Πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην οποία καλούσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας. Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυναν η Ρανια Νικολαΐδη, μέλος του Συλλόγου Γυναικών Δράμας, Μπούρμαλη Άννα μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Δράμας, και ο Παπαδόπουλος Γιάννης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γ. Νοσοκομείου Δράμας.

Κεντρική ομιλία έκανε από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, η Πρόεδρος Σακαλίδου Αναστασία η οποία μεταξύ άλλων είπε:

«Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους!

Σε δεκάδες χώρους δουλειάς και κλάδους αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Υπάρχουν κατακτήσεις, υπογράφονται συμβάσεις σε εργοστάσια μετά από πολλά χρόνια, οργανώνεται μεγάλο μέρος των εργαζομένων στη βάση της διεκδίκησης και όχι της μοιρολατρία.

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super Market, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι “αυξήσεις” που προέκυψαν από τον απαράδεκτο καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, θα εξαφανιστούν “εν ριπή οφθαλμού” λόγω ακρίβειας. Ιδιαίτερα για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν με καθεστώς ελαστικών σχέσεων και δεν μπορούν να ζήσουν με 400 ευρώ, οι ονομαστικές αυξήσεις των 20-30 ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό της απελπισίας.

Η Ν.Δ. μιλάει για αποκλιμάκωση στα κύματα ακρίβειας την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φλεβάρη σε ετήσια βάση συνέχισε να τρέχει με 3,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Με βάση τα ίδια στοιχεία προκύπτουν μεγάλες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα βασικά είδη διαβίωσης και ιδιαίτερα στα τρόφιμα που ξεπερνούν το 35%, με πρωτοπόρο στην ακρίβεια το ελαιόλαδο, που σημειώνει ετήσια αύξηση 67,4%!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα του Βελόπουλου και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα εξωραΐζουν την κατάσταση που υπάρχει στην Ε.Ε. Κρύβουν ότι τις πρωτόγνωρες σε μαζικότητα και διάρκεια κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, πυροδοτούν τα ίδια προβλήματα, όπως η φτώχεια, η ακρίβεια, τα χαμηλά εισοδήματα, ο πόλεμος. Κρύβουν ότι οι πραγματικές ευθύνες της ΝΔ βρίσκονται στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που από κοινού ψηφίζουν τόσο στην Ελληνική Βουλή όσο και στην Ευρωβουλή.

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε την κυβέρνηση ή άλλους όψιμους σωτήρες που δήθεν έχουν λύσεις ή θα προασπίσουν τα δικαιώματα μας.

Δυναμώνουμε το ρεύμα της σύγκρουσης και της αμφισβήτησης. Η οργή μας να γίνει διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις.”

Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης και δόθηκε ραντεβού για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα. Για μας η Πρωτομαγιά δεν είναι κινητή εορτή του Υπουργείου, είναι η μέρα που δόθηκαν αιματηροί αγώνες για την καθιέρωση του 8ωρου που σήμερα μας λένε πως είναι «ξεπερασμένο» . Την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μάη θα δείξουμε για άλλη μια φορά τη δύναμή μας.