Σε ανακοίνωση της Αναπτυξιακής Δράμας, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

Ανάδειξη γεφυριών Βαθύτοπου στο Κάτω Νευροκόπι

Στα γραφεία της εταιρείας μας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Απριλίου, συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου κ. Γεώργιο Μουρουζίδη και την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Κοραλία Παπαϊωάννου για να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάδειξης κάποιου από τα τρία πέτρινα γεφύρια στην περιοχή του οικισμού Βαθύτοπου, τα οποία χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημεία, λόγω αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και τεχνικής σημασίας.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, στα πλαίσια συνεργασίας Δήμων και Αναπτυξιακής Δράμας, για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας και την ανάδειξη στοιχείων που δεν είχαν αξιοποιηθεί στο παρελθόν. Τα χαρακτηρισμένα γεφύρια της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου είναι μερικά από τα δεκάδες καταγεγραμμένα γεφύρια (πετρογέφυρα, υδατογέφυρα, γεφύρια διέλευσης κ.λπ.) που έχουν αποτυπωθεί μετά από συντονισμένες επιτόπιες επισκέψεις κλιμακίου που συστήθηκε για τον σκοπό αυτό.

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που βρίσκονται διάσπαρτα στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έχουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία μέσα στις κοινωνίες των ανθρώπων. Μπορεί κάποια να είναι μικρά σε μέγεθος και στην πλειοψηφία τους άγνωστα, ωστόσο συνεχίζουν να αποτελούν αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και να είναι σημαντικά ιστορικά τεκμήρια.

Ευχής έργον είναι η συμπόρευση και των υπολοίπων Δήμων της Π.Ε. Δράμας ώστε να επιτευχθεί μια συνολική ανάδειξη επιλεγμένων γεφυριών της περιοχής μας σε συνδυασμό με τον καθαρισμό, τη σηματοδότηση, την προβολή και τη διαχείριση μονοπατιών που σχετίζονται με αυτά τα σημεία.

Εργαστήρια Επιχειρηματικής Ανακάλυψης της Π.Α.Μ.Θ. μέσω του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης

Μετά από την πρόσκληση του κ. Χρήστου Πάρτσια από το Περιφερειακό Ταμείο ΑΜΘ και τον «Μηχανισμό Διαχείρισης και Παρακολούθησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Έρευνα και την Καινοτομία στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» (εν συντομία «S3remth»), οι κ. Μανόλης Χατζόπουλος και κ. Ανδρέας Ιατρίδης συμμετείχαν στα εργαστήρια που διοργανώθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου.

Στα πλαίσια του S3remth έχουν καθοριστεί από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ΑΜΘ, τρεις τομείς προτεραιότητας: αγροδιατροφική αλυσίδα, αειφόρος ενέργεια και ψηφιακές τεχνολογίες. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης στην οποία συμμετείχαν άνω των 120 επιστημόνων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., αναλύθηκαν οι στόχοι της προσπάθειας αυτής και πιο συγκεκριμένα η αναγνώριση των αναγκών, η ανανέωση παραδοσιακών κλάδων, ο εκσυγχρονισμός με την υιοθέτηση και διάδοση νέων τεχνολογιών, η ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων, η δικτύωση και ενεργοποίηση του περιφερειακού οικοσυστήματος καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας κ.λπ. Συνοπτικά, οι διαδικασίες που περιλαμβάνει ο μηχανισμός υποστήριξης συνοψίζονται στους ακόλουθους διακριτούς Πυλώνες Λειτουργίας: Παρακολούθηση & Αξιολόγηση, Δικτύωση, Έρευνα & Μελέτες, Πληροφόρηση, Υποστήριξη φορέων διακυβέρνησης

Οι απόψεις, ιδέες και προτάσεις που αποτυπώθηκαν στα Εργαστήρια Επιχειρηματικής Ανακάλυψης θα ενσωματωθούν στα Κείμενα Βάσης των τριών Τομέων Προτεραιότητας, με σκοπό να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και στόχο το μετασχηματισμό τους σε προσκλήσεις του Περιφερειακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Προετοιμασία συμποσίου με συλλόγους της περιοχής

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία μας των 4 συλλόγων που υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο με κύριο συνδετικό στοιχείο την ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΑΠΚ) έξι δρώμενων που τελούνται από τους εν λόγω συλλόγους στον Νομό Δράμας.

