Απαντήσεις σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις (ερώτηση και αναφορές) για ζητήματα Υγείας στον Νομό Δράμας, που κατατέθηκαν από τη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου, έδωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα.

Σχετικά με την αναφορά της κ. Κεφαλίδου, με θέμα «Αναγκαία η ένταξη Ογκολόγων ιατρών για τη λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, η κ. Γκάγκα, στην απάντησή της αναφέρει τα εξής: «Στο ΦΕΚ 5054/τ.Β/27-9-2022 δημοσιεύθηκε ο τροποποιημένος οργανισμός του Γ.Ν. Δράμας μετά από εισήγηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης.

Στο νέο οργανισμό και σύμφωνα με τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και τον σχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη έχει προβλεφθεί για πρώτη φορά η λειτουργία διατομεακής Μονάδας Χημειοθεραπείας.

Η πρόβλεψη για Μονάδα Χημειοθεραπείας (και όχι Ογκολογικού τμήματος) έγινε προσμετρώντας σημαντικούς παράγοντες (π.χ. δυνατότητες στελέχωσης ειδικού Ογκολογικού τμήματος) ώστε να σταθεί δυνατή η λειτουργία και όχι να παραμείνει ένα τμήμα ανενεργό στον οργανισμό όπως θα γινόταν με μαθηματική ακρίβεια εάν αντί της Μονάδας είχε προβλεφθεί Ογκολογικό τμήμα.

Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα έγινε προκήρυξη για τη στελέχωση της εν λόγω Μονάδας και κατατέθηκε μοναδική υποψηφιότητα. Η προκήρυξη απέβη άγονη λόγω του ότι η ιατρός είχε υποβάλει υποψηφιότητα και σε άλλο Νοσοκομείο (συνήθης διαδικασία η υποβολή υποψηφιότητας σε παραπάνω του ενός Νοσοκομεία), στο οποίο και κατέλαβε τη θέση.

Σύμφωνα δε με προγενέστερη Αναφορά της Βουλευτού (238/25.10.2022) θα αποτελούσε κίνητρο εάν το Νοσοκομείο είχε χαρακτηριστεί άγονο. Παρότι διατηρούμε επιφυλάξεις κατά πόσο θα επαρκούσε ο χαρακτηρισμός του Νοσοκομείου ως άγονου ως κίνητρο για την προσέλκυση ιδιαίτερα ιατρικού, και μάλιστα εξειδικευμένου, προσωπικού, τόσο η Διοίκηση του ΓΝ Δράμας όσο και η 4η ΥΠΕ στηρίζουν τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως άγονου.

Επισημαίνεται ότι, το Υπουργείο Υγείας εξετάζει τον υγειονομικό χάρτη για την γενικότερη αναμόρφωσή του ως προς τις άγονες και προβληματικές περιοχές».

Στην αναφορά της κ. Κεφαλίδου, με θέμα «Επιβεβλημένη και αναγκαία η μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας σε άγονο, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 131/1987 –ΦΕΚ 73/Α/25-5-1987», η κ. Γκάγκα, στην απάντησή της, σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σύμφωνα με την αναφορά της Βουλευτού θα αποτελούσε κίνητρο εάν το Νοσοκομείο είχε χαρακτηριστεί άγονο. Παρότι διατηρούμε επιφυλάξεις κατά πόσο θα επαρκούσε ο χαρακτηρισμός του Νοσοκομείου ως άγονου ως κίνητρο για την προσέλκυση ιδιαίτερα ιατρικού, και μάλιστα εξειδικευμένου, προσωπικού, τόσο η Διοίκηση του ΓΝ Δράμας όσο και η 4η ΥΠΕ στηρίζουν τον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως άγονου.

Επισημαίνεται ότι, το Υπουργείο Υγείας εξετάζει τον υγειονομικό χάρτη για την γενικότερη αναμόρφωσή του ως προς τις άγονες και προβληματικές περιοχές, και σημειώνουμε ότι στην Π.Ε. Δράμας, σήμερα σε καθεστώς προβληματικής και άγονης κατηγορίας Α’, είναι το Κάτω Νευροκόπι και το Παρανέστι και Β’ κατηγορίας, η Προσοτσάνη».

Τέλος, όσον αφορά την ερώτηση της κ. Κεφαλίδου, με θέμα ««Έλλειψη Διασωστών Πληρωμάτων Ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας Προσοτσάνης, Παρανεστίου και Νευροκοπίου Νομού Δράμας – Δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους σπουδαστές της ειδικότητας Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου», η κ. Γκάγκα κάνει γνωστά τα εξής:

«Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις Διασωστών- Πληρωμάτων ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας Προσοτσάνης, Παρανεστίου και Νευροκοπίου του νομού Δράμας, παρά το γεγονός ότι έχει προκηρυχθεί θέση επικουρικού προσωπικού ειδικότητας πληρωμάτων ασθενοφόρων, δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος στη λίστα επικουρικών για την συγκεκριμένη ειδικότητα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των εν λόγω Κ.Υ..

Σε ό,τι αφορά στους αποφοίτους των Δ.Ι.Ε.Κ. Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου του Υπουργείου Υγείας και την πρακτική εκπαίδευση αυτών για επιδοτούμενη επαγγελματική κατάρτιση, σας γνωρίζουμε ότι το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου στην επόμενη προγραμματική περίοδο οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΕΚΑΒ να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ».