Επιστήμονες ανακάλυψαν το μικρότερο ερπετό στον κόσμο, που ζει στα τροπικά δάση της βόρειας Μαδαγασκάρης. Πρόκειται για το Brookesia nana, ένα είδος «νανοχαμαιλέοντα» που εντοπίστηκε στη διάρκεια γερμανικής αποστολής στο απομονωμένο νησί του Ινδικού.

Με μήκος μόλις 2,2, εκατοστά το αρσενικό εύρημα είναι το μικρότερο αρσενικό ερπετό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό  άρθρο που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Scientific Reports». Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αρσενικό B. nana είναι ακόμη μικρότερο από το θηλυκό, το οποίο έχει μήκος 2,9 εκατοστά.

Ωστόσο, δεν είναι όλα του τα όργανα μικροσκοπικά όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Το πέος των ερπετών αρσενικών αποτελείται από δύο κυλινδρικά «ημιπέη» που μένουν κουλουριασμένα μέσα στο σώμα, έως ότου έρθει η ώρα να ζευγαρώσουν. Στην περίπτωση του Β.nana, τα ημιπέη αντιστοιχούν σχεδόν στο 19% του συνολικού μήκους του αρσενικού.

Παραδόξως, αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στις πιο μικρές σαύρες του κόσμου, έγραψαν οι ερευνητές. Το μήκος των γεννητικών οργάνων παρόμοιων ειδών χαμαιλέοντων κυμαίνεται από 6,3% έως 32,9% του συνολικού μήκους του σώματος των αρσενικών, με μέσο όρο 13,1% σε πάνω από 52 είδη, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.

«Αυτό αποκάλυψε κάτι ενδιαφέρον. Τα μικρότερα είδη έχουν συχνά τα αναλογικά μεγαλύτερα μεγέθη γεννητικών οργάνων», έγραψε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mark Scherz, ερπετολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ο ασυνήθιστος σεξουαλικός διμορφισμός των χαμαιλεόντων –οι ανατομικές διαφορές δηλαδή, μεταξύ αρσενικών και θηλυκών. Στα πιο μεγαλόσωμα είδη χαμαιλέοντα, τα αρσενικά τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, ενώ στα μικρόσωμα είδη παρατηρείται το αντίθετο, που σημαίνει ότι ο αρσενικός νανοχαμαιλέοντας χρειάζεται μεγάλο πέος για να γονιμοποιήσει το συγκριτικά γιγαντόσωμο θηλυκό. Καθώς όμως υπάρχουν μόνο δύο γνωστά δείγματα του B. nana, είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με αυτήν τη σεξουαλική δυναμική.

Επιπλέον, τα τροπικά δάση της Μαδαγασκάρης απειλούνται από τις ανθρωπινες δραστηριότητες, όπως η αποψίλωση και η γεωργία και ως εκ τούτου οι μικροσκοπικές αυτές σαύρες κινδυνεύουν, τόνισαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: Livescience , ert.gr