Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΟΥ 2016 Ζ. ΛΕΝΤΖΟΥ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ» ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΝΝΩΝ

 

Η ταινία «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ελληνίδας σκηνοθέτριας Ζακλίν Λέντζου κατέκτησε το σημαντικό βραβείο «Prix Decouverte Leica Cine du court mεtrage/Leica Cine Discovery Prize» για ταινίες μικρού μήκους στην 57η «Εβδομάδας Κριτικής» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

Η «Εβδομάδα Κριτικής» είναι το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, το οποίο κάθε χρόνο συστήνει τα ταλέντα του μέλλοντος. Από τις 1.500 μικρού μήκους ταινίες απ’ όλο τον κόσμο που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη ενότητα του Φεστιβάλ, το «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου (σε παραγωγή της Φένιας Κοσοβίτσα) ήταν ανάμεσα στις δέκα που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα.

Το βραβείο απονέμεται από την κριτική επιτροπή της Εβδομάδας και από τη θεσμοθέτησή του, το 2003, έχει ανακαλύψει πολλούς πρωτοποριακούς κινηματογραφιστές, όπως τους Juliana Rojas, Marcos Dutra, H5, Guillaume Gouix, Gitanjali Rao, Damien Manivel, Jonas Carpignano, Fulvio Risuelo και πρόσφατα τη Laura Ferres.

Η επιτροπή αξιολόγησης του προγράμματος χαρακτήρισε το περιεχόμενο της ταινίας ως μια «εξαιρετική, ιμπρεσιονιστική απεικόνιση μιας νεαρής γυναίκας».

Με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Κόκκαλη η ταινία, σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, ακολουθεί «τη Σοφία και το όνειρό της το οποίο δεν λέει σε κανέναν. Ενώ περπατά σε μια έρημο διαπιστώνει πως αρρωσταίνει. Υποκρίνεται πως δεν ενδιαφέρεται και αναρωτιέται αν έχει χάσει την καρδιά της».

Παραγωγός της ταινίας της Ζακλίν Λέντζου είναι η Φένια Κοσοβίτσα (Blonde), ενώ η παραγωγή και η προώθηση της ταινίας υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Αναλυτικά οι συντελεστές της ταινίας «Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» είναι οι εξής:

Σκηνοθεσία – σενάριο: Ζακλίν Λέντζου

Παραγωγή: Φένια Κοσοβίτσα (Blonde Α.Ε.) με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός

Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου

Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Νίκος Λιναρδόπουλος

Σκηνικά: Λόρα Αν Λούκας, Ευα Γκουλάκου

Παίζουν: Σοφία Κόκαλη, Νίκος Ζεγκινόγλου, Κατερίνα Ζησούδη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Φαίδρα Τσολίνα, Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Η Ζακλίν Λέντζου είναι μια πολύ γνώριμη σκηνοθέτρια για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, καθώς το 2016 είχε συμμετάσχει στη διοργάνωση με την ταινία «Αλεπού», λαμβάνοντας σημαντικές διακρίσεις. Συγκεκριμένα, η ταινία απέσπασε το Βραβείο Τώνια Μαρκετάκη για την καλύτερη γυναικεία σκηνοθετική παρουσία, το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, το Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ, ενώ ο Στέφανος Ευθυμίου έλαβε Τιμητική Διάκριση Ήχου για την ταινία. Επίσης, με την «Αλεπού» η Ελληνίδα σκηνοθέτρια απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Επιτροπή Νέων στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, ενώ η επόμενη ταινίας της, «Hiwa», προβλήθηκε το 2017 σε παγκόσμια πρεμιέρα στην 67η Μπερλινάλε, στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Πλέον κοινό και κριτικοί αναμένουν την πρώτη μεγάλη μήκους ταινία της σκηνοθέτριας.