ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

 

 

  • «Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της χώρας μας»

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, με θέμα «Αναγκαία μέτρα πρόληψης της πανώλους μικρών μηρυκαστικών. Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι της χώρας μας», κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ.κ. Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Δελής και Σταύρος Τάσσος.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Ύστερα από τα απανωτά κρούσματα σε περιοχές των παραλίων της Τουρκίας, πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν 2 εστίες πανώλους σε αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Βουλγαρία, στο χωριό Βόντεν της Περιφέρειας Γιάμπολ και στο χωριό Κόστι (απόσταση 65 χιλιομέτρων από τον Έβρο) της Περιφέρειας Μπουργκάς. Υποχρεωτικά θανατώθηκαν όλα τα ζώα των προσβεβλημένων εκτροφών, ενώ επιβλήθηκε προληπτικά υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των μικρών μηρυκαστικών που εκτρέφονται εκτατικώς στα χωριά της περιοχής.

Το νόσημα, που είναι καταστροφικό για την κτηνοτροφία λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που ξεπερνούν το 95%, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνει την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη και για αυτό το λόγο απέστειλε σχετικές εγκυκλίους με οδηγίες (Α.Π 2193/89143/22.06.2018 και Α.Π 2268/92236/28.06.2018).

Στις συγκεκριμένες εγκυκλίους καταγράφονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πιθανότητας εισόδου και εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα με επίκεντρο τις περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως η συνεχής κλινική εξέταση των ζώων από τους κτηνιάτρους των κρατικών υπηρεσιών, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων και η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας των εκτροφών (περίφραξη των εκτροφών, απολυμαντική τάφρος, απολυμάνσεις, απεντόμωση – μυοκτονία, καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων κλπ).

Σε πρόσφατη αντίστοιχη συγκυρία, με την ευλογιά στη νήσο Λέσβο, τον περασμένο χειμώνα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η αντίστοιχη Περιφέρεια, ενώ είχαν προειδοποιηθεί έγκαιρα από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, δεν τήρησαν καμιά από τις υποχρεώσεις τους για τον έλεγχο και περιορισμό της νόσου (τάφρους, απολυμάνσεις, θανάτωση ζώων, στελέχωση κτηνιατρικής υπηρεσίας) με καταστροφικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που βρέθηκαν απροστάτευτοι χωρίς ουσιαστική στήριξη ενώ αναγκάζονταν μέχρι και να προπληρώ­νουν από την τσέπη τους τα έξοδα για τη θανάτωση και τη διαχείριση του κοπαδιού τους.

Την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις που δίνονται σε περιπτώσεις προσβολής και θανάτωσης κοπαδιού υπολείπονται κατά πολύ από την πλήρη αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο.

Η είσοδος και η μετάδοση της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που ήδη αδυνατούν να επιβιώσουν λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών σε γάλα – κρέας που έχουν επιβάλλει τα μεταποιητικά και εμπορικά μονοπώλια και της πολιτικής συγκέντρωσης παραγωγής – ζωικού κεφαλαίου που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για:

-Να μην εισέλθει και εξαπλωθεί η νόσος της πανώλους των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας.

-Να μη επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.

-Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου.

 

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Σταύρος Τάσσος