Στη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Όπως έχει ανακοινωθεί, μετά την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας για την παραχώρηση του χώρου, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της ΕΤΑΔ και του Δήμου Δράμας, στο στρατόπεδο «Ανδρικάκη» σχεδιάζεται η δημιουργία κόμβου για τις Οπτικοακουστικές Τέχνες, όπου μεταξύ άλλων θα φιλοξενείται και παράρτημα της κρατικής σχολής οπτικοακουστικών μέσων.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύχθηκε συζήτηση για το σημερινό τοπίο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στον κόσμο, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τη στρατηγική της Κυβέρνησης, η οποία εδράζεται «σε τρεις πυλώνες, που στοχεύουν στη στήριξη και ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η οποία συνεχίζει να χτίζει πάνω στην επιτυχία που γνώρισε τα τελευταία χρόνια». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο πρώτος πυλώνας της κυβερνητικής στρατηγικής αφορά την παροχή κινήτρων, ο δεύτερος τις υποδομές και ο τρίτος το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους και ειδικά τις κατάλληλες δεξιότητες, αυτή η βιομηχανία δεν μπορεί να αναπτυχθεί» και πρόσθεσε:

«Έτσι, η κατάλληλη αναβάθμιση των δεξιοτήτων των συνεργείων, τα σωστά εργαστήρια για τη δημιουργία περιεχομένου μέσω προγραμμάτων όπως το «Incubating the Film Industry» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και η ανάπτυξη εθνικής Σχολής Οπτικοακουστικών Μέσων, αυτά είναι ακριβώς τα εργαλεία που θέλουμε να αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τις δεξιότητες, κυρίως για τους νέους ταλαντούχους ανθρώπους που έχουμε, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην οπτικοακουστική βιομηχανία.

Εκατόν πενήντα χιλιόμετρα ανατολικά από εδώ, στην πόλη της Δράμας, η οποία είναι γνωστή για το δικό της Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, σχεδιάζεται ένα νέο οπτικοακουστικό cluster καθώς και μια σχολή κινηματογράφου, για να δώσει ώθηση στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και να συμβάλλει στην καλλιέργεια νέων ταλέντων».