εκάστοτε πολιτικό σύστημα να δώσει λύσεις. Εμείς αυτό που ζητάμε ως επιχειρηματίες είναι να σταθούν δίπλα μας σε μια πραγματικότητα. Στη σκληρή πραγματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας».

 

«Χρειάζονται άμεσα μέτρα τα οποία μπορούν να δώσουν το άμεσο οξυγόνο σε μια οικονομία που ασφυκτιά»

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητήριων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος έδωσε το στίγμα της επιχειρηματικής κοινότητας, αναφερόμενος τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και στα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής για να επιτευχθεί η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. «Η Γενική Συνέλευση στη Δράμα πραγματοποιείται σε μια περίοδο που κρίνεται το μέλλον της χώρας, της οικονομίας και της αγοράς. Πραγματοποιείται σε μια στιγμή όπου η Ελληνική Κυβέρνηση και οι δανειστές, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται πολύ κοντά σε μία συμφωνία για τα επιπλέον μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να κλείσει επιτέλους η αξιολόγηση, αλλά και για να υπάρξει η πολυπόθητη συμφωνία για τη ρύθμιση του δυσβάσταχτου ελληνικού χρέους» ανέφερε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, από την έναρξη της ύφεσης, εδώ και επτά και περισσότερα χρόνια, οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες ήταν αυτές που δέχθηκαν το βαρύτερο πλήγμα. Και για αυτές τις επιχειρήσεις οι Κυβερνήσεις δυστυχώς δεν έκαναν τίποτα. Γεγονός όμως παραμένει ότι η βασική αιτία που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει στην ύφεση είναι η ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, η οποία βασίζεται στην υπεροφρολόγηση, στοχοποιώντας ιδιαίτερα τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Το μόνο που κάνει είναι να αφαιρεί πόρους από την αγορά και την κοινωνία και να συντηρεί ένα κράτος που σε αυτή τη φάση μπορεί να μην είναι πλέον υπεράριθμο, αλλά εξακολουθεί να είναι αναποτελεσματικό και να προσφέρει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες». Βέβαια, όπως ανέφερε ο κ. Μίχαλος, «υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις», «όπως είναι αυτή των Επιμελητηρίων». «Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούμε να θεωρηθούμε υπηρεσίες του δημοσίου, με τη θεσμική μας ιδιότητα ως επίσημοι σύμβουλοι της πολιτείας επιτελούμε εξαιρετικά καλά το έργο μας όσον αφορά την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων μελών μας, όσο και των παρεμβάσεων που κάνουμε στην πολιτεία για τη διόρθωση των κακώς κειμένων και την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας» σημείωσε.

