ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ FHL KIRIAKIDIS GROUP

 

Ένα ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας FHL Kiriakidis Group στη Δράμα.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα κατασκευασμένο σε φυσικές διαστάσεις με ακρίβεια χιλιοστού, ύψους 2,44 μέτρων και βάρους περίπου 6,5 τόνων. Χρειάστηκε ένας μήνας για την κοπή και διαμόρφωση του αρχικού κομματιού μαρμάρου (βάρους 18 τόνων) από το ρομποτικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που σμίλευσε τη φτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης, ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και για όλη τη χώρα.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση αρχείων, που εστάλησαν από το Λούβρο, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τρεις γλύπτες της σχολής της Τήνου εργάστηκαν ακόμη έναν μήνα εντατικά, για το τελικό φινίρισμα του αγάλματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο που υπεγράφη με το Μουσείο του Λούβρου, αφορά την κατασκευή δύο πιστοποιημένων αντιγράφων του αγάλματος.

Το επόμενο διάστημα η ήδη έτοιμη Νίκη θα μεταφερθεί από την περιφέρεια και θα τοποθετηθεί στον φυσικό της χώρο, στο νησί της Σαμοθράκης, με προσανατολισμό στο Λούβρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η αυθεντική φτερωτή Νίκη θα πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα της.

Το δεύτερο ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο της επιβλητικής Νίκης της Σαμοθράκης θα κατασκευαστεί και πάλι από την εταιρεία Κυριακίδη και θα τοποθετηθεί στην Αλεξανδρούπολη, με προσανατολισμό στο πρώτο άγαλμα.

Για την ιστορία, η ιδέα γεννήθηκε κατά την επίσκεψη του αείμνηστου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργου Παυλίδη στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης και έγινε πραγματικότητα χάρη στην ευγενική δωρεά του ευπατρίδη επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη.