ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Όχι δεν αναφέρομαι στην πρώην τηλεοπτική σειρά Αρχιπέλαγος με τη σπουδαία ερμηνεία του τραγουδιού από τον Πασχάλη Τερζή και τη Μαρία Μανωλάκου σε στίχους Κ. Μπαλαχούτη, μουσική Χρ. Παπαδόπουλου. Θυμόμαστε και τα όσα αρνητικά έγιναν στον Εχίνο Ξάνθης.

Όσο για το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν που συνεργάστηκε με τους Ναζί, αλλά τον βράβευσαν με Νόμπελ.

Τα γραπτά του, πολυδιαφημισμένα στον δυτικό καπιταλιστικό κόσμο, αποτέλεσαν πηγή αισχρών συκοφαντιών και ψεμάτων. Το βιβλίο του εκδόθηκε το 1973. Περιείχε αντικομμουνιστικά μυθεύματα, παραμύθια, ανακρίβειες, τερατώδη ψέματα. Ας κρίνουν οι αρμόδιοι κριτικοί τη λογοτεχνική αξία του μυθιστορήματος (Ν. Μόττας, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας με άρθρα σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα).

Ραντίμ Ρογκόβιν (Ρώσος συγγραφέας και ιστορικός) γράφει: Η Δύση αποκαλεί το βιβλίο «προφορική ιστορία». Ο Ραντίμ που μόνο φιλικά προσκείμενος στον Στάλιν δεν ήταν. Η δε γυναίκα του Σαλζενίτσιν είπε πως και ο ίδιος του θεωρεί το βιβλίο μυθιστόρημα, λαογραφία. Είναι απομνημονεύματα φυλακισμένων που ποτέ δεν είχαν δημοσιευθεί.

Λέω εγώ άρα αναξιόπιστα!

Και στα μέσα Γενάρη κρατικό κανάλι έδειχνε τα όσα τάχα μου συνέβαιναν στα Γκουλάγκ με τους πολιτικούς εξόριστους από τον Στάλιν.

Γκουλάγκ (Κρατική υπηρεσία της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.) = στρατόπεδα (1937-1953) καταναγκαστικής εργασίας με κατάδικους εγκλημάτων του Ποινικού Δικαίου. Η CIA πάντως αποδομεί τον μύθο των Γκουλάγκ των πολλών θυμάτων του Στάλιν. Η CIA, αρχιτέκτονας του αντισοβιετισμού, δεν βρίσκει επαρκή στοιχεία για εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του Στάλιν, ούτε ομαδικούς τάφους, ούτε κρεματόρια, ούτε θαλάμους αερίων. Αλλά ότι οι κρατούμενοι τρέφονταν επαρκώς και ανταμείβονταν με περισσότερο φαγητό ανάλογα με την παραγωγικότητά τους. Λέει η CIA σε έγγραφο σε φήμες ότι κανείς δεν γύριζε πίσω: Επέστρεφαν με αμνηστία ή όταν τελείωναν οι ποινές τους, αλλά δυστυχώς το 70% ξανασυνελήφθησαν για αδικήματα. Θάνατοι από 1941-45 υπήρξαν από ασιτία, όπως και σε όλη τη Ρωσία, όπως και σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα 1 εκ. απελευθερώθηκαν για να πάνε στρατό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Χρουστσόφ, πιο αντισταλινικός και από τη CIA, είπε: Μύθος εκατομμύρια φυλακισμένων, μόνο 2 εκ. σε στρατόπεδα που υπήρχαν όπου σχεδίασε η Ε.Σ.Σ.Δ. επέκταση οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτές είναι οι αλήθειες για τα Γκουλάγκ της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.