ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
Σε ανακοίνωση του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Δράμας αναφέρονται τα εξής:
Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δράμας δημιουργήθηκε από εθελοντές το Φεβρουάριο του 2012, στην καρδιά της κρίσης και μπήκε ήδη στον όγδοο χρόνο λειτουργίας του. Με σκοπό τη δωρεάν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και με άξονες την αλληλεγγύη, την αυτοδιαχείριση και τη συλλογικότητα, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες που κανονικά θα έπρεπε να καλύπτει η πολιτεία για περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση.
Η ανταπόκριση των πολιτών, που καθημερινά φέρνουν φάρμακα και ιατρικό υλικό, μας συγκινεί. Η υποστήριξη των γιατρών μας και των εθελοντών/ντριών φαρμακοποιών μας, η δουλειά των εθελοντών/ντριών της γραμματείας και η βοήθεια που δίνουν σε έκτακτες περιπτώσεις οι γιατροί της πόλης μας, όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει να παραμείνουμε δίπλα στους πάνω από χίλιους ωφελούμενους του ΚΙΦΑ, ως ότου το Κράτος παράσχει αυτό που η νομοθεσία υπόσχεται και οφείλει (1ο άρθρο Ν. 4486/2017 «Ως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας νοείται το σύνολο των ολοκληρωμένων υπηρεσιών εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας).
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες που έρχονται στο ΚΙΦΑ Δράμας είναι η έλλειψη δερματολόγου και ενδοκρινολόγου είτε συμβεβλημένου με το σύστημα υγείας είτε στο Νοσοκομείο Δράμας και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας οι περίπου 100.000 κάτοικοι του Νομού μας.
Η απάντηση που έχουμε πάρει σε σχετικά διαβήματα στο παρελθόν είναι ότι δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι γιατροί για πρόσληψη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την νομοθεσία που δηλώνει ρητά στο παραπάνω άρθρο ότι: «Το Κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτ. Φροντίδας Υγείας στο σύνολο του πληθυσμού, με σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους».
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Δράμας, η Διοίκηση του Νοσοκομείου και ο Ιατρικός Σύλλογος είναι υποχρεωμένοι να βρουν λύση. Το οφείλουν πρώτα-πρώτα στο παιδί με το σοβαρό δερματικό πρόβλημα που μας έφερε η μητέρα όταν το Νοσοκομείο απλώς την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει δερματολόγος.
Η βαθιά οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας από τα μέσα του 2010 μας έχει διδάξει ότι Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΑΣ (η παρουσία του ΚΙΦΑ Δράμας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα), ότι ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ και ότι Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.