Αύριο και μεθαύριο έρχονται απανωτές πληρωμές εργαζομένων και ανέργων. Ποιοι πληρώνονται και πότε. Όλο το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις

Διήμερο πληρωμών ξεκινά αύριο Πέμπτη 19 Νοεμβρίου για πάνω από 200.000 εργαζομένους σε αναστολή και ανέργους. Ειδικότερα, αύριο Πέμπτη 19 Νοεμβρίου καταβάλλονται 93,96 εκατομμύρια ευρώ σε 201.819 δικαιούχους εργαζόμενους στον πολιτισμό, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αθλητισμό και την εστίαση που τελούσαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης τον Οκτώβριο ή έχουν υποβάλλει μονομερή υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα «Εργάνη».

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ξεκινούν οι σταδιακές καταβολές των 2μηνων παρατάσεων στα επιδόματα ανεργίας, για όσους το δικαίωμα στην επιδότηση έληξε ή λήγει από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο.

Αναλυτικά, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση εγκρίθηκε η πίστωση 93,96 εκατομμυρίων ευρώ σε 201.819 δικαιούχους, που αφορούν:

 

 • σε αναστολές συμβάσεων εργαζομένων κατά τον μήνα Οκτώβριο, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 59,797 εκατομμύρια ευρώ σε 134.829 δικαιούχους. Υπενθυμίζεται πως για τον Οκτώβριο δικαίωμα στην αναστολή σύμβασης είχαν οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, πολιτισμό, μεταφορές, αθλητισμό και εστίαση, όπως και σε μερικούς άλλους ΚΑΔ που θεωρούνταν πληττόμενοι. Ταυτόχρονα, καθώς από τα τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησαν τα τοπικά lockdown, αναλογία της ειδικής αποζημίωσης δικαιούνται και οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή στις επίμαχες Περιφερειακές Ενότητες μετά από προσωρινή αναστολή της επιχείρησης με κρατική εντολή (για παράδειγμα στην Κοζάνη από 16 Οκτωβρίου, στην Καστοριά από 23 Οκτωβρίου, σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Ροδόπη και Σέρρες από 30 Οκτωβρίου). Εντός της ίδιας δεξαμενής είναι και οι εργαζόμενοι ευπαθών ομάδων ανά την επικράτεια που δηλώθηκαν από τον εργοδότης τους σε αναστολή.
 • σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 25,596 εκατομμυρίων ευρώ σε 50.785 δικαιούχους.
 • σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών, προκειμένου για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 8,571 εκατομμυρίων ευρώ σε 16.205 δικαιούχους.
  stigmiotypo_2020-11-17_22.50.11.png
  stigmiotypo_2020-11-17_22.50.49.png

  Η σειρά των ανέργων

  Μια ημέρα μετά, στις 20 Νοεμβρίου ξεκινά η σταδιακή πληρωμή σε 123.000 ανέργους της 2μηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή λήγουν εντός της περιόδου Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα θα καταβληθούν συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ ως εξής :

  • Όσοι λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ανεργίας θα πάρουν επιπλέον 800 ευρώ, συν 10% για κάθε παιδί.
  • Όσοι λαμβάνουν την επιδότηση μακροχρόνιας ανεργίας θα πάρουν επιπλέον 400 ευρώ.
  • Όσοι λαμβάνουν το βοήθημα ανεργίας αυτοαπασχολουμένων θα λάβουν επιπλέον 720 ευρώ.

   Επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα της παράτασης, θα λάβουν ποσό αναλογικό, με βάση τις ημέρες ανεργίας τους. Η καταβολή θα ολοκληρωθεί αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής :

   • Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 1-19 Σεπτεμβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση θα καταβληθεί την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου.
   • Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 20 Σεπτεμβρίου – 19 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα καταβληθεί την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
   • Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 20-31 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα καταβληθεί εντός Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
   • Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.
   • Για όσους ανέργους λήγει η επιδότησή τους εντός του Δεκεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021 και η καταβολή του δεύτερου επιπλέον μήνα επιδότησης θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου 2021.

   Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση και δεν έχουν επωφεληθεί από τις προηγούμενες παρατάσεις του πρώτου 8μηνου του 2020.

   Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε χθες η υπουργική απόφαση που δίνει το δικαίωμα σε εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στην «Εργάνη» για το επίδομα των 534 ευρώ και τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται πως οι εποχικά εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία που δεν επαναλειτούργησαν φέτος, είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν μονομερώς υπεύθυνες δηλώσεις στην «Εργάνη» ώστε να λαμβάνουν το ειδικό επίδομα των 534 ευρώ από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Με την νέα ρύθμιση, όλοι όσοι έλαβαν αυτή την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για όλη την περίοδο από 1/6 έως 30/9 ή μέρος της περιόδου αυτής, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης έως και την 31η Οκτωβρίου. Η αποζημίωση χορηγείται στους εργαζόμενους εφόσον κατά τον μήνα Οκτώβριο, δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε κάποιον εργοδότη.

   Με άλλη ΚΥΑ ρυθμίστηκαν και οι αναστολές των εργαζομένων σε Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες επιβλήθηκαν τοπικά lockdown στα τέλη Οκτώβρη, δηλαδή στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Σερρών, Ροδόπης, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Λάρισας.

   Πηγή: ethnos.gr