ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΙΣ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ

 

  • Συμμετοχή στην πανελλαδική δράση με τίτλο «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία», με τοποθέτηση στην πλατεία Ελευθερίας μνημείου για τα θύματα των 17 γυναικοκτονιών στην Ελλάδα μέσα στο 2021, καθώς και 17 ζευγάρια με «άδεια» παπούτσια
  • Πραγματοποίηση σεμιναρίου γυναικείας αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη Δύναμή σου» – Πρόσκληση για δηλώσεις συμμετοχής
  • Έκθεση ζωγραφικής με πορτραίτα Ελληνίδων ποιητριών και λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη σε γυναικείες ποιητικές φωνές της χώρας μας
  • Επιστημονική διάλεξη με θέμα «Ισότητα των φύλων σε Διεθνές – Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο»

 

Εβδομάδα εκδηλώσεων αφιερωμένη στη Γυναίκα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα από την Τρίτη 8 έως το Σάββατο 12 Μαρτίου 2022. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας, τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, την Ένωση Κυριών Δράμας και τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) πρωτογιορτάστηκε το 1909 στις ΗΠΑ, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, ενώ από τον επόμενο χρόνο ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε. Από το 1977 θεσπίστηκε επίσημα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Δράμα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή στην πανελλαδική δράση ευαισθητοποίησης «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία», όπου στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας θα τοποθετηθεί μνημείο για τις 17 δολοφονημένες γυναίκες, θύματα γυναικοκτονιών στην Ελλάδα μέσα στο 2021. Στο μνημείο, το οποίο έχει δημιουργηθεί μετά από πρωτοβουλία του κινήματος για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας STRONG ME, αναγράφονται τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών, καθώς και το μήνυμα «Δεν είμαστε όλες εδώ. Λείπουν οι δολοφονημένες», ενώ δίπλα στο μνημείο θα είναι τοποθετημένα 17 ζευγάρια από «άδεια» παπούτσια, ένα για κάθε μία γυναίκα που δολοφονήθηκε. Την Τρίτη 8 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, σε όλους τους Δήμους της χώρας που συμμετέχουν στη δράση θα φωταγωγηθεί το μνημείο και θα ακουστεί το τραγούδι «πόλεμος» του κινήματος STRONG ME.

Επίσης στο πλαίσιο της εβδομάδας για την Ημέρα της Γυναίκας στη Δράμα θα πραγματοποιηθεί στο δημοτικό στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» σεμινάριο γυναικείας αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη Δύναμή σου», έκθεση ζωγραφικής με πορτραίτα Ελληνίδων ποιητριών και λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη σε γυναικείες ποιητικές φωνές στον εξωτερικό χώρο της Γκαλερί 13, καθώς και επιστημονική διάλεξη με θέμα «Ισότητα των φύλων σε Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο» στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Δράση «Όλα τα χρώματα για όλα τα παιδιά». Επίσκεψη της Επιστημονικής Ομάδας του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Δράμας στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου για την οργάνωση βιωματικής δράσης στα παιδιά με στόχο την προώθηση της αξίας της ισότητας των δύο φύλων και την προάσπιση των ίσων ευκαιριών για όλους. Η δράση υλοποιείται από 28 Φεβρουαρίου.

20.00 Πανελλαδική δράση ευαισθητοποίησης «Πες τη με το όνομά της: Γυναικοκτονία». Καμπάνια αναγνώρισης της νομικής αξίας του όρου σε συνεργασία με το κίνημα STRONG ME. Στην πλατεία Ελευθερίας θα τοποθετηθεί το μνημείο των 17 δολοφονημένων γυναικών που δεν είναι πια μαζί μας. Θα φωταγωγηθούν ταυτόχρονα τα μνημεία σε όλη την Ελλάδα και θα ακουστεί το τραγούδι «πόλεμος» του STRONG ME.

19.00-21.00 Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» Σεμινάριο Γυναικείας Αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη Δύναμή σου»

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

17.00 Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημοτικού Μεγάρου Δήμου Δράμας συνάντηση ενημέρωσης γονέων της δράσης «Όλα τα χρώματα για όλα τα παιδιά» σε ζητήματα που αφορούν τα έμφυτα στερεότυπα και την ανάγκη μη συνέχισης του έμφυλου διαχωρισμού στα παιδιά.

20.00 Γκαλερί 13 (Μητροπολίτου Αγαθαγγέλου 13). Έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Αλαβέρα με πορτραίτα Ελληνίδων ποιητριών και λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη σε γυναικείες ποιητικές φωνές της χώρας μας σε επιμέλεια της Πολύνας Μπανά, με ταυτόχρονη διάδραση από τον ζωγράφο, στον εξωτερικό χώρο της Γκαλερί 13.

19.00-21.00 Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» Σεμινάριο Γυναικείας Αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη Δύναμή σου»

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

19.00 – 21.00 Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» Σεμινάριο Γυναικείας Αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη Δύναμή σου»

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

19.00 – 21.00. Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» Σεμινάριο Γυναικείας Αυτοάμυνας με τίτλο «Ανακάλυψε τη Δύναμή σου»

Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

19.00 Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημοτικού Μεγάρου. Επιστημονική διάλεξη με θέμα «Ισότητα των φύλων σε Διεθνές – Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο», από την Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Άννα-Μαρία Κώνστα.

Συντονισμός: Αναστάσιος Πούλιος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.