Οι τοπικές γεύσεις και τα προϊόντα της περιοχής αναδείχτηκαν στο το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Δράμας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου, στον δημοτικό κήπο της Δράμας, από την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας και τον Σύλλογο Επισιτιστών Δράμας.
Το φεστιβάλ, αναδεικνύοντας τον πολυποίκιλο γαστρονομικό χαρακτήρα της Δράμας, αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία για όλους τους επισκέπτες για να εξερευνήσουν τις γεύσεις της περιοχής, αλλά και για να γνωρίσουν τα πολύτιμα τοπικά προϊόντα του Νομού Δράμας. Παράλληλα, οι διοργανωτές επέδειξαν την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία και έδωσαν στο φεστιβάλ τον χαρακτήρα της της αλληλεγγύης και της στήριξης όσων επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Στο πλαίσιο αυτό, τα έσοδα της διοργάνωσης διατέθηκαν για τη στήριξη των πληγέντων.
Η τελετή έναρξης του 2ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, παρουσία των τριών πρόεδρων των τριών συνδιοργανωτών φορέων, του κ. Άγγελου Καλλία, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, του κ. Ανέστη Τοπαλίδη, Προέδρου του Συλλόγου Επισιτιστών Δράμας, και του κ. Στέφανου Γεωργιάδη, Προέδρου του Επιμελητηρίου Δράμας.
Στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. για το Γαστρονομικό Φεστιβάλ, ο κ. Καλλίας σημείωσε: «Βλέπουμε ότι οι παραγωγοί το αγκαλιάζουν, έρχονται, αναδεικνύουν τα προϊόντα τους. Για εμάς στόχος είναι κάθε φορά η επόμενη διοργάνωση είναι να είναι ακόμη καλύτερη. Το κοινό ελπίζουμε να το απολαύσει. Το πρόγραμμα έτσι όπως έχει εμπλουτιστεί δίνει περισσότερα κίνητρα, γιατί έχουμε τα master class. Φέτος έχουμε Δραμινούς σεφ από τα μαγαζιά της Δράμας, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας. Θέλω να πιστεύω ότι τον χαρακτήρα τον οποίο δίνουμε, ένα χαρακτήρα αλληλεγγύης και βοήθειας προς τις περιοχές τις οποίες έχουν πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα, θα είναι ένα φεστιβάλ για εμάς πάρα πολύ σημαντικό». Ακόμη, ο κ. Καλλίας επεσήμανε: «Θέλουμε να αναδείξουμε τι μπορούμε να φτιάξουμε με τα δραμινά προϊόντα και όχι το μπορεί να φτιάξουν ξένοι άνθρωποι, αλλά τι μπορούν να φτιάξουν οι ίδιοι σεφ της Δράμας και οι ίδιοι οι παραγωγοί να δείξουν στον κόσμο τι δημιουργούν από το προϊόν τους. Προσπαθώντας να δώσουμε μια γαστρονομική ταυτότητα στη Δράμα, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα, σιγά σιγά θα αρχίσουμε να το κτίζουμε και να το πετυχαίνουμε». Τέλος, ο κ. Καλλίας ανέφερε: «Κατορθώσαμε πλέον να μπορούμε να συζητάμε με τους παραγωγούς για αυτό το όραμα το οποίο έχουμε. Μέχρι πρότινος ήταν αρκετά δύσκολο να τους πείσουμε. Βλέποντας αυτό το οποίο έχει γίνει, το πρώτο Φεστιβάλ, αλλά και τις δράσεις εξωστρέφειας (συμμετοχή σε εκθέσεις, παρουσιάσεις σε δημοσιογράφους), έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι επιχειρείται να γίνει μια δουλεία, η οποία δεν έχει απώτερο σκοπό να κερδίσει ένας άνθρωπος, αλλά να κερδίσει ένα σύνολο από την κοινωνία. Κι αυτό έρχεται και αγκαλιάζει την προσπάθεια, διότι όταν μιλάμε με τους παραγωγούς είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουν αυτό που θέλουμε, να συμμετέχουν, να βοηθήσουν. Κι αυτό νομίζω αρχικά είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία».
