Γράφει ο Χριστόδουλος Μιχαηλόπουλος

τ. Δ/ντής Υπουργείου Εργασίας-Επιθεωρητής Εργασίας

Πρόεδρος του α. Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος»

Μεταφορά των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης και Σέρρες, στην καταλληλότερη θέση, τη Δράμα:

-Τμήμα Γεωπονίας

-Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων

-Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής.

Επαναλειτουργία στη Δράμα:

-Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου.

Ίδρυση και λειτουργία στη Δράμα:

-Τμήμα Επιστήμης Μαρμαροτεχνίας και Μαρμαρογλυπτικής

-Κτηνιατρική Σχολή

-Σχολή Κινηματογράφου.

 

  1. Για την ίδρυση στη Δράμα των αναφερόμενων πιο κάτω, Τμήματος και Σχολής, υπάρχουν προτάσεις με άριστη τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και της χρησιμότητάς τους.

Στην κοινωνική συναίνεση, για την ίδρυσή τους, ασφαλώς, περιλαμβάνεται και η δική μου.

α) ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Το Τμήμα αυτό αναμφίβολα πρέπει να ιδρυθεί στη Δράμα, ως έβδομο της ΣΧΟΛΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. Όντας μοναδικό σε όλη την Ελλάδα θα καλύψει ένα μεγάλο κενό. Θα συμβάλει στην πρόοδο της τεχνολογίας μαρμάρου και στην ανάπτυξη της γλυπτικής, μία από τις επτά «καλές τέχνες» που υπηρετεί το κάλλος. Ακόμη θα υπάρξει δυνατότητα, τα αισθητικά θέλγητρα της ελληνικής γλυπτικής να προβληθούν ανά την Ευρώπη και τον κόσμο.

Είναι δεδομένο ότι η Δράμα έχει εκτεταμένα κοιτάσματα μαρμάρων, πλούσιο υπέδαφος, όπως προαναφέρθη με πρώτη θέση, στην παρούσα περίοδο να κατέχει το μάρμαρο. Τα μάρμαρα Δράμας –Καβάλας είναι άριστης, εξαιρετικής ποιότητας, πολύ γνωστά σε όλη τη χώρα και με μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά.

β) ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ως αποτέλεσμα των ήδη ολοκληρωμένων διαδικασιών, θα πρέπει να αναμένουμε το ξεκίνημα της Σχολής με τη φυσική παρουσία των φοιτητών και όχι μόνο διαδικτυακά.

Υπάρχουν αναμφισβήτητα οι προϋποθέσεις για την «έβδομη τέχνη». Η λειτουργία του πετυχημένου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δράμας για μικρού μήκους ταινίες, ωρίμου με διεθνή αναγνώριση στα 44 χρόνια λειτουργίας με επιτυχίες, δίνει ώθηση υπέρ της άμεσης λειτουργίας της Σχολής. Με το συνδυασμό των δύο, το πάντρεμα Σχολής και Φεστιβάλ εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα της Σχολής, το σωστό αποτέλεσμα και η επιτυχία.

  1. 7. α) Η πρότασή μας για τη λειτουργία, τη μετεγκατάσταση και την ίδρυση νέων Τμημάτων και Σχολών με έδρα και λειτουργία τους στη Δράμα, στα πλαίσια του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, συνοπτικά έχει ως ακολούθως.
  2. ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ με Τμήματα:

(α) Γεωπονίας, (λειτουργεί στη Σίνδο)

(β) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, (λειτουργεί στη Σίνδο)

(γ) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, (λειτουργεί στη Δράμα)

(δ) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, (λειτουργεί στη Δράμα)

(ε) Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, (λειτουργεί στις Σέρρες)

(στ) Αρχιτεκτονικής Τοπίου (προς επαναλειτουργία στη Δράμα) και

(ζ) Επιστήμης Μαρμαροτεχνίας και Μαρμαρογλυπτικής (προς ίδρυση στη Δράμα).

  1. ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.
  2. ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.

β) Για τη στέγαση, εγκατάσταση όλων των πιο πάνω αναφερομένων Σχολών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, το κτήριο του πρώην Τ.Ε.Ι. Δράμας, το Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος, όπως προαναφέρθηκε και η πρώην καπναποθήκη της οδού Περδίκα.

