ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Σε κοινή δήλωση των Τομεαρχών Δικαιοσύνης και Αθλητισμού της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ.κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου και Θάνου Μωραΐτη αντίστοιχα, για την αναφορά του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη προς δικαστικούς λειτουργούς, αναφέρονται τα εξής:

Η αλλεργία της Κυβέρνησης προς τις ανεξάρτητες φωνές στράφηκε τώρα και προς τη Δικαιοσύνη. Έφτασε έτσι ο Υφυπουργός Aθλητισμού κ. Αυγενάκης να εγκαλεί δικαστικούς λειτουργούς για τις αποφάσεις τους και να τους υποδεικνύει τι πρέπει να πράξουν. Όμως η υπουργική αναφορά σε παραπλάνηση των δικαστικών λειτουργών δεν είναι μια απλή θεσμική απρέπεια αλλά συνιστά εκτροπή που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Όπως και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει, παραινέσεις προς τους δικαστικούς λειτουργούς, για να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε ένα Κράτος Δικαίου. Μάλιστα η ανάμιξη σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις γεννά πολλές υποψίες και δημιουργεί προβληματισμούς για τη σκοπιμότητα των κυβερνητικών ενεργειών.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να επαναφέρει στην θεσμική τάξη τον Υφυπουργό του. Η δικαστική ανεξαρτησία δεν είναι διαπραγματεύσιμη.