ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΡΑΜΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 17.00

Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας για την δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ο Σύλλογος απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή όλων των Δραμινών στη δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στις 17.00, από την Πλατεία Ελευθερίας έως το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Σκοπός της δράσης είναι η μεταφορά αιτήματος προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας. Η συμμετοχή των Δραμινών πολιτών κρίνεται επιβεβλημένη έτσι ώστε να μετουσιωθεί σε πράξη ένα αίτημα το οποίο θα διευκολύνει την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας.
Οι ασθενείς με καρκίνο αναγκάζονται να ταξιδέψουν από το Νομό Δράμας σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη ή Θεσσαλονίκη, επιβαρυνόμενοι ένα μεγάλο κόστος. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη και με την δημιουργία ανθρώπινης αλυσίδας σκοπεύει να αναδείξει με δυναμικό τρόπο το δίκαιο αίτημά του για δημιουργία Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Δράμας. Συγκεκριμένα τα μέλη του Συλλόγου είναι 1.078 μέλη, ενώ υπάρχουν και 120 αρωγά μέλη. Οι αριθμοί αυτοί φέρνουν τον Δραμινό Σύλλογο στη δεύτερη θέση όσον αφορά το μέγεθος, μετά από αυτόν της Θεσσαλονίκης, σε Μακεδονία και Θράκη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν και οι άνθρωποι του Συλλόγου, στη Δράμα κάθε σπίτι έχει και έναν καρκίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου της Δράμας είναι θετική στην υλοποίηση του αιτήματος, ενώ δεσμεύσεις έχουν δοθεί και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο προσανατολίζεται στην εκ νέου δημιουργία και Β’ Παθολογικής Κλινικής στο Γ.Ν. Δράμας με την ταυτόχρονη πρόσληψη Γιατρού Ογκολόγου.

Διεκδίκηση Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Καβάλας

Εκτός από τη διεκδίκηση Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Δράμας, τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκε και μια ακόμη διεκδίκηση στον ίδιο τομέα, αυτή τη φορά από πλευράς Καβάλας. Έτσι, ανεξάρτητα από το αν δημιουργηθεί ξεχωριστό Ογκολογικό Τμήμα στο Νοσοκομείο της Δράμας, οι άνθρωποι του Νοσοκομείου Καβάλας ζητούν τη δημιουργία ξεχωριστής Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Καβάλας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Καβάλας κ. Αναστάσιος Καρασαββόγλου, στην εφημερίδα «Νέα Εγνατία» της Καβάλας: «Στο ΓΝΚ έρχονται πολλοί καρκινοπαθείς από την Δράμα, Ξάνθη και Σέρρες και αυτό γιατί έχει ένα πολύ καλό Ογκολογικό Τμήμα το Νοσοκομείο μας. Αυτό που σκεφτόμαστε στο πλαίσιο της πρότασής μας για το νέο οργανισμό του Νοσοκομείου είναι να προτείνουμε την ανάπτυξη του Ογκολογικού Τμήματος σε Ογκολογική Κλινική, προκειμένου να μπορούν και οι ακτινοθεραπείες να γίνονται εδώ, αφού οι ασθενείς γι αυτό μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη ή την Αλεξανδρούπολη. Άρα εμείς θέλουμε την πλήρη ανάπτυξη του Ογκολογικού Τμήματος σε μια Κλινική και αυτό το ζήτημα ως Νοσοκομείο Καβάλας θα το θέσουμε στο επόμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΑΜΘ που θα γίνει τον Νοέμβρη στην Κομοτηνή σε συνεργασία με την Κυβέρνηση». «1078 είναι τα μέλη του Συλλόγου των Καρκινοπαθών της Δράμας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου της Δράμας κ Σαραφίδου, 1442 από την Δράμα ήταν οι ασθενείς που επισκεπτόταν το Θεαγένειο το 2014. Βλέπουμε ότι τα νούμερα είναι πολύ εντυπωσιακά. Το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας δέχτηκε για θεραπεία πάνω από 10.000 ασθενείς και περιστατικά που αγκαλιάσαμε και προστατέψαμε. Καταλαβαίνετε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα πολύ σημαντικό και θέλουμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους να προσφέρουμε όσο γίνεται περισσότερα, ακόμη και χωροταξική άνεση. Γιατί στο Ογκολογικό Τμήμα οι άνθρωποι δεν εξυπηρετούνται, όπως θα έπρεπε. Χρειάζεται ο καθένας να έχει το κρεβάτι του, να αναπαυθεί λίγο μετά από την δύσκολη χημειοθεραπεία και επιπλέον περίπου 150 άτομα το 2016 έφυγαν από τον ΓΝΚ για άλλου είδους θεραπεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη. Είναι λοιπόν ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε στην ολότητά του και όχι κομματιαστά. Θεωρώ ότι έχουμε πολλές πιθανότητες αν το παλέψουμε» πρόσθεσε ο κ. Καρασαββόγλου.

«Οκτώβριος μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού»

Όπως είναι γνωστό ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί ως «Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» στο πλαίσιο διεθνούς προσπάθειας, με στόχο την καταπολέμηση της ασθένειας. Στόχος του θεσμού είναι να γίνει κατανοητή η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο των δράσεων για τον «Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού» ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας προχώρησε σε εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στις 12 Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία και στις 13 Οκτωβρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Με τις εκδηλώσεις αυτές ο Σύλλογος ενημέρωσε το κοινό για τη σημασία της πρόληψης και μοίρασε έντυπο υλικό σχετικό με τον καρκίνο του μαστού. Με τα ενημερωτικά φυλλάδια που διανεμήθηκαν έγινε ενημέρωση σχετικά με την αυτοεξέταση του μαστού, αλλά και βασικές συμβουλές για να προφυλαχτεί μια γυναίκα από τον καρκίνο του μαστού.