ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ Δ. ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

  • «Η βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Φυλακές είναι οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού»
  • «Με δεδομένη τη σημασία που έχει το συγκεκριμένο έργο για την περιοχή, θα επιχειρήσω μέσα στις επόμενες ημέρες μια κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, έτσι ώστε να μπορέσουμε συγκροτήσουμε ένα σαφές και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε λειτουργία το σωφρονιστικό κατάστημα»
  • Για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό: «Έχουν υπάρξει κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες και κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια, ωστόσο φιλοδοξούμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες, καθώς ήδη έχουν προσληφθεί οι δύο αναγκαίοι τεχνικοί σύμβουλοι προς αυτό το σκοπό»
  • Για τις δυνατότητες που υπάρχουν στο Ν. Δράμας: «Θα πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση να σκύψει, να μελετήσει και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το λανθάνον δυναμικό που υπάρχει στην περιοχή»
  • «Μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δράμα δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος για να ενημερωθεί για τοπικά ζητήματα.

Ο κ. Τζανακόπουλος, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη και άλλα τοπικά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, επισκέφθηκε αρχικά το Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο, όπου και ξεναγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε για την πορεία εξέλιξης του έργου από τη Δήμαρχο Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου. Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Φυλακές, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την έναρξη λειτουργία τους (σύσταση του Οργανισμού των Φυλακών με ΦΕΚ, ένταξή τους στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και θεσμοθέτηση των θέσεων εργασίας με άλλο ΦΕΚ), απομένουν όμως κάποια μικρά έργα υποδομής και κυρίως η προκήρυξη για τις θέσεις εργασίας μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Αυτό που ζητήθηκε από πλευράς της Δημάρχου κ. Σωτηριάδου είναι η προκήρυξη των θέσεων να γίνει μέσω ξεχωριστού διαγωνισμού και όχι στο πλαίσιο ευρύτερης προκήρυξης, έτσι ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι. Πάντως, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος ο κ. Τζανακόπουλος, οι Φυλακές Νικηφόρου είναι λειτουργικές και μπορούν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση Καταστημάτων Κράτησης σε άλλες περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρόντες ήταν ακόμη ο Αντιδήμαρχος του Δήμου κ. Γιάννης Δίγκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σταύρος Σαχινίδης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Υποστράτηγος κ. Νικόλαος Μενεξίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας κ. Αθανάσιος Σέρτης, καθώς και εκπρόσωπος μηχανικός της εταιρείας που κατασκεύασε το έργο.

 

«Το κυριότερο είναι να προχωρήσουν οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού»

 

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στις Φυλακές Νικηφόρου, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, πλαισιωμένος από το Βουλευτή κ. Καραγιαννίδη και το Συντονιστή της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρη Καρβούνη παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Καρβούνης καλωσόρισε τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Τζανακόπουλο και αναφέρθηκε στην επίσκεψη στις Φυλακές Νικηφόρου, χαρακτηρίζοντάς την ως «σκόπιμη ενέργεια». Όπως είπε πρόκειται για «ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Νομό», προσθέτοντας ότι είναι «ένα έργο που κρατάει 15 χρόνια και μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας».

