Το σύνθημα «ραντεβού τον Σεπτέμβρη» ισχύει για όλους, εκλεγμένους και μη. Και το διάστημα από τις 7 Ιούλη έως σήμερα απέδειξε ότι όσο προετοιμασμένη και να είσαι από τεχνοκρατικής πλευράς, το έκτακτο, το αβέβαιο, είναι εδώ. Απόδειξη η Σαμοθράκη. Σίγουρα σε κανένα ντοσιέ Υπουργού δεν υπήρχαν τα προβλήματα της Σαμοθράκης και φτάσαμε εν έτη 2019 σε αποκλεισμούς και εικόνες τριτοκοσμικές.

Από το παραδοσιακό βήμα της ΔΕΘ θα έχουμε εξαγγελίες όχι μόνο προθέσεων και δράσεων, κάτι που ξεκίνησε από τα Εξάρχεια και δεν θα είναι με ημερομηνία λήξης, όπως οι κατά καιρούς παρεμβάσεις.

Αναμένει η στήλη όχι άλλες εξαγγελίες, αλλά προθέσεις για τον οδικό άξονα της Αμφίπολης να περνά από το στάδιο της (παρα)ωρίμανσης στην υλοποίηση. Ίδωμεν…

 

Το σταφύλι

 

 

Τόσο στην τελετή ορκωμοσίας στο Δήμο Δοξάτου, το απόγευμα της Παρασκευής 23 Αυγούστου, όσο και σε αυτή στο Δήμο Δράμας, το πρωί της Κυριακής 25 Αυγούστου, οι χώροι (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημαρχείου αντίστοιχα) όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις γέμισαν ασφυκτικά από τους αιρετούς που ορκίζονταν (εκτός των Δημάρχων, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Σύμβουλοι Κοινοτήτων), θεσμικούς, συγγενείς και φίλους των ορκισθέντων, αλλά και πολίτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα, παρόλο που τα συστήματα κλιματισμού δούλευαν στο φουλ.

Το γεγονός αυτό δεν πέρασε ασχολίαστο από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, ο οποίος τέλεσε την ορκωμοσία στο Δήμο Δοξάτου. Έτσι, όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Θέμης Ζεκερίδης, ο οποίος έκανε πλήθος αναφορών στο στόχο του να λειτουργήσει ο το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόνοια και σύμπνοια, ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος ανέφερε πως η πρώτη ομόφωνη απόφαση που πρέπει να ληφθεί είναι να γίνει ο κλιματισμός της αίθουσας. Κι όταν του ανέφεραν παριστάμενοι πως υπάρχει και λειτουργεί, τότε ο Μητροπολίτης Δράμας ανέφερε: «Να τον ενισχύσετε».

 

Το αχλάδι

 

 

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας με την παρούσα σύνθεση, καθώς ολοκληρώνεται η τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδος, το απόγευμα της Τετάρτης 21 Αυγούστου, το κλίμα ήταν ιδιαίτερο, καθώς υπήρξαν πλήθος αναφορών στον κύκλο που κλείνει, αλλά και σε αυτόν που ανοίγει από την 1η Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν η τελευταία και για ένα μεγάλο μέρος Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι δεν επανεκλέχτηκαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν συνεχίζουν και τη νέα περίοδο και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου κ. Άγγελος Σολάκης, ο οποίος πάντως έλαβε ονομαστικά εύσημα από τον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννη Στεφανίδη. Συγκεκριμένα ο κ. Στεφανίδης ανέφερε για τον κ. Σολάκη: «Ήταν από τους Αντιδημάρχους που μέσα στο πλαίσιο του συστήματος, με το οποίο εμείς βέβαια διαφωνούμε, το υπηρέτησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

Το πράσο

 

 

Είτε την Κυριακή 1 είτε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου (σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών) μπορούν να διεξαχθούν οι ειδικές συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων όλης της χώρας με μοναδικό θέμα τις δημαιρεσίες, δηλαδή την εκλογή των Προεδρείων (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας) των Συμβουλίων, αλλά και των μελών των Επιτροπών των Δήμων (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής). Το ίδιο θα συμβεί και σε επίπεδο Περιφερειών με την εκλογή Προεδρείων των Περιφερειακών Συμβουλίων και των μελών των Οικονομικών Επιτροπών.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου η σχετική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι για τη θέση του Προέδρου θα προταθεί ο Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης.

Στο Δήμο Δράμας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί από πλευράς Δημοτικής Αρχής ο κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο αρχαιότερος εν ενεργεία Δημοτικός Σύμβουλος στο τρέχον Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς εκλέγεται από το 1998.

Γνωστή είναι και η επιλογή της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δοξάτου για τη θέση του Προέδρου. Έτσι αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιάννης Χαριτωνίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος εκλέγεται από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής, ο Αντιπρόεδρος από την δεύτερη σε σειρά παράταξη και ο Γραμματέας από την τρίτη. Δηλαδή, στο Δήμο Δράμας ο Πρόεδρος θα είναι από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», ο Αντιπρόεδρος από την παράταξη «πόλη+ζωή» και ο Γραμματέας από την παράταξη «Project Δράμα 2020».

 

Η κολοκύθα