Αλματώδης αύξηση παρουσιάζει η τιμή των σκευασμάτων για τους διαβητικούς που λαμβάνονται απ όσους θέλουν να χάσουν κιλά λόγω της ευρείας απήχησης και αποτελεσματικότητας.

Η μεγάλη ζήτηση της χαμηλής τιμής στην Ελλάδα και το clawback – rebate καθιστά ασύμφορη την κυκλοφορία του φαρμάκου με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά και η κρατική εισαγωγή μέσω του ΙΦΕΤ να είναι πολλαπλά αυξημένη.

Παρότι το ενέσιμο φάρμακο έχει ένδειξη μόνο για το σακχαρώδη διαβήτη χρησιμοποιείται εκτεταμένα από όσους θέλουν να αδυνατίσουν χωρίς να έχουν διαπιστωθεί ακόμα ενδεχόμενες παρενέργειες του. Όσον δε για την λιανική τιμή του αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ στη συσκευασία τους 1 mg με τρεις πένες (3μηνη θεραπεία).

Πρακτικά αυτό σημαίνει, λόγω της μεγάλης απήχησης, ότι οι φαρμακοποιοί θα περιορίσουν τις άλλες παραγγελίες τους για να προμηθευτούν το ακριβό σκεύασμα (975 ευρώ τιμή χονδρικής) και έτσι αναμένεται να αδειάσουν τα περαιτέρω τα ράφια.

Αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που περιγράφονται για το σκεύασμα αφορούν τους διαβητικούς και μόνο. Σχετίζονται με διαταραχές του γαστρεντερικού (ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας και μικρής διαρκείας).

Ελλείψεις σε φάρμακα

Παράλληλα, σημειώνεται ότι περισσότερα από 400 σκευάσματα εξακολουθούν να έχουν ελλείψεις για τους ίδιους λόγους. Ενέσιμο φάρμακο για την οστεοπόρωση, αντιβιοτικά, παυσίπονα, εισπνεόμενα, είναι μερικά από την λίστα.

«Όλη αυτή η κατάσταση φυσικά έχει προκαλέσει γκρίνια στους πελάτες και σε εμάς φυσικά χάσιμο πωλήσεων δηλαδή τη μείωση τζίρου. Θα ήταν λογικό να μειωθεί το clawback ή να δοθούν περιορισμένες αυξήσεις στις λιανικές τιμές οι οποίες θα είναι σαφώς μικρότερες από τις τιμές εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ», δηλώνει στα Dnews ο φαρμακοποιός κ. Λουλακάκης.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι διαβητικοί ως χρόνιοι ασθενείς καλούνται πλέον, είτε να αλλάξουν την θεραπεία τους εάν χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο φάρμακο, είτε να την συνεχίσουν και να την πληρώνουν ακριβότερα.

Αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. «Για παράδειγμα υπήρχε σκεύασμα -ισχυρό παυσίπονο- το οποίο από 3,50 ευρώ που είχε λιανική τιμή και παρουσίαζε έλλειψη έγινε η εισαγωγή του με 18,50 ευρώ μέσω ΙΦΕΤ», συμπληρώνει ο φαρμακοποιός στα Dnews.

Πηγή: dikaiologitika.gr