Στις δηλώσεις του ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δράμα μια ημέρα μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι η επίσκεψή του «σηματοδοτεί ένα ειδικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και εδικά για το Νομό της Δράμας». Σχολιάζοντας την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη συγκέντρωση» προσθέτοντας ότι «έστειλε μήνυμα ανάκαμψης, Δημοκρατίας, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης μεταξύ των λαών, αλλά επεσήμανε πολύ περισσότερο μια νέα προοπτική που διανοίγεται για ολόκληρη τη χώρα και εδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, σε μια περίοδο, όπου η χώρα κάνει τα πρώτα της μεταμνημονιακά βήματα, ανακτά μεγαλύτερες δυνατότητες και μεγαλύτερες ελευθερίες στην άσκηση των πολιτικών της και με αυτή την έννοια, δημιουργεί νέες ευκαιρίες, δημιουργεί νέες προοπτικές για το σύνολο του ελληνικού λαού». Ακόμη, ο κ. Τζανακόπουλος για την ίδια εκδήλωση επεσήμανε ότι «στην ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έγιναν σαφή όλα αυτά τα μηνύματα και οι χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, που παρακολουθήσαν τη συγκεκριμένη ομιλία, κατανόησαν ακριβώς ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης σε αυτή την πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο, στην οποία θα δημιουργηθούν βασικά οι όροι και οι προϋποθέσεις για το πέρασμα της χώρας σε μια νέα εποχή».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερόμενος στο πρόγραμμα των συναντήσεών του κατά την παρουσία του στη Δράμα υπογράμμισε ότι πραγματοποιούνται για «να λειτουργήσουμε με τρόπο, έτσι ώστε να επιταχυνθούν αναγκαίες παρεμβάσεις, αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της περιοχής τόσο οικονομικά όσο και σε όλα τα άλλα επίπεδα». Ειδικότερα για τις Φυλακές Νικηφόρου, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Πράγματι νομίζω ότι το συγκεκριμένο έργο είναι άμεσα αναγκαίο να αξιοποιηθεί. Πρέπει να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες και για την ολοκλήρωση κάποιων λίγων έργων υποδομής που έχουν απομείνει για να είναι απολύτως λειτουργικές οι Φυλακές. Το κυριότερο είναι να προχωρήσουν οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, διότι μιλάμε για ένα έργο για το οποίο έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ και το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να μένει αναξιοποίητο, με δεδομένες δε και τις συνθήκες κράτησης που επικρατούν γενικώς στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, για τις οποίες προφανώς η σημερινή Κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλά, μετά τις καταδίκες, τις οποίες έχει υποστεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς την περίοδο ειδικά μέχρι το 2015 οι συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα από απαράδεκτες μέχρι του σημείου να βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες μιλούσαν ακόμη και για παραβίαση του στενού πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων. Μιλούσαν, δηλαδή, για το γεγονός ότι οι συνθήκες κράτησης θα μπορούσαν να ισοδυναμούν ακόμη και με βασανιστήρια». Ακόμη, για το ίδιο θέμα, σημείωσε: «Σε κάθε περίπτωση, νομίζω, ότι πέρα από τις θεσμικές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχουμε πάρει για να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές, το άνοιγμα και η αξιοποίηση του συγκεκριμένου έργου, θα είναι πολλαπλά ευεργετικό, όχι μόνο για την εικόνα των σωφρονιστικών καταστημάτων, αλλά την ίδια στιγμή και για την ίδια την περιοχή η οποία κατανοούμε ότι έχει ανάγκη τη λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος για αρκετούς και διαφορετικούς λόγους».

Μετά από διευκρινιστική ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το ίδιο θέμα σχετικά με τις προσλήψεις και το σχετικό διαγωνισμό, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «απομένουν κάποια μικρά τεχνικά έργα, έργα υποδομής, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν και θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, όμως η βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Φυλακές είναι οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού». Όπως είπε για τις προσλήψεις, πρόκειται για «μια συλλογική κυβερνητική απόφαση», η οποία αφορά «τις δυνατότητες του προϋπολογισμού», αλλά αφορά και «τις δυνατότητες που θα υπάρχουν από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς ξέρετε ότι λειτουργούμε με βάση τον κανόνα μία πρόσληψη – μία αποχώρηση». «Με δεδομένη τη σημασία που έχει το συγκεκριμένο έργο για την περιοχή, θα επιχειρήσω μέσα στις επόμενες ημέρες μια κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων Υπουργείων (Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποδομών), έτσι ώστε να μπορέσουμε συγκροτήσουμε ένα σαφές και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε λειτουργία το σωφρονιστικό κατάστημα. Έχω την εντύπωση ότι αν δουλέψουμε με προσήλωση προς αυτό το σκοπό, θα έχουμε πάρα πολύ γρήγορα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Υπουργός Επικρατείας.

 

«Φιλοδοξούμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες»

 

Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό, λέγοντας πως πρόκειται για «έργο για το οποίο έχει δεσμευτεί ήδη ο Πρωθυπουργός πριν από έναν περίπου χρόνο», προσθέτοντας ότι «πράγματι έχουν υπάρξει κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες και κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια, ωστόσο φιλοδοξούμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 να έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες, καθώς ήδη έχουν προσληφθεί οι δύο αναγκαίοι τεχνικοί σύμβουλοι προς αυτό το σκοπό, και στη συνέχεια να επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες για να μπορέσει να εκκινήσει ένα έργο, το οποίο θα παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη στην περιοχή, καθώς θα ελαχιστοποιήσει το χρόνο που απαιτείται για τη σύνδεση της Δράμας με τις υπόλοιπες κεντρικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας».

