Φίλες και φίλοι,

Χαιρετίζω τις πολύ σημαντικές δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας που επισκέπτεται τη Δράμα και φέτος και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δραμινών Εθελοντών Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής, την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, διοργανώνουν την σημερινή Ενημερωτική Εκδήλωση για το ευρύ κοινό, με θέμα την «Πρόληψη και την Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Παθήσεων», καθώς και την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα  «Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας», η οποία θα γίνει αύριο, σε μια προσπάθεια να παράσχουν επιστημονική, αξιόπιστη γνώση για την αξία της πρόληψης στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως και καθιστούν αδήριτη ανάγκη την πρόληψη και την παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας των ασθενών, ιδιαίτερα μετά και την πανδημία του covid-19.

Είναι λοιπόν αναγκαίες οι συχνές εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, με στόχο την πρόληψή τους, μέσα από μικρές καθημερινές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τακτικούς ιατρικούς ελέγχους.

Αξίζει να επισημάνω ότι από την πόλη μας, τη Δράμα, ξεκίνησε μία πρωτοβουλία πιλοτικής εγκατάστασης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AEDs), με τη φιλοδοξία επέκτασής της σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, να οργανώσει, να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν όταν βρεθούν σε ένα τέτοιο περιστατικό.

Σχετικά είχα ενημερώσει και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και παράλληλα κατέθεσα και Ερώτηση στη Βουλή για την άμεση ανάγκη τοποθέτησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε κεντρικά σημεία δημοσίων χώρων, σε κάθε γωνιά της Επικράτειας.

Διότι, όσον αφορά στην εγκατάσταση φορητών απινιδωτών σε δημόσιους χώρους– αθλητικά γήπεδα, σταθμούς τρένων και μετρό, λιμάνια, δημόσιες υπηρεσίες, μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, αεροδρόμια κ. α., η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει κάνει τα αναγκαία βήματα, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις σας για την «Πρόληψη και την Αντιμετώπιση Καρδιαγγειακών Παθήσεων» και «Δραμινές Ημέρες Καρδιολογίας».

Σας ευχαριστώ πολύ.

Καλές Γιορτές σε όλες και όλους σας.