Την ώρα που η χώρα μετρά τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές, που την πλήττουν μια εβδομάδα τώρα, τα μεγαλύτερα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ελλάδα και καταγράφουν όλες τις εξελίξεις.

Σήμερα το Bloomberg έχει ως πρώτο θέμα μια νέα μελέτη για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή που συντελείται στον πλανήτη.

Το άρθρο έχει ως κεντρική εικόνα, μια σπαρακτική φωτογραφία από την Βόρεια Εύβοια. Μια ηλικιωμένη γυναίκα που κρατάει την καρδιά της και στο πρόσωπο της καταγράφεται η απελπισία που νιώθει όλη η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

“Μια ηλικιωμένη κάτοικος καταρρέει καθώς πλησιάζει η πυρκαγιά στο σπίτι της στο χωριό Γούβες, στο νησί της Εύβοιας, Ελλάδα, την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021” αναφέρει η λεζάντα.

Πρόκειται για μια συγκλονιστική εικόνα που τράβηξε ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, από την «αποκάλυψη» που ζει η βόρεια Εύβοια.

«Θα υπερθερμανθεί ο πλανήτης»

Το άρθρο παρουσιάζει μια νέα μελέτη για το κλίμα κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δύο δεκαετίες, αν δεν γίνουν δραστικές κινήσεις για την εξάλειψη της ρύπανσης. Τα ευρήματα της μελέτης, που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, θέτουν σε κίνδυνο έναν βασικό στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής γίνονται εμφανή σε κάθε μέρος του κόσμου.

Η τελευταία επιστημονική εκτίμηση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή μιλά για πρώτη φορά με βεβαιότητα για τη συνολική ευθύνη της ανθρώπινης δραστηριότητας για την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι επιστήμονες δεν προβλέπουν ότι θα σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, αν δεν παύσουν οι εκπομπές.

Για την έκθεση που κυκλοφόρησε σήμερα εργάστηκαν περισσότεροι από 200 επιστήμονες, οι οποίοι αφομοίωσαν χιλιάδες μελέτες. Η περίληψη της μελέτης εγκρίθηκε από αντιπροσώπους 195 χωρών.

Μεταξύ των κύριων ευρημάτων είναι και το εξής: Η τελευταία δεκαετία ήταν πιθανότατα πιο θερμή από οποιαδήποτε περίοδο τα τελευταία 125.000 χρόνια, όταν τα επίπεδα της θάλασσας ήταν έως και 10 μέτρα υψηλότερα. Η καύση και η αποψίλωση έχουν επίσης αυξήσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα υψηλότερα από ό, τι ήταν σε δύο εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση, και η γεωργία και τα ορυκτά καύσιμα έχουν συμβάλει στα επίπεδα μεθανίου και οξειδίου του αζώτου υψηλότερα από οποιοδήποτε σημείο σε τουλάχιστον 800.000 χρόνια.

Πηγή: imerisia.gr