Ο κ. Τζανακόπουλος ολοκλήρωσε την αρχική του τοποθέτηση σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες στο Νομό. Υπάρχουν δυνατότητες που σχετίζονται και με την αγροτική παραγωγή και με την κτηνοτροφία και με άλλα αναπτυξιακά πεδία, πάνω στα οποία θα πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση να σκύψει, να μελετήσει και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το λανθάνον δυναμικό που υπάρχει στην περιοχή».

 

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ»

 

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων που ακολούθησαν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας για την ουσία της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι «βάζει ένα τέλος σε μια ιστορική εκκρεμότητα αρκετών δεκαετιών, που στερούσε διπλωματικό κεφαλαίο από τη χώρα, στερούσε όμως και από τα Βαλκάνια τη δυνατότητα να επιλύσουν πια και το τελευταίο από τα ταυτοτικά προβλήματα που βασάνισαν τη συγκεκριμένη περιοχή επί 150 χρόνια τουλάχιστον και να προχωρήσουν σε ένα δρόμο συνανάπτυξης, αλληλεγγύης, συναδέλφωσης μεταξύ των λαών. Θεωρώ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πραγματικά δίνει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το μεγάλο ζήτημα, το οποίο δεν είναι απλώς ζήτημα διεθνών σχέσεων, αλλά είναι και ζήτημα ταυτοτήτων στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργεί δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, μεγαλύτερης οικονομικής συνεργασίας, αλλά κυρίως είναι συμβολικό, διότι επιλύει για πρώτη φορά μια διένεξη στο επίπεδο των Βαλκανίων, χωρίς να δίνει χώρο σε εθνικισμούς και χωρίς να δίνει χώρο στη μισαλλοδοξία και στις εντάσεις μεταξύ των λαών».

Όσον αφορά την πολιτική διαχείριση του θέματος, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Φαίνεται ότι δημιουργείται μια σαφής πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά και τις σχετικές τοποθετήσεις από τον επικεφαλής του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη, αλλά και τις δηλώσεις άλλων Βουλευτών από το Ποτάμι, όπου γίνεται πια σαφές ότι έχουν μια θετική προδιάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών» και πρόσθεσε: «Έχω τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ χωρίς να υπάρξει κανένα απολύτως ζήτημα, ούτε να δημιουργηθούν πολιτικές εμπλοκές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξελίξεις».

 

«Για πρώτη φορά αντί να γίνονται περικοπές στον προϋπολογισμό, έχουμε αυξήσεις σε δαπάνες και μειώσεις φόρων»

 

Ο κ. Τζανακόπουλος δέχτηκε ερωτήσεις και για δημοσιοοικονομικά ζητήματα και απαντώντας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως «δημοσιονομικά επεκτατικό», καθώς «για πρώτη φορά αντί να γίνονται περικοπές στον προϋπολογισμό, έχουμε είτε αυξήσεις σε δαπάνες είτε έχουμε μειώσεις φόρων». Παράλληλα, επεσήμανε ότι με τον προϋπολογισμό για το 2019 υλοποιούνται «μία προς μία» οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού κατά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, προβλέπεται «μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2019» κι αυτό σημαίνει ότι «για περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά η μείωση θα φτάσει ακόμη και το 30%», «για περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά η μείωση θα κινηθεί περίπου στο 20%» και «για 500.000 νοικοκυριά η μείωση θα είναι 10%». Ακόμη, ο προϋπολογισμός, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προβλέπει «μείωση ασφαλιστικών εισφορών». Πρόκειται για «στοχευμένη μείωση από το 20% στο 13%» και με τον τρόπο αυτό «ολοκληρώνεται ένας κύκλος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο». «Για πρώτη φορά ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Με εξορθολογιστικές πολιτικές και μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές για την τεράστια πλειοψηφία των μη μισθωτών και διατηρώντας τις ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς». Ακόμη, ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προβλέπει επίδομα ενοικίου σε 350.000 οικογένειες. Πρόκειται για «νέα δαπάνη του προϋπολογισμού, η οποία για πρώτη φορά αποσκοπεί στο να δημιουργήσει όρους συγκρότησης μιας στεγαστικής πολιτικής» κι έτσι «για πρώτη φορά οικοδομούμε ένα τμήμα του κοινωνικού κράτους, το οποίο ήταν ανύπαρκτο μέχρι στιγμής στην Ελλάδα». Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος στάθηκε και στο ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων, λέγοντας ότι «καταφέραμε μετά από ένα σκληρό αγώνα επιχειρημάτων, θέσεων, πολιτικό, αλλά και τεχνικό, να αποτρέψουμε την περικοπή των συντάξεων για το 2019» και η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει ότι «η έξοδος στις 21 Αυγούστου από τη διαδικασία της μνημονιακής επιτροπείας ήταν μια έξοδος καθαρή».