Έχει δρομολογηθεί η διοργάνωση Συνεδρίου – Συμποσίου το φθινόπωρο, με κύριο στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση των ενταγμένων στοιχείων στο ΕΕΑΠΚ, τη συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων που υλοποιούν τα δρώμενα, τη συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα, την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Νομού Δράμας και την ένταξη σε υπερτοπικά δίκτυα. Στη διοργάνωση θα κληθούν να συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού που συντονίζει την όλη προσπάθεια της δικτύωσης σε επίπεδο χώρας.

Οι 4 Σύλλογοι που απαρτίζουν το συνεργατικό σχήμα είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλής Βρύσης, ο Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου, ο Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου και ο Ιππικός Σύλλογος Δοξάτου «Φίλιπποι».

1η συνάντηση Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Δράμας

Την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η τακτική συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Δράμας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και οι 11 εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιών, συλλόγων και σωματίων του Δήμου, που απαρτίζουν την επιτροπή. Την προεδρία ανέλαβε ο κ. Ιωάννης Γεωργιάδης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Δράμας, ενώ την εταιρεία μας εκπροσώπησε ως τακτικό μέλος της επιτροπής ο κ. Ανδρέας Ιατρίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Γεωργιάδης καλωσόρισε τα μέλη και παρουσίασε τους βασικούς στόχους και το έργο της Τουριστικής Επιτροπής. Ακολούθησε ενημέρωση για τις τρέχουσες τουριστικές δραστηριότητες του Δήμου Δράμας, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδια.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, όπως η προβολή και η προώθηση του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών, η προσέλκυση επενδύσεων και η ενίσχυση της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Ιατρίδης κατέθεσε ενημερωτικό υλικό σχετικά με κινήσεις και ενέργειες τουριστικού ενδιαφέροντος που έχει υλοποιήσει η εταιρεία καθώς και προτάσεις ανάδειξης τουριστικών προϊόντων στην περιοχή μας.

Η 1η συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής Δράμας ολοκληρώθηκε με αισιοδοξία και δυναμισμό για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή. Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι, με συλλογική προσπάθεια και συνεργασία, η Δράμα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Συνεργασία στην Περιφέρεια για τα νέα δημόσια έργα

Την Πέμπτη 11 Απριλίου, ο Γενικός Διευθυντής κ. Μανόλης Χατζόπουλος και η Γεωπόνος κ. Νίκη Γεωργιάδου, μετέβησαν στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. όπου είχαν συνάντηση με την Επιτροπή Αξιολόγησης των 7 αιτήσεων έργων αγροτικής οδοποιίας που κατατέθηκαν από τους Δήμους του Νομού Δράμας, στα πλαίσια της 2ης πρόσκλησης έργων δημόσιου χαρακτήρα του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER.

Με την πρόοδο της διαδικασίας αξιολόγησης, καθορίστηκε ο επιτόπιος έλεγχος των υπό ένταξη έργων των Δήμων να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και κλιμάκιο της εταιρείας θα συνοδεύσει τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα εν λόγω έργα.

Υπενθυμίζεται ότι η 2η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER έγινε κατόπιν αποδοχής του αιτήματός μας από το Υπουργείο για πρόσθετη χρηματοδότηση και με βάση αυτής της κίνησής μας, πετύχαμε πρόσθετο κονδύλι 1.800.000 ευρώ που θα απορροφηθεί για την υλοποίηση δημόσιων έργων της περιοχής μας.

Συνέργεια με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων

Την Δευτέρα και Τρίτη, 15 και 16 Απριλίου αντίστοιχα, σε συνέχεια της αξιολόγησης των δημοσίων έργων που υποβλήθηκαν για ένταξη στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/LEADER, έχει προγραμματιστεί η συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων που υπέβαλαν αίτηση ένταξης, με στελέχη της εταιρείας μας.

Στόχος μας, η ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών για την υλοποίηση των έργων που θα ενταχθούν στα πλαίσια της 2ης πρόσκλησης του CLLD/LEADER.