ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς την Κυβέρνηση, την οποία συνυπογράφουν άλλοι 42 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με την άμεση ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των συνεταιριστικών επιχειρήσεων αγρο-διατροφικού τομέα που αποκλείσθηκαν από τα μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αγροδιατροφής δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα παροχής ρευστότητας και χρηματοδοτικής ενίσχυσης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές, που με δυσκολία επέζησαν στη προηγούμενη δεκαετή κρίση, να βρίσκονται πάλι αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά και χρηματοδοτικά προβλήματα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι οι αγροδιατροφικές επιχειρήσεις συμβάλλουν αποφασιστικά στην διατροφική επάρκεια και ασφάλεια της χώρας και για τους λόγους αυτούς ερωτούν τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων με ποιους τρόπους σκοπεύουν να ενισχύσουν την ρευστότητα και τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων αυτών, προκειμένου να μείνουν όρθιες και σε αυτή την κρίση.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων από τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων η παροχή ρευστότητας με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ΚΥΑ Α.1076/ΦΕΚ.Β-2-4-2020), δεν περιλαμβάνονται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγρο-διατροφικού τομέα.

Και αυτό, παρότι οι επιχειρήσεις αγρο-διατροφής, με δυσκολία κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την δεκαετή κρίση που πέρασε η χώρα, αντιμετωπίζοντας τόσο την ανύπαρκτη χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες όσο και τις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, μετά την έκρηξη της πανδημίας, οι τόσο σημαντικές για την διατροφική ασφάλεια επιχειρήσεις θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουν όρθιες και να λειτουργήσουν, αν δεν ενισχυθούν αποφασιστικά από το κράτος με εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι στο πλαίσιο διαρθρωτικών και αναπτυξιακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Και ιδίως τώρα που, λόγω της υγειονομικής κρίσης, η κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ δεν δεσμεύεται πλέον από το Σύμφωνο Σταθερότητας ως προς την δημοσιονομική της πολιτική και έχει την δυνατότητα να διαμορφώσει αντίστοιχες πολιτικές στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεών τους, που πλήττονται.

Η ενίσχυση των μεταποιητικών αγρο-διατροφικών επιχειρήσεων γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, ενόψει των προβλέψεων για μεγάλη ύφεση, η οποία έρχεται τους επόμενους μήνες, πλήττοντας όλες τις χώρες και ασφαλώς και τη χώρα μας αλλά και των προειδοποιήσεων του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για πιθανό πρόβλημα στην επάρκεια τροφίμων διεθνώς, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί ο κορωνοϊός στην αγροτική παραγωγή (π. χ έλλειψη εργατών γης) αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Επειδή οι αγρο-διατροφικές μεταποιητικές επιχειρήσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εθνικής αγροτικής παραγωγής μας, συμβάλλοντας στην διατροφική επάρκεια της χώρας

Επειδή, η πιθανότητα κρίσης στην επάρκεια τροφίμων καθιστά επιτακτική την ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής και των επιχειρήσεων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Επειδή, ο αποκλεισμός των παραπάνω επιχειρήσεων από τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι αδικαιολόγητος και μέχρι σήμερα δεν έχει αναιρεθεί,

Επειδή και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αγρο-διατροφής έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ανάγκη ρευστότητας και παροχής χρηματοδότησης, προκειμένου να μείνουν όρθιες και ενεργές, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου), γνωστός και ως Οργάνωση (Ομάδα) Παραγωγών στον οποίο μετέχουν πάνω από 1.000 παραγωγοί ροδιού σε όλη τη χώρα

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Εάν προτίθενται να εντάξουν και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγρο-διατροφικού τομέα στα μέτρα στήριξης της ρευστότητας των υπόλοιπων επιχειρήσεων, μέσω εθνικών ή κοινοτικών πόρων.
  2. Εάν σκοπεύουν να λάβουν άλλα συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να βοηθήσουν τις παραπάνω επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες και να συμβάλλουν στην διατροφική επάρκεια της χώρας;