ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Αναφορά κατέθεσε η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Ν. Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Πα.Σο.Κ. – ΔΗΜΑΡ, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο. Αποστόλου σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι βαμβακοκαλλιεργητές όσο και άλλοι παραγωγοί του Νομού Δράμας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Αναλυτικά η αναφορά της κ. Κεφαλίδου, με θέμα «Ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους αγρότες της Δράμας

που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα», έχει ως εξής:

Σας υποβάλλω άρθρο τοπικής εφημερίδας της Δράμας (Χρονικά 06.07.2018), αναφορικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι βαμβακοκαλλιεργητές όσο και άλλοι παραγωγοί του Νομού μας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά την εαρινή περίοδο (με χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία κλπ).

Συγκεκριμένα, οι βαμβακοκαλλιεργητές υπέστησαν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους, κυρίως σε αγροτεμάχια με αργιλώδη εδάφη, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας την οποία ακολούθησε μια περίοδος εκτεταμένων βροχοπτώσεων. Η καλλιέργεια βάμβακος αποτελεί για το Νομό Δράμας μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Πρωτογενούς Τομέα, στην οποία απασχολείται μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων ενώ είναι ενδεικτικό ότι τα έσοδα μόνο για το 2017 ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια Ευρώ. Επίσης, η πλειοψηφία αυτών είναι μονοκαλλιεργητές, οι οποίοι χωρίς την απαραίτητη βοήθεια και ενίσχυση δεν θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν ξανά, χάνοντας ουσιαστικά την επόμενη χρονιά.

Παρόμοια προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν και οι καλλιεργητές καπνού (λόγω ιού) και καλαμποκιού. Οι τελευταίοι υπέστησαν ζημιές από το σπάσιμο χωμάτινων φραγμάτων και επιχωματώσεων στραγγιστικών τάφρων στην περιοχή του ΤΟΕΒ Βοϊράνης λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα, προβλήματα υπήρξαν στις περιοχές Οχυρού, Περιθωρίου και Κάτω Βροντού, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν και σε ιχθυοκαλλιέργεια στην περιοχή του Καλλίκαρπου.

Όπως είναι ξεκάθαρο άμεση είναι η ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής και καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες από τον ΕΛΓΑ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει σημαντική μείωση στο αγροτικό εισόδημα που μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 50% σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για τις πρωτοβουλίες σας.