ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση Βουλευτών προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που απαιτούνται για την στήριξη της ψυχικής υγείας που επιδεινώθηκε δραματικά από τον παρατεταμένο εγκλεισμό λόγω της πανδημίας και τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές που αυτός έχει προκαλέσει.

Η ερώτηση επανακατατίθεται και πάλι με πρωτοβουλία της Βουλευτού Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καλλιόπης Βέττα, καθώς ο Υπουργός δεν έχει ακόμη απαντήσει στην από 3-12-2020 σχετική ερώτηση. Οι Βουλευτές σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι:

-Η λήψη περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού προκάλεσε μεγάλη αύξηση των περιστατικών ψυχικής διαταραχής, γεγονός που οδήγησε, εκτός των άλλων, στην εθελοντική πρωτοβουλία των αρμόδιων επιστημόνων του ΕΚΠΑ και του Αιγινήτειου Νοσοκομείου για τη δημιουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης 10306, η οποία λειτουργεί από τις 4 Απριλίου. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο, πραγματοποιήθηκαν περίπου 30.000 κλήσεις οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με τον δέοντα τρόπο από τους εθελοντές επιστήμονες.

-Μεγάλο μέρος των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αφορά ηλικιωμένους συμπολίτες μας, οι οποίοι βιώνουν από πολλές πλευρές την ανασφάλεια, όπως και μικρά παιδιά.

-Παράλληλα, από την επεξεργασία των λυμάτων στην Ψυττάλεια, παρατηρείται αύξηση των ψυχοδραστικών ουσιών, όπως και των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών ουσιών, σε ποσοστά που κυμαίνονται έως 80% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

-Στην εποχή της πανδημίας η οικονομική ύφεση και η συνεπαγόμενη εργασιακή ανασφάλεια αποτελεί εκλυτικό παράγοντα για κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και άλλες ψυχικές ασθένειες, η οποία επιτείνεται από την έλλειψη ελπίδας για τις διαγραφόμενες εξελίξεις.

-Οι παλινωδίες, οι καθυστερήσεις, η έλλειψη μέριμνας και φροντίδας, οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις των αρμόδιων κυβερνητικών οργάνων που επιδίδονται στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, φαίνεται να συντελούν στην αποσταθεροποίηση των πολιτών γεγονός που καταγράφεται στα πιο αυξημένα ποσοστά αισθημάτων θυμού, επιθετικότητας και στρες στη χώρα μας σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτάται λοιπόν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός, με ποιο τρόπο αντιμετωπίζεται η αλματώδης αύξηση των ποσοστών στρες, θυμού, ενδοοικογενειακής βίας, ψυχικών ασθενειών, ποιες είναι οι έκτακτες δράσεις για θέματα που άπτονται της ψυχικής υγείας των πολιτών από το Υπουργείο το 2020, τι προβλέπεται για το 2021 και ποιος είναι οι σχεδιασμός για την απορρόφηση εθελοντικών δομών και των εργαζομένων τους σε μόνιμες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του κράτους, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το έργο που επιτελούν.