Ακόμη σχετικός είναι και ο από 16-4-2015 θεματικός χάρτης, υποβληθείς στο Δήμο Δράμας, από την Επιτροπή Οικισμού «Άγιος Παύλος» και της Ευρύτερης περιοχής, όπου προσδιορίζεται ενδεικτικά, συνδετικά ο πλέον εξαιρετικά κατάλληλος, που πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, χώρος για την ίδρυση της Πανεπιστημιούπολης Δράμας.

Η προταθείσα περιοχή για την Πανεπιστημιούπολη Δράμας «Περιοχή Βαμβάκου», βρίσκεται Νότια του Οικισμού «Άγιος Παύλος», προ του Νοτίου περιφερειακού, των Θερμοκηπίων Δράμας και ευρύτερα στο μέσον των Νομών Καβάλας και Σερρών.

Εξυπηρετείται οδικά από το Νότιο περιφερειακό Δράμας και την προέκταση της οδού Χρυσοβέργη, οδού για την οποία ζητήθηκε με την από 10-2-2016 προς το Δήμο Δράμας, αίτηση των κατοίκων αυτής, που φέρει 52, υπογραφές για μετονομασία της σε οδό Αμφίπολης, αναφέροντες ότι συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι και επί πλέον λόγω της κατεύθυνσής της, προς το παγκοσμίου ενδιαφέροντος μνημείο του Τύμβου Καστά Αμφίπολης, πλούτου της περιοχής, πολύτιμου θυσαυρού, σε επίπεδο πολιτικής κληρονομιάς.

  1. α) Όλες οι άλλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με όμοιο πληθυσμό σε ορισμένες από αυτές, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, έχουν περίπου δεκαπλάσιες Σχολές και Τμήματα, με αριθμό φοιτητών που σπουδάζουν επίσης πάνω από το δεκαπλάσιο.

Ίσως η Δράμα είναι η μόνη εξ’όλων των μεγάλων πόλεων ανά την επικράτεια, σε επίπεδο και σε αριθμό σχολών και φοιτητών, των κωμοπόλεων Καρπενησίου με πληθυσμό 7183 κατοίκων, Νομού Ευρυτανίας, Άμφισσας με πληθυσμό 20081 κατοίκων και Ηγουμενίτσας με ανάλογο πληθυσμό και σε υποδεέστερο επίπεδο των κωμοπόλεων Ορεστιάδος, Διδυμοτείχου κλπ.

Η Δράμα δικαιούται αυτή την αντιμετώπιση, την ύψιστη αδικία, την ανισοκατανομή; Αξίζει αυτήν την τόσο δυσάρεστη μειονεκτική θέση του ουραγού; Με ποια λογική, με ποιο αίσθημα δικαίου, δεν μπορούν να έχουν οι Δραμινοί ίση μεταχείριση ή ανάλογη αντιμετώπιση;

Ακριτικοί Νομοί δεν είναι μονάχα της Θράκης και των Σερρών, είναι και ο Νομός Δράμας, άκρως ακριτική περιοχή, ο Βορειότερος και Ανατολικότερος της Μακεδονίας, με εμβαδόν Νομού 3.495 τετρ. χιλιόμετρα.

β) Πώς θα μείνουν οι νέοι στη Δράμα, πώς θα σταματήσει η συνεχόμενη μείωση του πληθυσμού της, που το 1961 αριθμούσε 121.000 κατοίκους;

Πολλές χιλιάδες άτομα από τη Δράμα, υποαπασχολούμενοι της αγροτιάς και άνεργοι, δίχως πείρα βιομηχανικής εργασίας, το άνθος του λαού της Δράμας, κατά τη δεκαετία του 1960 και συγκεκριμένα από το έτος 1961 έως 1973 αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, για εξεύρεση εργασίας στη Δυτική Γερμανία, πέραν και μακριά από τον τόπο τους, ως Gastarbeiter –φιλοξενούμενοι εργάτες.

