ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα «Αναγκαία η στήριξη των καπνοπαραγωγών», κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Εν μέσω πανδημίας και υψηλού επιδημιολογικού φορτίου στη Θράκη και τη βόρεια Ελλάδα, οι καπνοπαραγωγοί υφίστανται τις συνέπειες δραματικής συρρίκνωσης του εισοδήματός τους.

Ήδη από την εσοδεία του 2018 προέκυψε για τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης μια απώλεια στην παραγωγή τους της τάξης του 55% και άνω, γεγονός που συνεπάγεται μια εκτεταμένη απώλεια εισοδήματος που δημιούργησε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Σε αυτό το γεγονός θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι μειωμένες τιμές παραγωγού στον καπνό κατά την περασμένη εσοδεία.

Δεδομένου ότι οι αγρότες – καπνοπαραγωγοί επλήγησαν συνολικά και δραματικά από τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού και αποτελούν, δυστυχώς, για την Κυβέρνηση δευτερεύουσας σημασίας κατηγορία επαγγελματιών.

Δεδομένου ότι παραγωγικοί κλάδοι του πρωτογενούς τομέα έχουν συμπεριληφθεί μέχρι στιγμής στο Μέτρο 21, το οποίο προκηρύχθηκε μέσω του ΠΑΑ 2014 – 2020 και από το όποιο θα στηριχθούν οι μόνιμες καλλιέργειες που χρήζουν στήριξης.

Δεδομένου ότι άλλες κατηγορίες παραγωγών του Πρωτογενούς Τομέα που καταφανώς πλήττονται από την υφιστάμενη κατάσταση – και μάλιστα βρίσκονται σε αποδεδειγμένη οικονομική δυσπραγία όπως είναι οι καπνοπαραγωγοί- έχουν εξαιρεθεί αδικαιολόγητα, από κάθε πρόβλεψη στήριξης τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας την άνοιξη όσο και σε αυτήν που διανύουμε τώρα.

Δεδομένου ότι, η αξιολόγηση των αγροτικών επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων που βρίσκονται στη μεγαλύτερη ανάγκη και χρήζουν ενίσχυσης μπορεί να γίνει από την Κυβέρνηση μέσω της ΑΑΔΕ και της πλατφόρμας taxisnet όπου αναρτώνται τα τιμολόγια πώλησης των παραγωγών και γίνονται άμεσα ορατά τα έσοδα και τα έξοδά τους.

Ερωτάσθε:

Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα σε περιοχές υψηλού επιδημιολογικού φορτίου και τους καπνοπαραγωγούς των ποικιλιών καπνού που καλλιεργούνται στη Θράκη και αλλού και βρίσκονται σε τεράστια και αποδεδειγμένη οικονομική δυσπραγία ως συνέπεια της σημερινής κατάστασης;