Ακόμη, ο Υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι θα υπάρξουν και «νέα μέτρα για διευκόλυνση συγκεκριμένων τμημάτων του πληθυσμού», καθώς «η Ελληνική Κυβέρνηση έχει σχέδιο για να μπορέσει να ελαφρύνει αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες». Όπως είπε «η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι κατοχυρωμένη και θα συνεχίσει να είναι κατοχυρωμένη με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, στις οποίες θα προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση μετά την 1/1/2019. Επομένως η λαϊκή κατοικία, όσο αυτή η Κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, δεν κινδυνεύει». Ακόμη, σημείωσε πως «το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται συγκεκριμένα σχέδια, τα οποία θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο, για την ελάφρυνση εκείνων των πολιτών που έχουν δυσανάλογες φορολογικές ή ασφαλιστικές επιβαρύνσεις».

 

«Μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δράμα δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα»

 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε από την εφημερίδα «Εργασία… συν» για το αν οι συχνές επισκέψεις το τελευταίο χρονικό διάστημα μελών της Κυβέρνησης αποτελούν προπομπό ενδεχόμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τζανακόπουλος, απαντώντας στο ερώτημα, δήλωσε: «Οι επισκέψεις των Υπουργών είναι κομμάτι της ευθύνης τους και του καθήκοντός τους. Δεν σχετίζονται με τον Πρωθυπουργό και ενδεχόμενη επίσκεψή του. Όμως αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δράμα δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα».

 

Σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων στο Δημαρχείο

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Τζανακόπουλος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Δράμας με εκπροσώπους τοπικών φορέων. Σε αυτή συμμετείχαν ο Βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης και τα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ.κ. Δημήτρης Καρβούνης και Σπύρος Τουρτούρης. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν από τους τοπικούς φορείς κυρίως τα ζητήματα που αφορούν τις Φυλακές Νικηφόρου και τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό, αλλά και γενικότερα ζητήματα υποδομών στο Νομό. Παράλληλα, τέθηκαν και επιμέρους ζητήματα που αφορούσαν ειδικά τον κάθε Δήμο. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης ανέφερε ότι «συζητήθηκαν πάρα πολλά και σημαντικά θέματα». Για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία ο κ. Πατακάκης σημείωσε πως «31.200 νταλίκες φεύγουν από τη Δράμα για τη Θεσσαλονίκη και είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι στηρίζουμε τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης με ένα ποσοστό 32% των εσόδων του». Επίσης, επεσήμανε ότι τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη δυνατότητα των κατοίκων των ορεινών χωριών της Δράμας να παρακολουθούν τηλεόραση, τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των δημοπρασιών με ηλεκτρονικό τρόπο, καθώς και θέματα που αφορούν τον αγροτικό πληθυσμό. «Δεν είναι δυνατόν ένας Νομός με 182.000 ζωικό κεφάλαιο να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα και να μην έχει γίνει καμία υποδομή στον ορεινό όγκο με ομβροδεξαμενές, με δεξαμενές και με ποτίστρες» δήλωσε ο κ. Πατακάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «έγινε εποικοδομητική συζήτηση, η οποία πιστεύω ότι θα έχει αποτελέσματα».

Η επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου στη Δράμα ολοκληρώθηκε με πολιτική ομιλία στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, παρουσία στελεχών, μελών και φίλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..