Τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης σταθερών και οριστικών λύσεων με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ανέδειξε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Ε.Σ.Υ., ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε: «Δυστυχώς φαίνεται πως ούτε η πανδημία covid κατάφερε να πείσει αυτούς που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την υγεία όλων μας ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας και στήριξη στο Ε.Σ.Υ. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι σοβαρές, επηρεάζοντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους ασθενείς και τελικά όλους μας. Οι πολίτες χρειάζονται ασφαλή και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να τη λαμβάνουν. Οφείλουμε ως Βουλευτές να αναδείξουμε το γεγονός ότι πλέον έχουμε φτάσει σε μια επείγουσα και ζωτική για την υγεία των πολιτών κατάσταση. Οι απαιτήσεις της υγειονομικής φροντίδας στη χώρα μας δεν μπορεί να καλυφθούν από ένα αποδεκατισμένο Σύστημα Δημόσιας Υγείας». Όπως τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, «η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, η αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς και η γενική κατάσταση του υγειονομικού συστήματος αποτελούν πραγματική απειλή για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών».
Μιλώντας ειδικά για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έλαβε από τον Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών Γ.Ν. Δράμας και το Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Νικολαΐδης παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, προκαλώντας σοβαρές δυσλειτουργίες στην εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος της περιοχής μας. Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην οριακή λειτουργία της παθολογικής κλινικής, στην επαναλειτουργία της ΜΕΘ με μη μόνιμη λύση, στις ελλείψεις στο ακτινολογικό τμήμα και στη χειρουργική κλινική, καθώς και στην επικείμενη αποχώρηση γιατρών από την παιδιατρική κλινική. «Είναι τραγικό να γίνονται μετακινήσεις στρατιωτικών γιατρών ή γιατρών από νοσοκομεία της οικείας ΥΠΕ ανά δεκαπενθήμερο, με ανάγκη από πλευράς των ιατρών μας να βρίσκονται σε συνεχή και ανά μήνα έκκληση για ενίσχυση, χωρίς υπαρκτό σχέδιο για μακροπρόθεσμες λύσεις», ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.
Όσον αφορά τις ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό στο Γ.Ν. Δράμας, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι από τα μέσα του 2020 υπάρχει ένα μαζικό κύμα συνταξιοδοτήσεων, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εκκρεμότητα η τελευταία προκήρυξη σε προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης, επεσήμανε ότι «το 65% του νοσηλευτικού προσωπικού, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου είναι σε ηλικία 50-55 ετών. Μεγάλος αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού είναι με προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να δουλέψει σε κυκλικό ωράριο». «Δεν υπάρχουν σύγχρονες και ασφαλείς αναλογίες Νοσηλευτών ανά ασθενή σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Το νοσηλευτικό προσωπικό καλείται να εκτελέσει πολλές φορές άλλα καθήκοντα, ενώ δεν υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη στα νοσηλευτικά τμήματα», πρόσθεσε ο Βουλευτής του Νομού Δράμας.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε: «Απαιτείται άμεσα η πρόσληψη μόνιμων γιατρών, μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων, καθώς και η επίλυση ζητημάτων επικουρικού προσωπικού. Το θέμα μας αφορά όλους μας. Η υγεία είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της κοινωνίας μας».