Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024, στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, η τελετή απονομής των βραβείων στα σχολεία που διακρίθηκαν στο «Σχολικό Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης Τηγανέλαιων» που διοργανώθηκε από την εταιρεία Green Δράμα και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό συνέλεξαν τηγανέλαια προς ανακύκλωση και στα σχολεία που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις απονεμήθηκαν δώρα. Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς, καθώς και μικροί μαθητές.

Σε δηλώσεις του, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Θανάσης Διαλεκτόπουλος ανέφερε: «Στην αρχή της τρέχουσας σχολικής χρονιάς συνεργαστήκαμε με την εταιρεία Green Δράμα στη διοργάνωση ενός μαθητικού διαγωνισμού ανακύκλωσης τηγανέλαιων με πρωταγωνιστές τους μαθητές των σχολείων μας. Απώτερος σκοπός είναι τα τηγανέλαια να μην πετάγονται σε χώρους ακατάλληλους, αλλά θα πρέπει λελογισμένα να διοχετεύονται σε συγκεκριμένα δοχεία. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές μας με όλες αυτές τις δράσεις και θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει τον σκοπό μας, διότι στον διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν αρκετά σχολεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, τα σχολεία μέχρι 100 μαθητές και σχολεία από 100 μαθητές και άνω, για τα οποία η εταιρεία Green Δράμα είχε πλούσια δώρα για τους μαθητές, για το έργο που θα επιτελούσαν. Έτσι από τις δύο κατηγορίες, οι δύο πρώτοι έχουν ως βραβείο – έπαθλο μια συσκευή προβολής, έναν προτζέκτορα δηλαδή, οι δεύτεροι από κάθε κατηγορία ένα χρηματικό έπαθλο 250 ευρώ, οι τρίτοι έπαθλο 100 ευρώ και οι τέταρτοι επίσης ένα έπαθλο 100 ευρώ. Θεωρούμε ότι τέτοιες δράσεις αξίζει να γίνονται διότι εμφυσούν στους μαθητές μας, όπως είπα, περιβαλλοντική συνείδηση, ώστε να φροντίζουμε όλοι μαζί για ένα ασφαλές περιβάλλον και να αγαπούμε ιδιαίτερα τον τόπο μας».

Ανάμεσα στα σχολεία που διακρίθηκαν, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, ήταν το 12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, στο οποίο φιλοξενήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων. Ο Διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Κουτσούκης δήλωσε: «Το 12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας συμμετείχε στον διαγωνισμό που ξεκίνησε από την αρχή του σχολικού έτους της Green Δράμα για τη συλλογή τηγανέλαιων, έχοντας ως στόχο της προσπάθειας να αναπτύξουμε την οικολογική συνείδηση των μαθητών μας. Το κάναμε πραγματικά με πολύ μεγάλη χαρά. Υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλους τους μαθητές του σχολείου και είμαστε πολύ ευτυχείς που τελικά καταφέραμε να πάρουμε την πρώτη θέση ανάμεσα στα δημοτικά σχολεία της Δράμας. Στόχος μας είναι πάντοτε να αναπτύσσουμε στους μαθητές μας οικολογική συνείδηση, να αντιλαμβάνονται τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και βεβαίως η συγκεκριμένη βράβευση θα δώσει στους μαθητές μας πάρα πολύ μεγάλη χαρά, γιατί πραγματικά προσπάθησαν πάρα πολύ».

Οι άνθρωποι της εταιρείας Green Δράμα είναι ο Νίκος Φιλιππαίος και η Ματθίλδη Κοντοδιαμαντή, οι οποίοι πέρα από την επαγγελματική ενασχόληση με την ανακύκλωση τηγανέλαιων, στοχεύουν στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης στους μαθητές.

Στις δηλώσεις του ο κ. Νίκος Φιλιππαίος σημείωσε: «Η εταιρεία Green Δράμα δραστηριοποιείται στη Δράμα με ανακύκλωση χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων. Εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα από το 2011 στη Σαντορίνη, στην Αθήνα και στη Δράμα. Για εμάς δεν είναι μόνο δουλειά. Είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι, πέρα από τη δουλειά με τα καταστήματα εστίασης από τα οποία μπορούμε να βγάζουμε χρήματα. Θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά τον τρόπο να ξέρουν να ανακυκλώνουν είτε είναι λάδι, είτε χαρτί, είτε οποιοδήποτε άλλο υλικό. Επειδή έχουμε την εταιρεία με τα τηγανέλαια, θέλουμε να τους μάθουμε τον τρόπο και αυτός να γίνει τρόπος ζωής. Στη Δράμα ζούμε από το περιβάλλον, ενώ βοηθάμε τον Δήμο με τις σωληνώσεις. Άρα ένας τρόπος ήταν να μπει μια ανταποδοτική πράξη για το λάδι που φέρνουν. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά. Τα παιδιά κατάφερναν και συνέλεξαν 3.948 κιλά που είναι πολύ μεγάλο νούμερο, το οποίο θα χανόταν στις αποχετεύσεις, στα δάση και στη θάλασσα. Ευελπιστούμε του χρόνου να κάνουμε περισσότερες δράσεις, περισσότερα πράγματα. Όχι μόνο ένα διαγωνισμό, αλλά να κάνουμε και δράσεις με τα παιδιά, να δουν ακριβώς τι κάνουμε, γιατί γίνεται, γενικά να παίξουν, γιατί είναι παιδιά, και να τους γίνει τρόπος ζωής. Σκοπός μας είναι η παιδεία ανακύκλωσης».