Για την κατάσταση στα μέτωπα μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ απάντησε και για τα εναέρια μέσα που δεν έβλεπαν στην Εύβοια.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξήγησε γιατί τα 74 εναέρια μέσα που έχει η Ελλάδα είναι μόλις… 40, εκ των οποίων κάθε φορά πετάνε τα μισά.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε ακόμα και για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα.

Τι συμβαίνει με τα εναέρια μέσα: «Παρακολουθώ τη συζήτηση. Έχουμε 74 μέσα. 73 μετά το Πετζετέλ που χάσαμε στη Ζάκυνθο. Δεν πετάνε και τα 74 μαζί. Τα 67 είναι πυρόσβεσβης. Τα υπόλοιπα είναι εναέρια συντονιστικά κέντρα ή μεταφοράς προσωπικού. Συμβάλλουν αλλά δεν είναι πυρόσβεσης. Από τα 67, 6-7 έχουν συντήρηση.
Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς.

Ακόμα και αν ρισκάραμε μια φωτιά στη Δαδιά. Η απόσταση, θέλει 1 ώρα και κάτι να ενεργήσει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι τα Πετζετέλ που βρίσκονται σε ακριτικά σημεία, παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν ένα νέο μέτωπο.
Δεν πετάνε και τα 40 μαζί, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται. 20 από αυτά είναι στον αέρα. Δεν έβλεπαν οι κάτοικοι τα εναέρια μέσα».

Για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα «Η εικόνα σε όλα τα μέτωπα είναι πολύ καλύτερη σήμερα. Γορτυνία Αρκαδίας έχουμε ύφεση. Είχαμε μια αναζωπύρωση στο Καπελίτσι. Όλα πάνε καλά και θα αντιμετωπιστεί.

Η κατάσταση στην Εύβοια, όλα τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Κρατάμε ισχυρές τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Εκεί που η εναέρια προσβολή είναι και σήμερα πολύ δύσκολη λόγω της μηδενικής ορατότητας. Οριοθετημένη η πυρκαγιά στη Δυτική Μάνη. Δυστυχώς χθες χάσαμε ένα μαχητή, χειριστή μηχανήματος. Η σκέψη μας με την οικογένειά του. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

Έχει γίνει πολύ συζήτηση για το ότι δεν απαντάω. Έχω επιλέξει όταν έχουμε κρίση να διαχειριστούμε ότι την ώρα της μάχης κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Έχουμε ακόμα ανοιχτά μέτωπα»

Πηγή: dikaiologitika.gr