Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε. για την περιοδεία του Πρωθυπουργού στη Ροδόπη αναφέρονται τα εξής:

Ο λαός της Ροδόπης, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολόκληρης της Ελλάδας πρέπει να είναι από σήμερα ακόμα πιο ανήσυχος, έπειτα και από την επιβεβαίωση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας ότι η επίσπευση της λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού IGB σχετίζεται ευθέως με τη γεωπολιτική, ενεργειακή και στρατιωτική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και Ρωσίας. Η στρατηγική που οδήγησε στο «τέλος του ρωσικού μονοπωλίου» είναι η ίδια που εμπλέκει τη χώρα στους ανταγωνισμούς, στο διεξαγόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο με αποστολές στρατιωτικού υλικού και τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε «Σούδα του Βορρά». Η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση στο αμερικάνικο LNG σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ενεργειακά σχέδια υπηρετούν το στόχο της μετατροπής της περιοχής σε κόμβο ενέργειας, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά κινδύνους τύπου «Ουκρανίας».

Τα «οφέλη» για το λαό της περιοχής από τον «αγωγό αξιών» (!!!) IGB θα είναι τα ίδια με αυτά του TAP, του LNG, της επέλασης των ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα) στις κορυφογραμμές και τις πεδιάδες: θα συνεχίσουμε να είμαστε στις πρώτες θέσεις ενεργειακής φτώχειας σε όλη την Ε.Ε., δεύτερη Περιφέρεια στην ανεργία των νέων και στην πρώτη δεκάδα της συνολικής ανεργίας και της φτώχειας. Τα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να στενάζουν όποτε έρχεται ο λογαριασμός του ρεύματος, να κρυώνουν το χειμώνα, να υποφέρουν από τη ζέστη το καλοκαίρι, αφού οι τιμές του ρεύματος καθιστούν απαγορευτική τη χρήση κλιματιστικών.

Την ίδια ώρα οι κατασκευαστικοί όμιλοι θα βλέπουν τα κέρδη τους να αβγατίζουν από το ξεζούμισμα των εργατών που έχτισαν αυτά τα έργα με τον κόπο και τον ιδρώτα τους, ακόμα και με το αίμα τους. Οι ενεργειακοί όμιλοι θα «απολαμβάνουν» την εξασφαλισμένη κερδοφορία τους, όπως και οι εφοπλιστές που θα μεταφέρουν το πανάκριβο LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κύριος Μητσοτάκης έχει… μισό δίκαιο όταν δηλώνει ότι «η Θράκη αλλάζει… ταχύτερα από ότι αλλάζει η υπόλοιπη Ελλάδα» γιατί πράγματι αλλάζει αλλά προς το χειρότερο. Γίνεται αμερικανονατοϊκό ορμητήριο και στόχος αντιποίνων, μεγαλώνει η ανασφάλεια, η φτώχεια, η μαζική εξαθλίωση. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα και τα Πετρέλαια Καβάλας γνώρισαν από πρώτο χέρι τις ομαδικές απολύσεις, τις συνδικαλιστικές διώξεις και τα ΜΑΤ, γιατί δεν δέχθηκαν να γίνουν δούλοι. Η εργατική τάξη της Ξάνθης, της Δράμας, αλλά και όλης της περιοχής, θρηνούν κάθε τόσο συνάδελφό τους, που χάνει τη ζωή του εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας και ασφάλειας, στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Έβρου και της Ροδόπης ξεκληρίζονται πραγματικά… ταχύτερα από την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων. Περιμένουν τα ψίχουλα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και παλεύουν να επιβιώσουν και να ξαναμπούν στα χωράφια τους και του χρόνου με ό,τι απομένει από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής.

Ο λαός της περιοχής παραμένει απροστάτευτος απέναντι σε φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, χωρίς κρατική μέριμνα για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα υποδομής και μέτρα. Οι πρόσφατες κακοκαιρίες και χαλαζοπτώσεις σε όλη την περιοχή απέδειξαν τη γύμνια αυτού του κράτους, που είναι αποτελεσματικό μόνο όταν πρόκειται να διασφαλίσει τα κέρδη βιομηχάνων, εφοπλιστών και τραπεζιτών!

Ο Πρωθυπουργός αναπαρήγαγε το «βολικό» αφήγημα όλων των κυβερνήσεων περί «ισονομίας και ισοπολιτείας στη Θράκη» αναφερόμενος στη μειονότητα, που βιώνει όπως και η πλειονότητα τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, το κύμα ακρίβειας, την ανέχεια. Ειδικά για τη μειονότητα το πόρισμα της Ν.Δ. στη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, που επικαλέστηκε ο κύριος Μητσοτάκης, δεν δίνει απάντηση στα ζωτικά προβλήματα της μαθητικής διαρροής, της μετανάστευσης για δουλειά στα κάτεργα του εξωτερικού, στα προβλήματα της σχολικής στέγης, των πλήρως υποβαθμισμένων ή και ανύπαρκτων δημόσιων δομών υγείας.

Οι διαβεβαιώσεις ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσει η επένδυση του χρυσού αν δεν συναινέσει η τοπική κοινωνία» θυμίζουμε πως έχουν ξανακουστεί από τα ίδια χείλη. Αλλά από αυτά τα ίδια χείλη ακούστηκε και η «επιτάχυνση της επένδυσης του χρυσού σε Σάπες και Πέραμα» στη ΔΕΘ το 2019 που έδωσαν αέρα στα πανιά της θυγατρικής της El dorado Gold Inc.!

Ο λαός της Θράκης με κριτήριο την ίδια του τη ζωή μπορεί να απορρίψει τα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» της κυβέρνησης, όπως και κάθε λογής επίδοξους «σωτήρες» που καλλιεργούν αυταπάτες πως μέσα στο ίδιο πλαίσιο υπάρχει εναλλακτική.

Την εναλλακτική ο λαός μπορεί να τη βρει βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής με Κ.Κ.Ε. ισχυρό, «ασπίδα» για το σήμερα, ελπίδα για το αύριο!