ΑΡΘΡΟ
Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου
Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.
Πρέπει να ακριβολογούμε με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε με την πραγματική τους σημασία και την τωρινή ακριβή έννοιά τους που μάλιστα υποδείχτηκε και επίσημα από την πολιτεία.
ΛΑΘΟΣ: Νίκας τοις βασιλεύσι: Το τροπάριο αναφέρεται στο παρελθόν για να χαρίζει νίκες ο Θεός στους βασιλείς, αφού αυτό ήταν το πολίτευμα.
ΣΩΣΤΟ: Νίκας τοις ευσεβέσι. Το τροπάριο αναφέρεται στο να νικούν οι ευσεβείς με τη δημοκρατική εκλογή Προέδρου που έχουμε και που πρωτοστατούν οι πολίτες με ένδειξη τη νίκη.
ΛΑΘΟΣ: Κορώνα ή γράμματα. Είναι το στρίψιμο σε ένα νόμισμα για το ποια μεριά θα πέσει για επίλυση θέματος.
ΣΩΣΤΟ: Κεφαλή ή γράμματα. Άλλωστε δεν υπάρχει κορώνα στο πολιτικό μας σύστημα.
ΛΑΘΟΣ: Χαίρω ω χαίρω… Στον Ύμνο της Ελευθερίας μας, γραμμένος από τον Δ. Σολωμό.
ΣΩΣΤΟ: Χαίρε ω χαίρε Ελευθεριά. Επιφώνηση που μηνύει την έλευση της Ελευθερίας με τη χαρά και την αγαλλίαση που προκαλεί στον Έλληνα η αίσθηση ότι σύντομα θα κατορθώσει να ζήσει και πάλι ελεύθερος.
ΛΑΘΟΣ: Η λέξη συμμοριτοπόλεμος. Είναι εκφώνηση από εθνικόφρονα παράταξη για τον Εμφύλιο της Ελλάδος.
ΣΩΣΤΟ: Εμφύλιος πόλεμος που άρχισε στην Ελλάδα από το 1943 έως το 1945 με τη Λευκή τρομοκρατία εναντίον των ΕΑΜιτών, των κομμουνιστών και των αριστερών πολιτών από το Αστικό Κράτος. Κορυφώθηκε το 1946-47 και κράτησε από το 1947 ως τον Αύγουστο του 1949. Οι Δημοκρατικοί, μη αντέχοντας συλλήψεις, εξορίες, βασανιστήρια, εγκελισμούς στις φυλακές βγήκαν στα βουνά, θέλοντας να σταματήσουν όλες αυτές οι κακοποιήσεις των πολιτών.
Ήθελαν να επικρατήσει ο Σοσιαλισμός για δικαίωση και ισότητα χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.
Άρα χρησιμοποιούμε σωστή διατύπωση λέξεων και εκφράσεων με τη σωστή τους σημασία και κυριολεξία για να είμαστε ακριβείς και νομοταγείς.