ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Στη δευτερολογία της στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», η Βουλευτής Ν. Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε τα εξής:

«Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι η Κυβέρνηση μένει αμετακίνητη στις απόψεις της.

Τα προβλήματα των ΑΕΙ είναι καυτά, δεν πάνε άλλο! Όλος ο κόσμος τα έχει λύσει και πάει μπροστά, αλλά εμείς όχι!

Αυτό είναι το θλιβερό τοπίο που διαμόρφωσε η χρόνια ατολμία μας. Και αυτό, δίνει την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να περάσει στο αντίθετο άκρο: Από τον μιθριδατισμό της εγκληματικής αδράνειας, στο θράσος των εξόφθαλμων συνταγματικών παραβιάσεων.

Θέλουμε εύρωστα, ασφαλή, λειτουργικά και αξιόπιστα πανεπιστήμια που θα βγάζουν καταρτισμένους επιστήμονες όπως χρειάζεται η κοινωνία και η οικονομία.

Το Υπ. παιδείας όμως βιάζεται. Δεν αντέχει, ούτε τον κόπο και το χρόνο που απαιτείται, ούτε τις συναινέσεις που χρειάζονται.

Άλλη μία μεταρρύθμιση που θα μείνει στα χαρτιά. Κρίμα!».

«Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ενώ ρίχνουμε λοξές ματιές κάτω από το τραπέζι στις κρυφές ατζέντες των μικροσυμφερόντων μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Κεφαλίδου και πρόσθεσε:

«Ειλικρίνεια θα πει να παραδεχτούμε ότι καταφέραμε να περάσουμε στη συλλογική συνείδηση ολόκληρων γενεών φοιτητών, (αυτών δηλ. που θα έπρεπε στο Πανεπιστήμιο να πάρουν γνώσεις και να αναπτύξουν προσωπικότητα και επιστημοσύνη), ότι το:

-να φτιάχνεις εκρηκτικά,

-να γκρεμίζεις τη σχολή,

-να καταστρέφεις τη δημόσια περιουσία που πληρώνουν οι γονείς από το υστέρημά τους,

-το να βρίζεις όσους διαφωνούν μαζί σου,

-να εκβιάζεις συναδέλφους,

-να καταλαμβάνεις αίθουσες διδασκαλίας για παραταξιακές φιέστες για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Εσκιμώων,

-να χτίζεις καθηγητές μέσα στα γραφεία τους, κλπ

είναι αξιέπαινες πράξεις πολιτικού ακτιβισμού και αποδεκτές μορφές επαναστατικής έκφρασης».

Ακόμη, η κ. Κεφαλίδου στην ομιλία της επεσήμανε:

«Με ένα νομοσχέδιο ανεφάρμοστων και προβληματικών ρυθμίσεων, το μόνο που κατάφερε η κ. Υπουργός είναι να ενώσει σε μια άμορφη μάζα, από μπαχαλάκηδες, εξωπανεπιστημιακούς, βαποράκια, και εμπόρους ναρκωτικών, με ακτιβιστές, επαναστάτες αλλά, κυρίως, νέα παιδιά που μόλις πήγαν να γευτούν τη χαρά της επιτυχίας τους.

Όλους αυτούς, θα τους βρείτε απέναντι και θα είναι όλοι μαζί!! Θερμά συγχαρητήρια!».

Σχετικά με την ασφάλεια και τη φύλαξη των Πανεπιστημίων, η κ. Κεφαλίδου σημείωσε:

«-Ελεγχόμενη πρόσβαση όλων.

-Επαρκής φύλαξη όχι με θυρωρούς και καθιστούς κλητήρες αλλά

-Με σώμα εκπαιδευμένων φυλάκων, με σύγχρονο εξοπλισμό, που αναφέρεται, λογοδοτεί και ελέγχεται από τη Διοίκηση των Πανεπιστημίων.

-Που βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Αστυνομία, που είναι παρούσα όπου, όταν και όσο χρειάζεται, όπως προβλέπει η αδοκίμαστη ακόμη πρόσφατη διάταξη περί ασύλου.

-Διοικήσεις υπεύθυνες, που τιμούν και προστατεύουν το προνόμιο της αυτοδιοίκησης και με δική τους ευθύνη εφαρμόζουν ένα σχέδιο προστασίας και ασφάλειας του χώρου τους.

-Με το νομικό οπλοστάσιο που σήμερα έχουν

-Με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στο πλευρό τους

-Με την Αστυνομία παρούσα και έτοιμη να επεμβαίνει».

«Είναι προφανές ότι η ηγεσία του Υπ. Παιδείας και τελικά η Κυβέρνηση, δεν θέλει ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο.

Δεν αντέχει, ούτε τον κόπο και το χρόνο που απαιτείται, ούτε τις συναινέσεις που χρειάζονται», κατέληξε στην ομιλία της η κ. Κεφαλίδου.