Ο ΕΦΚΑ ζητά από ΑΜΕΑ φοιτητή επιστροφή επιδομάτων σχεδόν 30.000 ευρώ: Η απίστευτη περιπέτεια του νεαρού και η αναλγησία που σοκάρει

Σε μια απαράδεκτη απόφαση προχώρησε – όπως καταγγέλουν συγγενείς και συμφοιτητές – ο ΕΦΚΑ, ζητώντας την εφάπαξ επιστροφή του ποσού των 28.726€ (!) που έλαβε ως επίδομα παραπληγίας φοιτητής του Πολυτεχνείου.

Ο Θεοδόσης Σαρμαδάκης ήταν 14 χρόνων τον Ιούλη του 2014, όταν υπέστη αυτόματη ενδοεγκεφαλική και ενδοκοιλιακή αιμορραγία μετά από ανεύρυσμα.

Στις 8/7/2014 εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και έδωσε μία πολύ μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ενώ έναν μήνα μετά εξήλθε από τη ΜΕΘ, αναγκασμένος ωστόσο να αναπνέει μέσω τραχειοστομίας.

Αυτή η τεράστια περιπέτεια της υγείας του, του προκάλεσε αριστερή ημιπληγία με δυσχέρεια γραφής και αναγνωρισμένο ποσοστό αναπηρίας 80% έως τις 31/1/2018 και γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητο να εισαχθεί σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

Οι γονείς του δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σηκώσουν το μεγάλο βάρος από το κόστος για την αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού προβλήματος υγείας του παιδιού. Στις 13/1/2015 κατέθεσαν αίτηση για χορήγηση του επιδόματος τετραπληγίας – παραπληγίας στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης, η οποία απορρίφθηκε έξι μήνες μετά.

Η οικογένεια κατέθεσε ένσταση και δικαιώθηκε το 2018 όταν με απόφαση του διευθυντή του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε και χορηγήθηκε το αιτηθέν επίδομα από 13/1/2015 έως την 31/1/2018. Ομως, οι δοκιμασίες για την οικογένεια δεν σταμάτησαν. Ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε ενδοστρεφή δίκη ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και πέτυχε την ακύρωση της απόφασης χορήγησης του επιδόματος.

Σήμερα, ζητούν, από τον φοιτητή πλέον, την εφάπαξ και μάλιστα έντοκη επιστροφή του επιδόματος που χορηγήθηκε πριν από 5 χρόνια και αγγίζει το ποσό των 28.726,18 ευρώ (27.036,40 ευρώ καθαρό κεφάλαιο και 1.689,78 ευρώ τόκοι). Μετά από συνεχείς ενστάσεις η Διοικητική Επιτροπή της Περιφερειακής Υπηρεσίας Η’ Τοπικής Διεύθυνσης του Ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ δέχεται την ένσταση μόνο ως προς το σύνολο των τόκων.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως μόλις συμπλήρωσε το 22ο έτος της ηλικίας του, το ασφαλιστικό του ταμείο διέκοψε τη συμμετοχή στο κόστος των θεραπειών για εργοθεραπείες και φυσικοθεραπείες, με τους γονείς του να αναγκάζονται να καλύψουν τις υπέρογκες δαπάνες για την βελτίωση της κατάστασης της υγείας του.

Σε κινητοποίηση στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στον Εύοσμο καλούν σήμερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικού και Δασολογίας του ΑΠΘ, απαιτώντας την άμεση απόσυρση της απόφασης εφάπαξ επιστροφής του επιδόματος παραπληγίας από φοιτητή του Πολυτεχνείου.

Πηγή: dikaiologitika.gr