Στις δηλώσεις του ο κ. Τοπαλίδης επεσήμανε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε την έναρξη του δεύτερου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Δράμας. Είμαστε συνδιρογανωτές κι εμείς με τον σύλλογό μας. Δηλώνουμε παρών τα εστιατόρια της Δράμας στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ. Εκτός από τα live cooking και τα gala όλο το τριήμερο στα εστιατόρια “Καρβουνιάρης”, “Ελληνικόν” και “Meating”, όλα τα εστιατόρια της Δράμας δηλώνουν ότι δίνουν προτεραιότητα και στήριξη στους τοπικούς παραγωγούς και στα τοπικά προϊόντα της Δράμας, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας κι έτσι κι αλλιώς κάνουν τη δουλειά μας πιο εύκολη». «Φέτος κάναμε ένα άλμα και ήρθαμε στον δημοτικό κήπο της Δράμας. Έχει προστεθεί και μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και το Επιμελητήριο. Ελπίζουμε κάθε χρόνο να διορθώνουμε τα λάθη μας και να προσθέτουμε νέα πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Τοπαλίδης.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Μέσα από μια συγκυρία αρνητική για τη χώρα λόγω της Θεσσαλίας και του Έβρου, της φυσικής αυτής καταστροφής που έχει συντελεστεί, το Φεστιβάλ Δράμας έχει ένα χαρακτήρα αλληλεγγύης. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Στηρίζουμε αυτές τις περιοχές. Μέσα από την παρουσία και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό όλα τα φεστιβάλ να έχουν ένα χαρακτήρα αλληλεγγύης. Το χρειαζόμαστε όλοι μας, διότι αυτό δίνει, αν θέλετε, και το στίγμα της πραγματικής ελληνικής ψυχής. Θέλω να επισημάνω ότι το Επιμελητήριο στηρίζει πάντα κάθε καλό. Είμαστε εδώ γιατί είναι οι άνθρωποί μας, είναι τα προϊόντα μας, είναι οι επιχειρήσεις μας. Είναι ο κόσμος της Δράμας που πρέπει να στηρίξει με την αγορά τα προϊόντα. Τα δραμινά προϊόντα είναι κορυφαία. Έχουν βραβευτεί παντού. Μπορεί πολύ κόσμος να μην τα ξέρει. Καλό είναι να επισκεφτεί το Φεστιβάλ. Καλό είναι να τα γευτεί. Καλό είναι να συμμετέχει σε αυτή τη γιορτή, σε αυτή τη διαδικασία. Μαζί με τον σύλλογο Επισιτιστών και τους Ξενοδόχους έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή χημεία στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Θα χαρούμε πολύ και στο μέλλον να πλαισιωθούμε με ακόμη περισσότερους συνδιοργανωτές. Για μας το μεγαλύτερο, το κορυφαίο, είναι το δραμινό προϊόν να μπορέσει να βγει πέρα από τη Δράμα, να γίνει γνωστό, να προσελκύσει κόσμο που μαζί με τον τουρισμό ουσιαστικά, με αυτόν που έρχεται τον τουρίστα, να μένει πλέον και στη γεύση του και στη μνήμη του ως κάτι μοναδικό. Για να ξαναέρχεται και να ξαναέρχεται σε βάθος χρόνου, όπως κατάφεραν άλλες περιοχές της Ελλάδας να το κάνουν. Θέλουμε να δώσουμε μια ταυτότητα. Είμαστε εδώ. Προχωράμε μπροστά. Θα βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση όλους τους παραγωγούς μας, όλες τις επιχειρήσεις, όλους τους Δραμινούς που θέλουν να παράξουν».
Επίσκεψη της Υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη
Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ Γαστρονομίας επισκέφτηκε η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη. Όπως ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Καλλίας, «μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για τα Δραμινα προϊόντα τις δυνατότητες του πρωτογενή τομέα, ο οποίος με σωστά οργανωμένες δράσεις και ενέργειες, μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν. Μιλήσαμε και για τις ειδικές μορφές και τις περαιτέρω ενέργειες που μπορούν να γίνουν ώστε η Δράμα και όχι μόνο να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ως ένας τουριστικός προορισμός εμπειρίας».