• «Η κυβέρνηση παραβιάζει διαρκώς τον Κανονισμό της Βουλής κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων»
  • «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί»

 

«Η διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθεί η κυβέρνηση για την ψήφιση όλων των νομοσχεδίων, στερεί από το νομοθετικό σώμα την δυνατότητα να κουβεντιάσει ουσιαστικά και σοβαρά το περιεχόμενο τους. Επιμένει η κυβέρνηση ότι τηρεί τις προθεσμίες ενώ δεν τις τηρεί. Από το 2019 που εκλέγομαι Βουλευτής, όλα σχεδόν τα νομοσχέδια ψηφίστηκαν με συντετμημένες προθεσμίες». Αυτά επεσήμανε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την ομιλία του ως Ειδικός Αγορητής, στην κατ’ άρθρον συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Δικαιοσύνης, για την αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά γυναικών, ενσωμάτωση σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας, πρόσθετες ρυθμίσεις στο νόμο περί Ενδοοικογενειακής βίας κ.α, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Πρότεινε μάλιστα στις άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, να επισκεφθούν τον Πρόεδρο της Βουλής που θα εκλεγεί για να του πουν ότι είναι αποφασισμένοι να μην συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και να τον καλέσουν να ανταποκριθεί, πρώτος αυτός, στο ύψος του λειτουργήματός του και να περιφρουρήσει τον Κανονισμό της Βουλής. «Δεν μπορεί επί 5 χρόνια οι ειδικές συνθήκες να είναι κανονικότητα», τόνισε.

Ο κ. Ξανθόπουλος εγκάλεσε επίσης την κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν συγκαλεί νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για τόσο εκτεταμένες τροποποιήσεις των ποινικών κωδίκων. «Έχετε κατ’ επιλογήν συνομιλητές στη εκπόνηση της νομοθετικής σας πρότασης. Αυτό είναι αυτογκόλ από τα αποδυτήρια. Δεν απευθύνεστε στη κοινωνία και στη Βουλή ώστε να συμπεριληφθούν στα νομοθετήματά σας και απόψεις εκτός του Υπουργείου Δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική σε μια σειρά διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε αποτελείται από διάφορα ετερόκλητα αντικείμενα νομοθέτησης που θα μπορούσαν να είναι ξεχωριστά νομοσχέδια, λέγοντας, χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι περιλαμβάνουν περίεργους νεολογισμούς και άστοχες αναφορές, ενώ με βάση και τις παρατηρήσεις σύσσωμης της νομικής κοινότητας, υπάρχουν διατάξεις που παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας, την αρχή της αναλογικότητας και της διάκρισης των εξουσιών ή αποτελούν οπισθοδρόμηση της έννομης τάξης όπως π.χ. η επαναφορά της προσωρινής κράτησης για πλημμελήματα.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος επανέλαβε ότι από την συζήτηση με τους φορείς αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα θέσπισης της γυναικοκτονίας, ως ξεχωριστού αδικήματος.