ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ
- «Εφαρμογή του διεθνούς δικαίου με ευέλικτη και δυναμική στάση απέναντι στη Τουρκία»
Στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού μετά τα γεγονότα του Έβρου και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα τόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα όσο και απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας, αναφέρεται ο Βουλευτής της Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, σε παρέμβασή του σε σχετικό άρθρο-ανάλυση του δημοσιογράφου Συμεών Σολταρίδη, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα enetpress.gr.
Στο δημοσίευμα με τίτλο: Μεταναστευτική-προσφυγική πολιτική και πολιτική έναντι της Τουρκίας, περιλαμβάνονται ακόμη οι τοποθετήσεις των Βουλευτών Νατάσσας Γκαρά (ΣΥΡΙΖΑ, Έβρου), Μάξιμου Χαρακόπουλου (Λάρισας, Ν.Δ.), Γιώργου Καμίνη (ΚΙΝΑΛ και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου), του καθηγητή στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Ιωακειμίδη και του Πρέσβη επί τιμή, πρώην Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα. Πέτρου Μαυροειδή.
Σχετικά με την μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας, σημειώνει: «Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα θέμα Ε.Ε. – Τουρκίας και όχι Ελλάδας – Τουρκίας, όπως το αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση. Τα γεγονότα στις Καστανιές αποτελούν τομή σε σχέση με τη μέχρι τώρα τακτική της Τουρκίας. Ενώ δηλ. έως σήμερα η Τουρκία αρκείτο στο να “ανοίγει τη στρόφιγγα” των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα προωθεί με ενεργό τρόπο τους ανθρώπους αυτούς στα χερσαία σύνορα.
Με τους μηχανισμούς του Τουρκικού Κράτους ενεργούς, με κάθε είδους υποστήριξη και υποκίνηση, εργαλειοποιεί τους δύστυχους ανθρώπους, εκμεταλλεύεται τις αγωνίες και τις ελπίδες τους και προσπαθεί να εκβιάσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ε.Ε. Σήμερα η Κυβέρνηση μετά και την υποχώρηση Ερντογάν, την οπισθοχώρηση των προσφύγων μεταναστών από το συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών και την εκτόνωση της κρίσης πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αναζωπύρωσης της κοινής συμφωνίας Ε.Ε. Τουρκίας.
Πέραν αυτού και ανεξάρτητα από τις εντάσεις που δημιουργούνται να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα. Τέλος, να ενεργοποιήσει όλες τις διεθνείς επαφές και να ενισχύσει την παρουσία της Ελλάδας στα διεθνή φόρα, είναι αδιανόητο η χώρα να λείπει από καίριας σημασίας διεθνείς συναντήσεις, ώστε να είναι έτοιμη να αποκρούσει την επόμενη πρόσκληση Ερντογάν, που ίσως εκδηλωθεί στα θαλάσσια σύνορα».
Ενώ, για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί, της χώρας έναντι της Τουρκίας, ο βουλευτής Δράμας, σημειώνει «Η στάση μας απέναντι στην Τουρκία πρέπει να είναι στάση που υπαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται ως “Σερίφης” της περιοχής αλλά οφείλει να ενεργεί με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το Δίκαιο της θάλασσας. Άρα κατά τη γνώμη μας η γραμμή αντιμετώπισης της Τουρκίας δεν θα είναι μονοδιάστατη και άτεγκτη αλλά θα πρέπει να είναι ευέλικτη και δυναμική. Σκληρή όταν απαιτείται, συνεργασίας και συνεννόησης όταν επιβάλλεται. Άλλωστε στις διεθνείς σχέσεις οι χώρες οφείλουν να κινούνται στα πλαίσια των διεθνών συσχετισμών, που επιτρέπουν ή επιβάλλουν κινήσεις».