Ο κ. Μίχαλος, στην ομιλία του, επεσήμανε ότι «επιτέλους σε αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρξει ένα ελληνικό σχέδιο φυγής προς τα εμπρός, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα ανακούφισης των κοινωνικών ομάδων, τα οποία βεβαίως και είναι αναγκαία, αλλά και μέτρα αναπτυξιακά που θα δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας» και πρόσθεσε ότι «Η Κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της αγοράς, αλλά και στην ανατροπή του κακού κλίματος που υπάρχει και δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. σημείωσε ότι «ως επιμελητηριακή κοινότητα, καθημερινά δίνουμε σκληρές μάχες για την επίλυση τέτοιων καθημερινών προβλημάτων που εμποδίζουν την επιχειρηματική μας λειτουργία, ακόμη περισσότερο λόγω της ύφεσης στην οποία βρίσκεται η αγορά» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια «μάχη που στέφθηκε με επιτυχία» και έχει να κάνει με την ΑΕΠΙ, καθώς «με δικές μας πρωτοβουλίες» «υπήρξε η αναγκαία κρατική παρέμβαση» και «φαίνεται να βελτιώνεται η κατάσταση βήμα βήμα στα πνευματικά δικαιώματα». Ακόμη, όπως υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος, τα Επιμελητήρια δίνουν σκληρό αγώνα και στον τομέα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου «αρκετές από τις προτάσεις καταφέραμε να ενταχθούν στο νέο νόμο», ωστόσο, συνέχισε, «προτιμήθηκε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία δεν εξασφαλίζει την ταχύτητα και δεν αποτελεί εγγύηση ενός ασφαλούς αποτελέσματος για τους εμπλεκόμενους». Ο κ. Μιχάλος ανέφερε ότι ο επιμελητηριακός θεσμός «θα μπορούσε με αξιώσεις να εποπτεύσει και να διαχειριστεί τη διαδικασία». «Ας ελπίσουμε ότι μέσα από την πράξη και την εφαρμογή θα μπορέσει να δει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που δημιουργεί ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων και στο πλαίσιο των κανονιστικών ρυθμίσεων να θέσει τις εγγυήσεις εφαρμογής που απαιτούνται μέσα από την ενεργή συμμετοχή των Επιμελητηρίων της χώρας» πρόσθεσε.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε πως «για να επανέλθει επιτέλους η ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια επενδύσεις τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ «τα μηνύματα που έρχονται από την αγορά εξακολουθούν να προκαλούν προβληματισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ένα από τα πιο ανησυχητικά σημάδια είναι η συνεχής πτώση της κατανάλωσης ακόμη και σε βασικά είδη». Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. παρέθεσε στοιχεία για την καθίζηση της κατανάλωσης και τόνισε ότι αυτό είναι «λογικό και αναπόφευκτο επακόλουθο της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων: Της αύξησης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, της επιβολής νέων έμμεσων φόρων και υπαγωγής βασικών ειδών στον υψηλό συντέλεση Φ.Π.Α., της διατήρησης του υψηλού ποσοστού ανεργίας, αλλά και της ανάδειξης ενός όλο και αυξανόμενου πληθυσμού εργαζομένων με χαμηλές αμοιβές, λόγω της υπέρμετρης αύξησης των ευέλικτων μορφών εργασίας». «Ο φαύλος κύκλος, όπως όλα δείχνουν, συνεχίζεται. Η μείωση του τζίρου, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά και τις δυσβάσταχτες οφειλές σε δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία οδηγούν στο χείλος της καταστροφής όλο και περισσότερες επιχειρήσεις» υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: «Το καμπανάκι του κινδύνου στην πραγματική οικονομία έχει σημάνει εδώ και πολύ καιρό. Και αν δεν υπάρξουν άμεσα γενναίες κινήσεις για την αναθέρμανση της ζήτησης και της τροφοδότησης της αγοράς με ρευστότητα, οι συνέπειες θα γίνονται όλο και πιο εμφανείς στην οικονομία, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία».

Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι «η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι ένα θετικό βήμα, που όμως από μόνο του δεν μπορεί να επιδράσει θετικά στην πραγματική οικονομία», καθώς «όσο οι συμφωνίες στηρίζονται σε μέτρα λιτότητας που πλήττουν τα εισοδήματα των καταναλωτών και οδηγούν την αγορά σε μαρασμό η χώρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από την ύφεση και τη στασιμότητα. Χρειάζονται άμεσα μέτρα τα οποία μπορούν να δώσουν το άμεσο οξυγόνο σε μια οικονομία που ασφυκτιά. Μέτρα τα οποία θα μειώσουν το παραγωγικό κόστος των επιχειρήσεων και θα τονώσουν ταυτόχρονα την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, όπως η μείωση της φορολογίας, η εκλογίκευση των ασφαλιστικών δαπανών και ο περιορισμός του ενεργειακού κόστους». «Το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία δεν είναι να σέρνεται από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση, προσδοκώντας στην καλύτερη περίπτωση σε ένα οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν θα έρθει αν δεν αλλάξει το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε..

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε στην απλοποίηση των διαδικασιών του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕ.Μ.Η.) και στις Υπηρεσίες Μίας Στάσης και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στεκόμενος στην επιμελητηριακή νομοθεσία και στις εκλογές των Επιμελητηρίων. «Αναμένουμε το τελικό σχέδιο νόμου, όπως και το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος» ανέφερε και τόνισε: «Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός». Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι οι εκλογές «πρέπει να γίνουν με το ισχύον σύστημα που αποδεδειγμένα δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα» και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί επί κοινή ωφελεία της ελληνικής οικονομίας, της αγοράς και των επιχειρήσεων και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθεί στην περίπτωσή μας η ρήση ότι “ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”».