Αναχωρούσαν ομαδικά, με ειδικές αμαξοστοιχίες από Θεσσαλονίκη, μια φορά την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη απόγευμα, μετά από υγειονομικές εξετάσεις και έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία «Γερμανική Επιτροπή», οδ. Δωδεκανήσου 13, προκειμένου μόνον εκείνοι που συγκέντρωναν τις ιδεώδεις προϋποθέσεις να εγγραφούν στις καταστάσεις επιλεχθέντων.

Εγκατέλειψαν την πατρίδα τους τη Δράμα οι πιο νέοι άνθρωποι, η αφρόκρεμα του λαού, ως διέξοδος για τους περισσότερους από την οικονομική ανέχεια.

Ολόκληρα χωριά ερημώθηκαν από άνδρες και γυναίκες, αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Εγκαταστάθηκαν, κυρίως, στο κρατίδιο της Γερμανίας Βάδη Βυτεμβέργη (Stuttgart).

Η Δράμα αποψιλώνεται, είναι σχεδόν με το μεγαλύτερο ποσοστό μετανάστευσης στη Γερμανία, απ’ όλους τους Νομούς της Βορείου Ελλάδος.

Η Δράμα της δεκαετίας του 1960, με πληθυσμό Νομού 121.000 κατοίκων, είχε επιχειρήσεις με πολλαπλάσιο εργατικό δυναμικό, από το σημερινό και υπερτερούσε σε όλους τους οικονομικούς δείκτες από τις γειτονικές πόλεις της Θράκης.

Από πλευράς του Δήμου Δράμας και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δράμας γίνονται προσπάθειες επαφών και επικοινωνίας με τους Δραμινούς μετανάστες, με επικεφαλής τον τότε Δήμαρχο Δράμας και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το 1991 και το 1993 πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στη Στουτγκάρδη, Συνέδρια Δραμινών μεταναστών, με εμψυχωτή τους το Δήμαρχο Δράμας, που εντυπωσίαζε με την ομιλία του και απέσπα πολύ τιμητικά λόγια για το πρόσωπό του.

Στα Συνέδρια αυτά ο υπογραφόμενος ήταν προσκεκλημένος και ομιλιτής, με την ιδιότητα του Εργατικού Ακολούθου της Ελλάδος στη Βάδη Βυτεμβέργη και του τ. Επιθεωρητού Εργασίας Ν. Δράμας.

Το σταμάτημα ή ο περιορισμός της μείωσης του πληθυσμού και η συγκράτηση των νέων στη Δράμα ακόμη και η αντριστροφή του brain drain, της διαρροής –διαφυγής μυαλών ας γίνει με ρηξικέλευθες λύσεις και στα πλαίσια της υλοποίησης της προκείμενης πρότασής μας.

γ) Δεν υπάρχουν πραγματικά δικαιολογίες, αφού όταν εξαγγέλλεται ένα σχέδιο Χ περιορισμού Τμημάτων και ενώ στη Δράμα αφαιρείται Τμήμα, κάπου αλλού ιδρύονται Τμήματα και Σχολές, ακόμη και με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Πιο συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, στη Δράμα κλείνει το επιτυχημένο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και δεν ξεκινά τη λειτουργία του το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, το εγκριθέν με θετική γνωμοδότηση του Σ.Α.Τ.Ε.

  1. α. Τώρα, πλέον, εκφράζουμε την παράκλησή μας προς τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Παιδείας, τους λοιπούς αρμόδιους Υπουργούς, καθώς προς τον Πρύτανη, τους αρμόδιους Κοσμήτορες και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙ.ΠΑ.Ε., διεκδικούμε και απαιτούμε αυτά τα δίκαια, την ίση μεταχείριση, την υλοποίηση των κατά καιρούς υποσχεθέντων, τα ανάλογα που έχουν όλοι οι άλλοι γειτονικοί Νομοί ή έστω να προσεγγίσουμε, για να παύσει να είναι η Δράμα, που παλαιότερα υπερτερούσε, ο φτωχός συγγενής.

Δεν ζητούμε εξαιρέσεις ούτε εύνοια, ζητούμε κριτήρια για τη λήψη αποφάσεων, με ίδια μέτρα και ίδια σταθμά. Όλη αυτή η άρση της ολοφάνερης κατάφωρης αδικίας και η ανατροπή της απαράδεκτης κατάστασης, πρέπει να γίνει άμεσα ή βραχυπρόθεσμα.

