«ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ» ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

«Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή σχετική διάταξη για τη σύσταση 258 οργανικών θέσεων προσωπικού στο (νέο) Κατάστημα Κράτησης Δράμας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τετάρτη 23 Μαΐου.

Η σχετική ανακοίνωση ενημερώνει για το γεγονός ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Προκήρυξη 6Κ/2018 του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 588 υπαλλήλων στα Καταστήματα Κράτησης. Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι «45 θέσεις προσωπικού έχουν εξασφαλισθεί για τις φυλακές και αναμένεται να προκηρυχθούν, ξεχωριστά, από το Υπουργείο Εργασίας-ΟΑΕΔ», ενώ το τοπικό ενδιαφέρον προέρχεται από την ιδιαίτερη αναφορά στο Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο, για το οποίο θα συσταθούν με σχετική διάταξη 258 οργανικές θέσεις.

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ως εξής:

«Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τ. ΑΣΕΠ-17/22.5.2018) η Προκήρυξη 6Κ/2018 του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 588 υπαλλήλων στα Καταστήματα Κράτησης. Η προκήρυξη αφορά υπαλλήλους διαφόρων κλάδων και κατηγοριών: 24 ΠΕ (Ιατρών, Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών, Σωφρονιστικού ενηλίκων), 7 ΤΕ (Διοικητικού Λογιστικού, Κοινωνικών Λειτουργών, Νοσηλευτών) και 557 ΔΕ (Φύλαξης και Εξωτερικής φρούρησης). Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν, σε σημαντικό βαθμό, τα κενά στη στελέχωση των φυλακών και θα υποστηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται τα τελευταία 3,5 χρόνια στο σωφρονιστικό σύστημα. Για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας και νομιμότητας της επιλογής, η διαδικασία θα υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου από την Ανεξάρτητη Αρχή του ΑΣΕΠ.

Σημειώνεται ότι ακόμα 45 θέσεις προσωπικού έχουν εξασφαλισθεί για τις φυλακές και αναμένεται να προκηρυχθούν, ξεχωριστά, από το Υπουργείο Εργασίας-ΟΑΕΔ ενώ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή σχετική διάταξη για τη σύσταση 258 οργανικών θέσεων προσωπικού στο (νέο) Κατάστημα Κράτησης Δράμας».

 

Τι είχε αναφέρει για τις προσλήψεις ο Υπουργός Στ. Κοντονής

 

Υπενθυμίζεται ότι νομική υπόσταση στο Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο δόθηκε με τη δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος (153/2017) σε ΦΕΚ (Τεύχος Α’, αρ. φύλλου 198, 21 Δεκεμβρίου 2017) για την «Ίδρυση Καταστήματος Κράτησης στο Δήμο Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας». Το Προεδρικό Διάταγμα έφερε τις υπογραφές του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη και της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγας Γεροβασίλη. Αυτή η εξέλιξη είχε θεωρηθεί ως ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την έναρξη λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης, καθώς τα Καταστήματα Κράτησης, ως διοικητικές δομές του κράτους (δηλ. περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης) ιδρύονται αποκλειστικά και μόνο με Προεδρικό Διάταγμα (σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα-ν. 2776/1999). Και με την Ίδρυση δινόταν η ευκαιρία να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την κάλυψη των θέσεων των σωφρονιστικών υπαλλήλων που απαιτούνται για τη λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο.

Για το θέμα της στελέχωσης του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου με προσωπικό υπήρξαν εκτενείς αναφορές του Υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρου Κοντονή, κατά τη συζήτηση σχετικών επίκαιρων ερωτήσεων των Δραμινών Βουλευτών κ. Δημήτρη Κυριαζίδη και κ. Χαράς Κεφαλίδου, στις 2 Απριλίου 2018. Ο κ. Κοντονής, απαντώντας στις ερωτήσεις, είχε αναφερθεί ουσιαστικά σε ό,τι είχε γίνει σχετικά με το Κατάστημα Κράτησης και σε ό,τι υπολείπεται να υλοποιηθεί για να ξεκινήσει η λειτουργία του.

Για το ζήτημα του προσωπικού, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αναφέρει: «Εάν γίνουν, κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρωθεί η διαδικασία από το ΑΣΕΠ και γίνουν οι προσλήψεις, είναι πολύ εύκολο να στελεχωθεί, διότι θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ακόμα και αν αυτές δεν αναφέρονται -διότι δεν αναφέρονται- στο κατάστημα κράτησης “Νικηφόρος” που με ρωτάτε. Θα έχουμε για όλα τα καταστήματα κράτησης συν εξακόσιους υπαλλήλους. Οπότε είναι πολύ εύκολο. Γι’ αυτό είχα πει ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα βοηθήσει στη στελέχωση και του συγκεκριμένου καταστήματος κράτησης». «Θα λειτουργήσει αμέσως -σας το λέω αυτό το πράγμα υπεύθυνα- μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της πρόσληψης των εξακοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ. Το επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Διότι χωρίς αυτούς τους εξακόσιους υπάλληλους δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία απόσπαση από κανένα άλλο κατάστημα κράτησης», σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Κοντονής.

Στο ίδιο θέμα υπήρξε αναφορά και στη δευτερολογία του Υπουργού, ο οποίος επεσήμανε: «Περιμένουμε να τελειώσει αυτή η διαδικασία. Σας είπα ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης. Πιέζουμε, μάλιστα, το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού να επισπεύσει για την πρόσληψη εξακοσίων περίπου σωφρονιστικών υπαλλήλων. Εάν τους έχουμε αυτούς τους εξακόσιους, κυρία Κεφαλίδου, πράγματι δεν φτάνουν, αλλά μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αποσπάσεις για να λειτουργήσει το κατάστημα κράτησης. Αν δεν γίνουν αυτές οι προσλήψεις, αν δεν περαιωθεί ο διαγωνισμός, είναι αδύνατο να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Σας το λέω αυτό το πράγμα…». Ακόμη, για το ίδιο θέμα ο κ. Κοντονής τόνισε: «Εφόσον προσληφθούν οι εξακόσιοι τριάντα -πόσοι είναι- σωφρονιστικοί υπάλληλοι, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποσπάσουμε τον αναγκαίο για τη λειτουργία αριθμό σωφρονιστικών υπαλλήλων, στο κατάστημα κράτησης Νικηφόρου. Αν δεν έχουμε, όμως, αυτούς τους εξακόσιους για όλη την Ελλάδα, τότε είναι αδύνατον να προχωρήσουμε, γιατί ήδη υπάρχουν κενά. Αυτό σας είπα. Έχουμε έναν σχεδιασμό, ούτως ώστε με την πρόσληψη αυτών των ανθρώπων, να προχωρήσουμε αυτόματα στην απόσπαση του αναγκαίου για τη λειτουργία σε πρώτη φάση προσωπικού».