Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη σημείωσε άνοδο 3,3%, στα 164,75 ευρώ τη μεγαβατώρα το πρωί της Δευτέρας έχοντας υποχωρήσει κατά 8,8% την Παρασκευή

Αύξηση σημειώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς το κύμα καύσωνα πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο καύσωνας που υπενθυμίζει την κλιματική αλλαγή επιτείνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες καθώς η προσοχή στρέφεται στον αγωγό Nord Stream 1 που συνδέει Ρωσία και Γερμανία και έχει κλείσει για συντήρηση.

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη σημείωσε άνοδο 3,3%, στα 164,75 ευρώ τη μεγαβατώρα το πρωί της Δευτέρας έχοντας υποχωρήσει κατά 8,8% την Παρασκευή. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο κέρδιζε 2,4%, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία ενισχυόταν κατά 0,9%.

Μια τουρμπίνα του Nord Stream μεταφέρθηκε από τον Καναδά, όπου επισκευάστηκε, στη Γερμανία στις 17 Ιουλίου, όπως ανέφερε η Kommersant, επικαλούμενη πηγές της.  Ομως  ακόμη και μετά τη λήξη των εργασιών συντήρησης του αγωγού παραμένει άγνωστο τι ποσότητες φυσικού αερίου θα επιτρέψει η Ρωσία να κινηθούν προς την Ευρώπη. Οπως αναφέρει  σε σημείωμά της η Deutsche Bank, «Μέρος αυτής της απόφασης θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και μέρος της θα έχει επιχειρησιακά – τεχνικά, καθώς η επισκευασμένη τουρμπίνα θα χρειαστεί κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον αυτός θα είναι ο ισχυρισμός».

 

Πηγή: newmoney.gr