ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΘ

«Ενισχύει με την στάση της τα κυβερνητικά παιχνίδια στην υγεία, στις πλάτες του λαού μας»

 

Σε ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση – ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην ΑΜΘ» αναφέρονται τα εξής:

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η συμπολίτευση επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο στήριξης των κυβερνητικών επιλογών στο κομμάτι της υγείας. Μάταια προσπαθούν να πείσουν, χρησιμοποιώντας τα ίδια τραγικά αφηγήματα των κυβερνώντων, ότι όλα βαίνουν «περίπου» καλώς. Στην επιμονή της αντιπολίτευσης για την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην δυσάρεστη «έκπληξη» να περισταλεί η λειτουργία διάφορων, πλην όμως νευραλγικών, περιφερειακών ιατρείων καθώς και η υπολειτουργία διαφόρων Κ.Υ. της Περιφέρειας, η Περιφερειακή Αρχή και οι συμπολιτευόμενοι απέφευγαν να μιλήσουν για το περιεχόμενο. Από το «δεν υπάρχουν γιατροί στην χώρα μας», μέχρι το «δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας» και το «μα έχει ξαναγίνει», τελικά καταλήξαμε στο ότι θα έπρεπε ο Υπουργός Υγείας να είχε φροντίσει να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες έτσι ώστε να ξέρουν και δια στόματος Υπουργού ότι… θα μείνουν χωρίς παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και εξυπηρέτησης. Προφανώς αγνοώντας για το κοινό αίσθημα και τις κοινωνικές υγειονομικές ανάγκες των περιοχών αυτών.

Όσα δελτία τύπου και να διαβάσουμε από την Περιφερειακή Αρχή για την ενίσχυση των δομών της Περιφέρειάς μας, το σίγουρο είναι ότι αυτά είναι κενό γράμμα. Υποχρηματοδότηση, έλλειψη ευθύνης και απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για την υγειονομική ανάταση είναι ο κοινός παρανομαστής. Συρρίκνωση του ΕΣΥ, έλλειμμα υποδομών, υποστελέχωση από την μία, και την Κυβέρνηση να χορεύει στον ρυθμό των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων καταργώντας μέρα με την μέρα την δημόσια θωράκιση, τον καθολικό και κοινωνικά αναγκαίο χαρακτήρα του εθνικού συστήματος υγείας από την άλλη. Με την αποκλειστική επικέντρωση στους ανεμβολίαστους, δικαιολογεί της ολοφάνερη αποτυχία της. Νομιμοποιεί την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας και χτίζει επικίνδυνα τείχη διαχωρισμού.

Μπροστά σε όλο αυτό το τοπίο πρέπει με όλες μας τις δυνάμεις να ανατρέψουμε το υπάρχον πλαίσιο, ακριβώς γιατί πρόκειται για την επιβίωση του λαού μας. Η κυβερνητική συντεχνία πρέπει να λογοδοτήσει εδώ και τώρα καθώς οι νεκροί πολλαπλασιάζονται και η διαχείριση οδηγείται σε πανωλεθρία για τον λαό μας.

Απαιτούμε ενίσχυση των υγειονομικών δομών και αναβάθμιση των λειτουργιών τους σε υλικοτεχνική υποδομή παράλληλα με την γενναία πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Μόνιμο και σταθερό υγειονομικό προσωπικό έτσι ώστε να καταργηθεί στην πράξη το αφήγημα ότι «γιατροί δεν υπάρχουν» ή «δεν προτιμούν τις άγονες μονάδες». Να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για την πρόσληψη από το Υπουργείο και να εισακούσουν επιτέλους τα δίκαια αιτήματα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Νοσοκομειακών Γιατρών. Ουσιαστική, διαλογική, ανεξάρτητη (από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών) ενημέρωση, για τα οφέλη του εμβολιασμού, με διεπιστημονική προσέγγιση.