Η πρότασή μας είναι δίκαιη, λειτουργική, οργανωτική και χωροταξικά ορθολογική.

Κάποιος θα πει, αυτά που προτείνετε τώρα δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν, είναι αδύνατον να γίνουν, βάλατε πολύ ψηλά τον πήχη και τα συνήθη. Δε γίνεται σε κάθε πόλη και ένα Πανεπιστήμιο, πού θα βρεθούν οι καθηγητές, το προσωπικό, η οργάνωση και οι πιστώσεις για την υλοποίησή τους; Κι όμως αυτά τα «αδύνατον» για τη Δράμα, είναι δυνατά για όλες τις άλλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ας μη λέγονται επιλεκτικά, δεν ανταποκρίνονται πλέον σε όσα εφαρμόζονται.

β. Όταν το αίτημα είναι «ηλίου φαεινότερον», τόσο βασικό, δίκαιο και ενδεδειγμένο τότε, «όπου υπάρχει ένα θέλω εκεί υπάρχει και ένας δρόμος», «το να θέλεις ισοδυναμεί με το να μπορείς».

Μεγάλη σημασία έχει το ξεκίνημα, το πρώτο βήμα έχει δυσκολίες, μετά είναι πιο εύκολα. Επί παραδείγματι, πώς ιδρύθηκε στην Αλεξανδρούπολη, πριν 30 χρόνια η Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, ένα από τα τρία πιο σύγχρονα σήμερα περιφερειακά νοσοκομεία της Ελλάδος;

Η διεκδίκηση και η απαίτηση ήταν ενωτική, υπό την προεδρία του τότε Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου.

  1. Με την υλοποίηση της πρότασής μας αυτής τονώνεται οικονομικά και πνευματικά η Δράμα, με επωφελή αντανάκλαση στην εθνική οικονομία και κοινωνία. Αν και «δεν κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας», είναι γνωστό το θέμα, σπουδαίες προσωπικότητες κατά το παρελθόν ασχολήθηκαν επίμονα με αυτό, προσπαθούμε, όμως, να προσθέσουμε και το δικό μας λίθο.
  2. α. Δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι η διεκδίκηση των πιο πάνω, για αποκατάσταση αυτής της αδικίας, που βαραίνει όλους, απαιτεί ενωτικό αγώνα όλων, μάχη, τόλμη, επιμονή, υπομονή, τεκμηριωμένη θέση, πλήρη φάκελο σε σωστές βάσεις. Ακόμη, έγκαιρες θετικές κινήσεις, κατά την προκαταρτική φάση της διαμόρφωσης των σχεδίων, για να μην ακολουθούνται τα γεγονότα και τρέχουμε, εκ των υστέρων, πίσω από τις εξελίξεις.

Απαραίτητο είναι το ζήτημα να γίνει αντιληπτό από τους αποδέκτες στις διαστάσεις του, με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα να δοθεί προτεραιότητα στη Δράμα και να υπάρξει καλοπιστία.

β. Τέλος, άποψή μας, ευχής έργον είναι να γίνει επίσκεψη στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να ζητηθεί η Υπουργός Παιδείας, να επισκεφθεί τη Δράμα και να ενημερωθεί ο Πρύτανης, οι αρμόδιοι Κοσμήτορες και όλη η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙ.ΠΑ.Ε. για εξεύρεση λύσης, με ικανοποίηση του αιτήματος.

Προς τούτο, κατά τη γνώμη μας, θα φανεί χρήσιμη και θα ωφελήσει, η σύσταση μιας διευρυμένης μόνιμης Ενωτικής Επιτροπής Δραμινών, διεκδίκησης του δικαίου αιτήματος υπό την προεδρία του άξιου και δραστήριου τοπικού θρησκευτικού ηγέτη, Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, με τη συμμετοχή όλων των Βουλευτών της Δράμας, του Αντίπεριφερειάρχη, του Δημάρχου, των Προέδρων των Επιμελητηρίων, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, των Συλλόγων Δικηγορικού, Ιατρικού, Εμπορικού, λοιπών φορέων και τοπικών παραγόντων, που μπορούν να συμβάλλουν θετικά.

Ευχαριστώ.